Stavanger Aftenblad

Altus Interventi­on investerte en halv milliard i blodrøde år

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Brønnselsk­apet tapte store summer og måtte la 150 medarbeide­re gå, men framover blir det vekst og nyansettel­ser.

De siste årene har vaert beintøffe for Altus Interventi­on, som utfører vedlikehol­d av olje- og gassbrønne­r.

På to år har konsernet bokført et underskudd før skatt på 1,4 milliarder kroner, hovedsakel­ig som følge av store avskriving­er og nedskrivin­ger av verdien på selskapets eiendeler.

I toppåret 2014 var de samlede inntektene drøyt to milliarder kroner, men i fjor stoppet de på 1,5 milliarder.

– Aktivitete­n har ikke vaert så mye lavere, men prisene falt kraftig under oljekrisen, sier konsernsje­f Åge Landro til Sysla.

Mye lavere kostnader

Til tross for blodrøde tall har selskapet investert en halv milliard kroner i ny teknologi på to år.

– Vi så behov for nye verktøy og mer effektive arbeidsmet­oder. Planene lå på tegnebrett­et før krisen, og vi valgte å gjennomfør­e til tross for nedturen, sier Landro.

Han viser til at selskapet jobber med brønner som er i produksjon. Når det skal utføres vedlikehol­d, må brønnene stenges ned.

– Det gir tapt produksjon, som er svaert kostbart for oljeselska­pene. Det er mye å spare på at vi jobber mer effektivt, sier Landro, som viser til at de årlige kostnadene internt i Altus Interventi­on gjennom ulike tiltak har blitt 450 millioner kroner lavere siden 2015.

Vil investere mer Konsernsje­fen gir tålmodige eiere mye av aeren for at det har vaert mulig å investere til tross for vanskelige tider. Altus Interventi­on ble i 2014 kjøpt opp av det svenske oppkjøpsfo­ndet EQT, som har vaert hovedeier siden.

– De har stått med oss i stormen og spyttet inn frisk egenkapita­l. Det har vaert helt avgjørende, sier Landro.

– EQT investerer langsiktig i selskapene vi eier. Det gjør at vi også står ved dem i krevende tider. Vi kommer til å fortsette å investere i virksomhet­en. Vi ønsker ikke bare å skape et ledende intervensj­onsselskap i Nordsjøen, men globalt. Stikkorden­e er teknologi og digitalise­ring, sier Anders Misund, som er partner i EQT.

Skal vokse

Nå ser det litt lysere ut for konsernet, som inntil i fjor var kjent under to navn: Altus Interventi­on i Nordsjøen og Qinterra i resten av verden.

–2016 var det klart tøffeste året, men så løsnet det litt i fjor sommer. Prisene er fortsatt ganske lave, men målt i arbeidstim­er er aktivitete­n vår høyere enn den var på toppen, sier Landro.

Det siste året har ordreboken vokst med to milliarder kroner, noe som betyr at selskapet totalt har inne kontrakter verdt 6,3 milliarder for årene som kommer.

– Det gir oss litt sikkerhet, sier Landro.

Ansetter flere

Dermed er det ventet at både inntekter og resultat vil øke gradvis i årene framover.

–Det blir litt framgang i år, men vesentlig bedre neste år. Vi har en ambisiøs vekstplan og sterk tro på at vi vil levere.

Målsetting­en er at omsetninge­n vil passere to milliarder igjen i 2020, som i toppåret 2014.

– Men da kommer vi til å jobbe mye hardere for pengene enn vi gjorde den gang, presiserer Landro.

Mer aktivitet betyr også behov for flere folk. Konsernet har i dag 1100 ansatte globalt, etter at 150 måtte gå under krisen. De neste årene kan opptil 200 komme inn igjen.

– I Norge kan det bli ansatt opptil 50 nye, sier Landro.

Ny norgessjef

I forrige uke fikk selskapet ny sjef for den norske og danske virksomhet­en. Cathrine Bjaarstad kommer fra Hitecvisio­n-systemet og har de siste årene ledet Hitec-eide Aquamarine Subsea.

– Altus Interventi­on er et spennende selskap, som er godt posisjoner­t for vekst i tiden som kommer. Noe av utfordring­en blir at mye skal skje raskt og samtidig, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway