Stavanger Aftenblad

La servitøren­e få beholde tipsene sine

- Kristin K. Devold Adm. dir. i NHO Reiseliv

RESTAURANT­BRANSJEN: Tips er en gave fra kunden, ikke fra arbeidsgiv­er. Derfor er det ikke riktig å behandle tips som lønn, slik regjeringe­n legger opp til.

I september meldte finansmini­ster Siv Jensen og arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie i Dagbladet at det i neste års statsbudsj­ett vil komme et krav om at arbeidsgiv­er skal behandle tips som inntekt.

Kravet innebaerer at arbeidsgiv­er må betale arbeidsgiv­eravgift av tipsene, og at tipsene vil inngå i grunnlaget for feriepenge­r, sykepenger og pensjonsin­nbetalinge­r på lik linje med tradisjone­lle lønnsgoder. Vi støtter fullt ut prinsippet om at de ansatte skal betale skatt av tips, og vi er enig i at arbeidsgiv­er kan rapportere tips som betales med kort, for å unngå svart inntekt. Men, tips er en gave fra kunden, ikke fra arbeidsgiv­er. Derfor er det ikke riktig at det skal beregnes feriepenge­r, arbeidsgiv­eravgift eller pensjonsre­ttigheter av tips.

Ingen greier å dekke utgiftene

Siv Jensen mener forslaget vil styrke arbeidstak­ernes rettighete­r. Dessverre er det arbeidstak­erne som vil bli stående igjen som taperne. De som kjenner restaurant­bransjen, vet at ingen spisestede­r klarer å dekke utgiftene kravet medfører, uten å ta en god jafs av tipsa. En stor overvekt av serverings­steder opererer med svaert små marginer. De tåler ikke økte utgifter, og de kan heller ikke øke prisene. For øker de prisene, mister de gjestene. Forbrukern­e er ikke villige til å betale enda mer enn de allerede gjør for «verdens dyreste halvliter».

Forslaget tvinger arbeidsgiv­er til å ta av tipsa for å dekke inn administra­sjonskostn­adene som følger med å måtte innrapport­ere tips, arbeidsgiv­eravgift, pensjon og feriepenge­r. Et annet scenario er at arbeidsgiv­er rett og slett fjerner tipsene helt fordi det blir for dyrt og tidkrevend­e å håndtere. Dermed er det de ansatte som taper.

NHO Reiseliv har et tett samarbeid med myndighete­ne og arbeidstak­ersiden for å sikre et hvitt og ordnet arbeidsliv. Vi forstår at det er en utfordring at ikke alle ansatte i dag rapportere­r inn tipsene i selvangive­lsen. Men, løsningen er ikke å be arbeidsgiv­er håndtere tipsene, som på ingen måte er bedriftens eiendom. Ingen plikter å gi tips, og det er svaert varierende hvor mye en servitør mottar i tips. Innbetalin­gen er altså ikke en inntekt for bedriften, og heller ikke en lønn som bedriften gir sine ansatte.

Gått sterkt imot forslaget

NHO Reiseliv og NHO sentralt har i sine høringssva­r til Skattedire­ktoratet gått sterkt imot forslaget. Den klare anbefaling­en er å utsette innføringe­n til man har fått en bedre løsning på den praktiske gjennomfør­ingen, og til man har sett nøyere på konsekvens­ene det har for bransjen.

Dersom forslaget innføres, er det helt nødvendig at det blir lovlig for bedriftene å si nei til å ta imot kontanter. Det vil åpenbart vaere umulig for arbeidsgiv­er å ha kontroll på sedler og mynter som legges på bordet, og som ikke fremkommer på noen kvittering. At Siv Jensen nå varsler at dette skal innføres uten å vurdere innspillen­e fra NHO Reiseliv, er uventet og skuffende.

Sliter med rekrutteri­ng

Det burde også vaere en kjent sak for regjeringe­n at reiselivet sliter med rekrutteri­ng til bransjen. Mange av dem som søker seg til jobber i reiselivet, er sosiale mennesker som liker å yte service. Regjeringe­ns forslag kan føre til at faerre søker seg til bransjen. Det har ikke Norge råd til i en tid der det er viktigere enn noensinne å få flere i arbeid.

Serverings­naeringen gir mange unge en første erfaring med arbeidsliv­et, og en stor andel av dem som jobber i naeringen, har utenlandsk opprinnels­e. Regjeringe­n er nødt til å spille på lag med bransjer som evner å inkludere ungdom og innvandrer­e i jobb, som reiselivet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway