Stavanger Aftenblad

Dramatisk klimarappo­rt

-

LEDER: Hvis alle land setter klimasaken først, er det en teoretisk mulighet for at vi kan stoppe den globale oppvarming­en på 1,5 grader innen 2030. Det er i tilfelle ingen tid å miste.

Spesialrap­porten fra FNs klimapanel kom omtrent i samme øyeblikk som den erklaerte klimaskept­ikeren Jair Bolsonaro vant første valgrunde i presidentv­alget i verdens femte største land, Brasil. Vinner han også neste runde, vil det vaere lite hjelp å hente derfra.

Fra før vet vi at hans bror i ånden, Donald Trump, har lite til overs både for Parisavtal­en og globale mål om reduserte klimautsli­pp. Trump er president for verdens tredje største land, USA.

Rapporten, som er den første løypemeldi­ngen etter at Parisavtal­en ble undertegne­t i 2015, fastslår at utslippene må ned med 45 prosent allerede innen 2030. Budskapet kommer i en tid der utslippene fortsatt øker. Dette er en ligning som ikke går opp.

Verken verdens politikere eller deres innbyggere er villige til å gjøre dype nok innhogg i egen velferd og komfort for å dempe den globale oppvarming­en. Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) sier våre handlinger de neste ti årene blir avgjørende for om vi klarer å beholde verden slik vi kjenner den i dag. Den dystre oppsummeri­ngen av mandagens rapport er likevel at vi kommer til å tape.

Det er saerlig når det gjelder CO2-utslipp spesialrap­porten er tydelig. Kullbruken må reduseres med naermere 80 prosent, olje noe mindre. For Norge er det positivt at kravene til gassutslip­psreduksjo­ner ikke er like store i første omgang.

Vi står på terskelen til en stor endring når det gjelder bruk av fornybar energi og renere energi. Likevel er det neste umulig å forestille seg at disse har overtatt for CO2-intensive kilder allerede om 10–12 år.

Det gjør at det parallelt må arbeides hardt med nye løsninger for fangst og lagring av karbondiok­syd. Mange land må dessuten forberede seg på nye debatter om atomkraft. Dette er ren energi, men risikoen for skadelig stråling er fortsatt høy.

Norge er også en del av verden – og Parisavtal­en. Derfor kan vi ikke sitte og vente på Brasil eller USA. Mandagens statsbudsj­ett markerer fortsatt satsing på utslippsfr­ie biler, men vi ser også at det ikke gjøres noe med avgiftene på biler som er avhengige av petroleums­produkter.

Nysnø-fondet, som skal ligge i Stavanger-regionen får nye 400 millioner å investere for, og det legges opp til en rekke andre miljøtilta­k. Samtidig er heller ikke den norske satsingen i naerheten av å vaere nok for å nå de målene vi selv har forpliktet oss på. Det bekrefter spesialrap­portens dramatiske innhold.

Mange land må forberede seg på nye debatter om atomkraft.

 ?? GORM / NTB SCANPIX ?? Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) har ansvaret for Norges forpliktel­ser i henhold til Parisavtal­en. Han mener våre handlinger de neste ti årene blir avgjørende for om vi klarer å beholde verden slik vi kjenner den i dag.
GORM / NTB SCANPIX Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) har ansvaret for Norges forpliktel­ser i henhold til Parisavtal­en. Han mener våre handlinger de neste ti årene blir avgjørende for om vi klarer å beholde verden slik vi kjenner den i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway