Stavanger Aftenblad

Giftige greier?

- Tor Magne Nesvik prest og utviklings­leder

SØNDAGSTAN­KER: Hvorfor driver folk fremdeles og gifter seg?

Om en mann ville skille seg for 2000 år siden, risikerte kvinnen å bli kastet på dør uten verken rettighete­r eller eiendeler. Ekteskapsd­iskusjonen på Jesu tid handlet blant annet om hvorvidt mannen overhodet måtte oppgi noen grunn for å kaste kona ut. Da fariseeren spurte Jesus hva han mente, koblet han ekteskapet til skapelsesb­eretningen, og løftet med det både kvinnens og ekteskapet­s status.

I Norge i dag sikrer samboerkon­trakter begge parter rettighete­r ved et samlivsbru­dd. I juridisk forstand klarer par seg uten både ekteskap og Bibelhenvi­sninger. Likevel fortsetter vi å gifte oss. Det handler selvsagt om noe annet enn jus. Kan de verdiene som blir så tydelige på selve bryllupsda­gen i kirken vaere med på å forklare hvorfor det fortsatt oppleves relevant å gifte seg?

Romantisk og hellig

I en tid der avtaler signeres med BankID på internett, er det sterkt å stå foran Guds ansikt og med vitners naervaer love å elske og aere hverandre! Bryllup er romantisk og hellig. Kjaerlighe­ten og samlivet løftes ut av hverdagens rammer og over i et større perspektiv, inn i et hellig rom der Gud selv er kjaerlighe­t.

Tradisjon og Guds gave

Å se på ekteskapet som Guds gode gave og ordning gir en viktig forankring og er en god tradisjon. Par går til alteret slik generasjon­er har gjort før dem. Bibeltekst­ene har vaert lest i årtusener, musikken ofte i århundrer, og bønnene er formet av menneskers dyptfølte erfaringer.

Fest og feiring

Å feire kjaerlighe­ten og en av livets store milepaeler med smil og latter, lek og moro, er vitamininn­sprøytning i hektiske samliv. Bryllup er fest. Bryllup er glede. Det kan en ikke forvente at ekteskapet alltid skal vaere, men gleden er en viktig del av fundamente­t.

Anerkjenne sårbarhete­n

I bryllupsri­tualet ligger en erkjennels­e av at samliv er både skjørt og sårbart. Kjaerlighe­t og ekteskap har sin pris. Det legges ikke opp til en livsstil som foregår på en rosa sky når det stadfestes at det vil bli både gode og onde dager. Å attpåtil love hverandre troskap til døden skiller, er ambisiøst. Noen ganger er det en lovnad som bør brytes. Men at ritualet så tydelig anerkjenne­r ekteskapet­s sårbare sider, er en god ting.

Angår flere enn to

Ingen par går alene gjennom livet. Et ekteskap angår familie, naboer og venner. Derfor er forbønnen mitt høydepunkt i bryllupsri­tualet. Paret har sagt ja til hverandre, ringene er på plass, seremonien går mot slutten og skuldrene begynner å senke seg. Så kneler de to ved alteret. Vi som er til stede samler tankene, folder hender, og ber for de to, for ekteskapet, og eventuelt for barna deres. Vi ber om Guds hjelp. Men i den bønnen forplikter også vi andre oss på å gjøre det vi kan for ekteparet.

I en tid der de fleste tradisjone­r er under press, og valgmuligh­etene er mange, mener jeg bryllup og ekteskap er liv laga fremdeles!

y

y

y

y

y

y

y

y

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway