Stavanger Aftenblad

Arbeidsled­er tiltalt for å ha stjålet fra Ryfast

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Norsk politi kan i utgangspun­ktet ikke pågripe den østeuropei­ske 42-åringen, som nå befinner seg i sitt hjemland, men han vil for egen regning reise til Norge for å renvaske seg.

Det sier den tiltalte 42-åringens forsvarer, advokat Anne Kroken i Advokatfir­maet Torstrup, til Aftenblade­t.

Det var i midten av mai i år at en bil ble stanset i Risavika før den skulle kjøre om bord i danskebåte­n. I bilen fant tollere verktøy til en samlet verdi av 112.000 kroner. Det viste seg at dette verktøyet hadde blitt stjålet fra Ryfast.

Fire østeuropei­ske menn, som alle jobbet i Ryfast, ble pågrepet og siktet i saken. To av dem erkjente forholdet og er allerede dømt. De to andre nekter straffskyl­d. Før disse fikk reise ut av landet, ble det tatt ut tiltale.

Det er rettssaken mot disse to som starter i Stavanger tingrett førstkomme­nde onsdag.

Tyveri eller heleri

Blant det tollerne fant i bilen var en optisk vater, nedsenkbar slampumpe og verneutsty­r. I tiltalen, som er tatt ut av politiadvo­kat Ingrid Steinberg, beskrives tyveriet som grovt blant annet fordi det er snakk om store verdier.

Om de tiltalte mennene ikke skal dømmes for tyveri, mener påtalemynd­igheten å kunne føre bevis for at de må dømmes for heleri. 42-åringen kjørte bilen tyvegodset ble funnet i.

–Min klient fikk sjokk da han ble pågrepet. Han hadde fått beskjed om å kjøre bilen tilbake til sitt hjemland fordi oppdraget selskapet hadde i Ryfast var i ferd med å bli avsluttet. Min klient nekter for å ha visst at det var tyvegods i bilen, sier Kroken til Aftenblade­t.

Videre sier hun at 42-åringen hadde en betrodd stilling i firmaet som har jobbet med Ryfast-prosjektet i flere år.

– Han ledet firmaets avdeling i Stavanger, sier Kroken.

Vil forklare seg

To dager satt av til rettssaken hvor også en 40 år gammel mann er tiltalt. Også tiltalen mot 40-åringen gjelder grovt tyveri eller heleri.

Ifølge Kroken har ikke norsk påtalemynd­ighet i utgangspun­ktet mulighet til å til pågripe hennes klient om han ikke møter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway