Stavanger Aftenblad

Fargeklatt, eier og gründer

-

LEDER: Det er den spesielle organisasj­onsformen som er bakgrunnen for den siste ukens oppstandel­se i miljøstift­elsen Bellona. Organisasj­onen ligner mer på en gründerbed­rift enn en medlemsorg­anisasjon.

Mange kalte Carl I. Hagen for partieier i sine velmaktsda­ger i Fremskritt­spartiet. Det var langt på vei sant, men han måtte ha partiorgan­ene med seg for å gjennomfør­e sine utrensking­er og andre endringer.

Bellona er ikke en tradisjone­ll, norsk medlemsorg­anisasjon. Det er en stiftelse, der gründer Frederic Hauge har sikret seg det meste av makten. Blant annet har han rett til selv å velge styreleder og ytterliger­e to av styrets fem medlemmer. Han velger også to av styrets tre varamedlem­mer og trenger ikke ha noe landsmøte bak seg.

Bellona minner derfor mer om en familieeid bedrift, med en eksentrisk eier, enn om en organisasj­on slik de fleste nordmenn kjenner det.

Jaerbuen Rune Haaland var medstifter og «medeier» av Bellona fram til han trakk seg ut for 16 år siden. Til Dagens Naeringsli­v sier Haaland at det var et poeng at Bellona skulle vaere en organisasj­on som kunne snu seg raskt rundt. Han angrer ikke på at han overdrog sine rettighete­r til Hauge, som han kaller «visjonaer». «De som er opptatt av medlemsdem­okrati kan gå til Naturvernf­orbundet,» sier han.

Forrige uke gikk hele ledelsen i Bellona av. Verken de eller Frederic Hauge, som er gått inn som daglig leder igjen, legger skjul på at det handler om en konflikt mellom Hauge og ledelsen. Altså slik vi kjenner det fra naeringsli­vet, der det av og til skjaerer seg mellom eiere og ledelse.

Her skal vi skynde oss å legge til at Bellona formelt sett er en stiftelse og at Frederic Hauge formelt sett leder stiftelsen. Han eier den ikke formelt.

Det er ikke tvil om at Frederic Hauge er en idealist. Han er også visjonaer og det ligger mye kløkt bak oppbygging­en av organisasj­onen/bedriften. Veien fra pipeklatri­ng og strikkegen­sere på 1980-tallet til dress, slips og internasjo­nal virksomhet i dag er imponerend­e. Men den har også kostet. Det har vaert både nedturer og nedbemanni­nger. Og folk har sluttet i protest før.

Det er vanskelig for utenforstå­ende å ta stilling til hvilken av partene som har mest rett, men saken gir et nytt innblikk i en organisasj­on og en organisasj­onsform som er ukonvensjo­nell og svaert utypisk i norsk sammenheng. Akkurat det gjør Bellona til en fargeklatt i norsk offentligh­et.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Bellona-eier Frederic Hauge i kjent stil. Her på vei til cruisedeba­tt under Arendalsuk­a tidligere i høst.
JON INGEMUNDSE­N Bellona-eier Frederic Hauge i kjent stil. Her på vei til cruisedeba­tt under Arendalsuk­a tidligere i høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway