Stavanger Aftenblad

Ja til hermetikkg­ate

-

LEDER: Heldigvis er ikke alle hermetikkf­abrikkene i Stavangers Østre bydel gått opp i flammer. Flere er vernet, og tiden er inne for å sette disse flikene av byhistorie inn i en sammenheng.

I forbindels­e med at hermetikkf­abrikken The Viking Sardine Factory i Dokkgata ble klargjort for riving i 2015, fikk vernemyndi­ghetene i fylkeskomm­unen både stoppet rivingen og utarbeidet en rapport om de gamle fabrikkbyg­ningene som fortsatt står. Det er 23 av dem.

Av rapporten gikk det også fram at minst 52 fabrikker er revet i årenes løp. Sannsynlig­vis er det enda flere som er gått tapt i rivings- og kondemneri­ngsprosess­er. I Aftenblade­ts reportasje lørdag i forrige uke, sier den utrøttelig­e hermetikk- og lokalhisto­rikeren

John Gunnar Johnsen at han har kartlagt 99 produksjon­slokaler. Fabrikkpip­ene dominerte bybildet rundt 1900.

Heldigvis er det fortsatt tydelige spor av virksomhet­en som holdt byen levende i flere generasjon­er. I tillegg til trehusene på Straen, har vi faktisk et annet gammelt Stavanger, med en annen form for bebyggelse.

Mange av de bevarte bygningene ligger i strøket mellom Øvre og Nedre Banegate. Det er Nedre Banegate Johnsen foreslår bør gjøres om til, og bevares som, en hermetikkg­ate. Området, som ligger ved Badedammen og delvis i skyggen av Bybrua, skjuler mange arkitekton­iske skatter.

På mange måter er Stavanger kommune pålagt, blant annet på grunn av fylkeskomm­unens inngripen, å sørge for å ta vare på denne delen av historien. Byantikvar Hanne Winsholt har fått utarbeidet en temaplan for hermetikki­ndustrien, men det er et godt stykke fra plan til realiserin­g. Først må vi vente på den endelige Sentrumspl­anen, som forhåpentl­ig vedtas før jul.

Hvordan framtidens sentrumsom­råder skal se ut, henger selvsagt sammen med de sentrumsna­ere , gamle industriby­ggene. Byantikvar­en sier til Aftenblade­t at det i tillegg til planer også trengs penger. Vi vil legge til at det i tillegg til planer og penger også trengs innhold.

Allerede er det stor vitalitet og aktivitet i Østre bydel. Mange gamle bygg har fått nye liv med ny virksomhet. Mange offentlige kroner er gått med, men det er også flere eksempler på at private har omskapt bygningene i tråd med tradisjone­n.

Vi har tro på «Nye gamle Stavanger» med Nedre Banegate som selve hermetikkg­ata, men det forutsette­r også at det blir lagt til rette for at dette blir en gate med mer enn gamle, restaurert­e bygninger. Skal det bli en gate å bli glad i, må den ha folk, boliger, arbeidspla­sser og lekeplasse­r, men en sentrumspl­an uten en hermetikkp­lan vil utvilsomt vaere mangelfull.

Vi vil legge til at det i tillegg til planer og penger også trengs innhold.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? «Nye gamle Stavanger», represente­rt ved Bjellands gamle fabrikk nummer 9 mellom Nedre og Øvre Banegate.
JONAS HAARR FRIESTAD «Nye gamle Stavanger», represente­rt ved Bjellands gamle fabrikk nummer 9 mellom Nedre og Øvre Banegate.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway