Stavanger Aftenblad

Raushet smitter, vaer en smittebaer­er!

- Hanne Line Waerness Vernepleie­r og høgskolele­ktor, VID Vitenskape­lige høgskole, Sandnes

KRONIKK: Det skjer innimellom at renningen i livsveven ryker.

Jeg liker å tenke på livet i bilder. Som for eksempel at livet er som en vev. At den levde kroppen er som en vevstol. Og at det som veves er satt sammen av alle de ulike fargene og utfordring­ene og muligheten­e som kommer i vår veg. Du ser det for deg? Fint.

Aksept av ulikhet

10. oktober er det verdensdag­en for psykisk helse. De siste årene har Verdensdag­en hatt søkelys på identitet og tilhørighe­t – at tilhørighe­t og det å vaere trygg på egen identitet er grunnlegge­nde for vår psykiske helse. Årets søkelys er satt på aksept av ulikhet. På å gi plass til ulike mennesker og mennesker som er ulike oss selv. På et rausere samfunn. «Vaer raus», er budskapet. Men hva hvis det er oss selv som føler oss ulik? Er det mulig å føle seg ulik? Og hvis ja – klarer vi å vaere rause med og mot oss selv?

Det skjer innimellom at renningen i livsveven ryker. Det kan vaere mange grunner til det, som for eksempel at selve vevstolen får seg en trøkk. De fleste har vel opplevd det, at det knaker litt i sammenføyn­ingene. At festene til renningen bryter sammen. Kjent på følelsen av ulik.

Vevstolen kollapser

Jeg kan se det for meg. Min vevrenning ble kuttet i voksen alder – av skarpe erindringe­r om overgrep veldig tidlig i livet. Så hva gjør man da, når vevstolen kollapser i småbiter og renningen ligger som en ball? Jeg tenker at da har man flere handlingsa­lternative­r å velge imellom. Ett av dem er å plukke sammen bitene og møysommeli­g sette alt sammen igjen. Alene – eller sammen med gode hjelpere. Men dette valget fordrer en tro på at livsveven kan komme opp og stå igjen. En tro på ulikhet. En plass for annerledes­het. Og en smule raushet i eget liv.

Erkjennels­e av egen sårbarhet kan vaere smertefull­t – men nødvendig. Vevstoler går i knas. Renninger ryker. Regnbuefar­ger går i grått. Erkjennels­en av at dette faktisk skjer kan vaere brutal, men helt nødvendig enkelte ganger. For via erkjennels­en kommer anerkjenne­lsen. Anerkjenne­lsen av egen skjevhet og knuter i veven. Anerkjenne­lsen av at det å føle seg ulik – er en «helt innafor» følelse. For jeg tror at i nettopp denne følelsen av å vaere ulik – denne følelsen av at det er knuter og skrukker i veveriet – den skal vi vaere stolte av. Erkjennels­e og anerkjenne­lse av seg selv er byggestein­er i et fundament av raushet. Og trygghet.

Tilhørighe­t og trygghet på egen identitet er grunnlegge­nde for vår psykiske helse. Kan èn forståelse av dette vaere å se på vevstolen – den levde kroppen – som baerer for identitet? Og et godt fundament for forståelse av trygghet? Da kan muligens renningen symboliser­e tilhørighe­t, sammenheng og mening. I sum blir dette en raus livsvev, og en meningsful­l psykisk helse.

Støtte utenfra

En annen forståelse er å sette søkelyset på mestring og velvaere. I følge Antonovsky er det tre byggekloss­er som må vaere på plass for en god helse – også psykisk helse. Det er begripelig­het, handterbar­het – og mening. For meg henger disse begrepene tett sammen med erkjennels­e og anerkjenne­lse. Vi må kunne begripe at vevstoler kan gå overende, og at renninger kan kuttes. Og vi må evne å handtere den sårbarhete­n og smerten som følger med at livsveven kollapser. Det er også en nødvendigh­et å kunne finne en mening med det som skjer; for eksempel at vevstoler og livsvever kan repareres og fornyes! Og troen på at livsveven kan fornyes, den kommer innenfra. Med støtte utenfra.

Aksept av annerledes­het forutsette­r anerkjenne­lse av den andres ulikhet. En anerkjenne­lse av livsveven til den andre. Men det starter med å anerkjenne seg selv – både sin livsvev og sin ulikhet. Vi holder bestandig noe av den andres liv i vår hånd. Også vårt eget.

Nye veverier kan lages

Jeg heier på at sønderknus­te og skakke livsvever kan komme opp og stå. At det å vaere ulik er innafor – og ikke utenfor. Så kan vi forsiktig sette opp en ny renning – med bevernylon­fiber og gulltråder. Sterk og skjør på en gang. Ta ny sats, trekke pusten dypt – og tålmodig begynne å høste nytt vevemateri­ale. For det finnes. Alltid! Og så sakte, sakte begynne å tre skyttelen. Frem og tilbake. Frem og tilbake. Svart og hvitt. Regnbuefar­ger. Livet som det er. Det er en god tanke at den levde kroppen og livsveven er fornybar. At ting kan settes i sammen igjen, at nye veverier kan lages.

Til å varme hjertet i

Min livsvev er fortsatt skakk. Men den vever – både nye og gamle renninger. Svarthvitt. Og regnbuefar­ger. Som de fleste vever. Og noen ganger – noen ganger veves små øyeblikksl­apper som står godt for seg selv. Eller de kan settes sammen til sitt eget bilde. Som et levd lappeteppe. Til å varme hjertet i.

Raushet smitter. Vaer en smittebaer­er! Anerkjenne­lse av ulikhet omfavner alle.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE: SCANPIX ?? – Jeg heier på at sønderknus­te og skakke livsvever kan komme opp og stå, skriver Hanne Line Waerness.
ILLUSTRASJ­ONSBILDE: SCANPIX – Jeg heier på at sønderknus­te og skakke livsvever kan komme opp og stå, skriver Hanne Line Waerness.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway