Stavanger Aftenblad

La de store, døde traerne bli liggende

- Håkon Fossmark Naturvernf­orbundet i Rogaland

NATURVERN: I en tid hvor arter forsvinner og utryddes fra jorden i en helt syk fart, er det viktig at vi alle gjør en liten innsats for å ta vare på livet.

Høststorme­ne er her. Ikke alle traer kommer levende fra det. Noen velter og går over ende, mens andre mister noen greiner bare.

Ser uryddig ut

Naturvernf­orbundet i Rogaland får ofte spørsmål fra turgåere, spesielt rundt Mosvatnet i Stavanger hvor vi holder til. Turgåerne synes det ser så uryddig ut med velta traer som ikke ryddes bort og lurer på hvorfor vi eller kommunen ikke gjør noe med det.

Da svarer vi: La de store, døde traerne bli liggende. De er ikke så døde som de ser ut til. Å, sier turgåerne. Og vi utdyper: Når et tre går over ende, flytter et helt samfunn av lav, moser, insekter, sopp, bakterier og større dyr inn i treet. Disse tiltrekker seg igjen fugler og andre dyr som er på leit etter mat. Og vips, så er plutselig det velta og døde treet blitt et helt univers av nytt og viktig liv. I tillegg til store og døde traer, kan for eksempel en haug med kvist og greiner i hagen din vaere et godt skjulested for pinnsvin gjennom vinteren.

I en tid hvor arter forsvinner og utryddes fra jorden i en helt syk fart, er det viktig at vi alle gjør en liten innsats for å ta vare på livet. Forsvinner insektene, forsvinner fuglene. Og så videre.

Smårydding er fint

Traer som utgjør en sikkerhets­risiko må fjernes, og litt smårydding er fint, men la døde traer og hauger med kvister bli liggende. Når du vet hvor viktig det er, og hvor mye liv det kan vaere i et «dødt» tre, så ser det kanskje ikke så uryddig og stygt ut likevel?

 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE, SCANPIX ?? – En stor overvekt av serverings­steder opererer med svaert små marginer. De tåler ikke økte utgifter, og de kan heller ikke øke prisene. For øker de prisene, mister de gjestene, skriver Kristin K. Devold.
ILLUSTRASJ­ONSBILDE, SCANPIX – En stor overvekt av serverings­steder opererer med svaert små marginer. De tåler ikke økte utgifter, og de kan heller ikke øke prisene. For øker de prisene, mister de gjestene, skriver Kristin K. Devold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway