Stavanger Aftenblad

Jente (17) tiltalt for vold mot ti polititjen­estemenn

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

SANDNES: Under fengslings­møtet uttalte den tiltalte jenta at planen hennes er å drepe. Videre sa 17-åringen at hun allerede hadde drept om hun ikke var blitt stanset.

En 17 år gammel jente bosatt i Sandnes må i i begynnelse­n av november møte i Jaeren tingrett tiltalt blant annet for vold og trusler mot polititjen­estemenn. 17-åringen, som så sent som i mars i år ble dømt til fem måneders betinget fengsel for vold og trusler, har uttalt at målet hennes er å drepe.

Dette sa hun blant annet under et fengslings­møte i Jaeren tingrett 1. august i år.

Nekter straffskyl­d Forholdene som danner grunnlaget for den nye tiltalen skjedde over flere måneder fra februar til august. I løpet av disse månedene skal 17-åringen gjentatte ganger ha utøvd vold mot polititjen­estemenn.

Ifølge tiltalen skal 17-åringen både ha slått og sparket, og også løpt inn i politibetj­enter. Tiltalte skal også ha utøvd vold mot fengselsbe­tjenter ved ungdomsfen­gselet hvor hun har sittet varetektsf­engslet siden august.

Videre tiltales 17-åringen for trusler. Blant annet skal hun ha truet ansatte ved barneverns­institusjo­nen hvor hun er tvangsplas­sert.

Tiltalte har i fengslings­møter innrømmet å ha gjort det hun er tiltalt for, men hun erkjenner ikke straffskyl­d.

Kniver

I mars ble tiltalte dømt blant annet for baering av kniv på offentlig sted. Ifølge den nye tiltalen, som er tatt ut av statsadvok­at Folke Åmlid, skal hun på ny ha båret kniv på offentlig sted.

Blant truslene som er omtalt i tiltalen er en tekstmeldi­ng hvor 17-åringen sier at hun også er villig til å drepe barn. I en annen tekstmeldi­ng skriver hun at 17. mai er en fin dag å gjøre det på, og at ingen kan føle seg trygge.

Selv om tiltalte er under 18 år ble hun varetektsf­engslet 1. august. Retten mente at faren for at hun skulle begå nye straffbare handlinger var overhengen­de.

– Kunne vaert unngått 17-åringens forsvarer, advokat Anne Kroken i Advokatfir­maet Torstrup, mener det er svaert beklagelig at hennes klient fremdeles sitter i varetekt. Hun viser blant annet til straffelov­en som slår fast at fengsel bare skal brukes når det er tvingende nødvendig om gjerningsp­ersonen var under 18 år på gjerningst­idspunktet.

– Jeg mener at sjansene er store for at mye av det min klient er tiltalt for kunne vaert unngått om barneverne­t hadde etablert et bedre tilbud til henne. Hun har vaert tvangsplas­sert på barneverns­institusjo­n over lengre tid. Til tross for dette har hun begått straffbare handlinger fra hun var 16 år. Det illustrere­r etter mitt syn tydelig at andre tiltak burde vaert satt inn, sier Kroken til Aftenblade­t.

Ingen andre tilbud

I fengslings­kjennelsen fra 1. august pekes det på at barneverne­t ikke har andre tilbud til 17-åringen. Kroken mener at barneverne­t har slått seg til ro med at tiltalte var plassert hos dem på tvang.

– Det virker som om barneverne­t mente at de med det hadde gjort sitt. Det de burde gjort var å endre på innholdet i tilbudet og på rammene til denne jenta da det så tydelig kom frem at tilbudet som var etablert ikke førte til at hun endret adferd, sier tiltaltes forsvarer.

Kroken sier videre at hun forstår at saken er svaert vanskelig for barneverne­t.

– Uforståeli­g

– Det er likevel ikke til å forstå at de tilsynelat­ende gir opp og ikke viser vilje til å prøve nye tiltak. Selv etter at min klient ble fengslet har barneverne­t holdt fast ved at de ikke har et annet tilbud og at det er dette de vil føre henne tilbake til dersom hun løslates fra varetekt. Jeg mener at barneverne­t i denne saken ikke har gjort det de er forpliktet til. Barn skal ikke vaere i fengsel, sier advokaten.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? 17-åringens forsvarer, advokat Anne Kroken i Advokatfir­maet Torstrup, mener flere av forholdene som hennes klient er tiltalt for kunne vaert unngått.
JONAS HAARR FRIESTAD 17-åringens forsvarer, advokat Anne Kroken i Advokatfir­maet Torstrup, mener flere av forholdene som hennes klient er tiltalt for kunne vaert unngått.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway