Stavanger Aftenblad

I andres sko hele dagen

- Janne Håland janne.haland@aftenblade­t.no

FOLKINTERV­JUET: Skomaker Kjetil Bertelsen har blitt ved sin lest i 30 år. Bare én gang har han tatt ordentlig lunsjpause på jobb.

– Det er ikke det at jeg elsker sko, sier Bertelsen.

Likevel har han altså skodd seg på andres sko i tre tiår. Sentrums eneste skomaker har heller ingen planer om å gi seg med det første.

– Jeg synes det er veldig behagelig å vaere min egen sjef.

Etter at han flyttet ut av Arkaden, har han kunnet åpne og stenge døra til butikken når han vil. Før, da han måtte følge senterets åpningstid­er, kunne arbeidsdag­ene gjerne bli 15 timer lange. Bertelsen var alene, og kundene var mange.

– I de travleste periodene kom kona og ungene og besøkte meg på jobb.

Heller jobb enn Netflix

Kundene har fulgt med ham til smauet bak Havanamaga­sinet, og videre til Søregata. Hver dag får Bertelsen inn rundt 30 par sko som må fikses. For å holde kundenes ventetid under smertegren­sen på to uker, jobber han gjerne søndager. I tillegg jobber han hver lørdag. Akkurat det gjør egentlig ikke så mye etter at kona Monica ble med i bedriften for snaut seks år siden.

– Vi koser oss jo, og kan like godt vaere her enn å se på Netflix hjemme. Det er veldig gøy her etter at hun endelig ville vaere med, sier han.

I tjue år hadde Bertelsen mast om at hun måtte bli kollegaen hans. Først da han fikk en splint i øyet, og måtte lukke øynene i fire dager, måtte kona steppe inn. Siden har det vaert de to, både hjemme og på jobb. Julebordet i fjor var på en fredagskve­ld, hjemme med den vanlige nachosen.

Kastet konas sko

Ifølge ordtaket er det skomakeren­s kone som er dårligst skodd.

– Det er veldig riktig, skyter Monica Bertelsen inn fra disken.

– Sko jeg har levert inn til ham tidligere, har jeg som regel aldri fått tilbake!

– Det er jo fordi hun har handlet dårlig kvalitet. Så når hun har levert sko til meg, har jeg kastet dem, svarer ektemannen.

Humor er viktig for kollegapar­et. De har det fantastisk på jobb, selv når det koker. Pauser blir det aldri tid til, det blir helst et tygg av maten mellom hver kunde. Bertelsen har prøvd, i Arkaden-epoken.

– Jeg gikk ut av lokalet, slik folk gjerne gjør når de har pause. Men det var kjedelig, det var jo ingenting å gjøre ute, sier Bertelsen.

Derfor prøvde han en dag å ha lunsjpause inne i verkstedet. Han låste døra, og hang opp et skilt hvor det stod «lunsj».

– Men det endte bare med at folk hamret på døra uansett, så det sluttet jeg med.

Én ferieuke

Han har kriget med Heimeverne­t, og greide til slutt å unnslippe verneplikt­en et par år før tiden. Ukelange militaerøv­elser er dårlig butikk for en selvstendi­g naeringsdr­ivende som har leie å betale og kunder å betjene. Av samme grunn er skomakerpa­ret heller ikke utskjemte med ferie.

– Vi greier som regel å ordne oss med en uke fri på sommeren, og kanskje klarer vi en uke til i løpet av året, sier han.

Likevel ville Sandnes-mannen hatt en annen jobb. Han stortrives.

– Men jeg vil tro folk ser på det som et møkkayrke. Det er nok få som vil ha en sånn jobb i dag, slik det også har vaert med andre praktiske yrker.

Egentlig skulle heller ikke han bli skomaker, men da han var ferdig på tømrerutda­nnelsen, var det ingen jobb å få. Han

aldri

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway