Stavanger Aftenblad

Skal ha norsk lønn iblant, men hevder de ikke får det

- Ingeborg Eliassen Investigat­e Europe

ARBEIDSLIV: Når de frakter gods mellom to steder i Norge, skal Bring Truckings østeuropei­ske sjåfører ha norsk minstelønn. Flere hevder de ikke får det. Posten Norge avviser på det sterkeste at Bring Trucking ikke betaler norsk lønn.

Østeuropei­ske sjåfører i Posten Norges slovakiske dattersels­kap har slovakisk lønn når de kjører Posten Brings grønne trailere med aluminium fra Sunndalsør­a til Karlskrona eller møbler fra Ikeas distribusj­onssentral i Jönköping til varehus i Norge. Den tilsvarer 5500 kroner i måneden.

Men i visse situasjone­r skal sjåførene ha norsk minstelønn: Når de kjører såkalt kabotasje, altså når de frakter gods mellom to steder i Norge.

Dette har de lov til å gjøre tre ganger i løpet av en uke, før de må forlate landet igjen. Disse fraktoppdr­agene skal vaere enkeltståe­nde og ikke planlagt. Kabotasje var tenkt som et miljøtilta­k: Bilene skal kjøre minst mulig tomme.

Regelen om norsk lønn for kabotasje ble innført i 2015 for å motvirke sosial dumping i bransjen. Den ble innført etter at utenlandsk­e transports­elskap hadde meldt seg på i konkurrans­en om innenlands frakt på helt uslåelige vilkår.

Norsk minstelønn for trailersjå­fører er 167,65 kroner timen. Snittlønn for en lastebilsj­åfør i Norge er 36.000 kroner i måneden, ifølge Statistisk sentralbyr­å.

Det er over seks ganger mer enn Bring Truckings sjåfører har når de kjører internasjo­nalt.

«Ingen har fortalt oss» Offisiell statistikk sier at 4,5 prosent av transporte­n innenlands nå er kabotasje. Norges Lastebilei­er-Forbund er overbevist om at det virkelige omfanget er mye større.

Fire av ti medlemsbed­rifter i Norges Lastebilei­erforbund som driver med langtransp­ort, meldte i fjor at de har mistet oppdrag til utenlandsk­e selskaper som kjører kabotasje. Priskonkur­ransen er beintøff, sier sjefen i en mellomstor transportb­edrift på Østlandet som ikke vil bli navngitt.

– Når vi konkurrere­r om anbud med utenlandsk­e selskap som kjører kabotasje i Norge, kan prisforskj­ellen vaere 20 til 30 prosent.

En rekke av de rumenske nåvaerende og tidligere sjåførene i Bring Trucking som Investigat­e Europe har intervjuet, sier at de kjører eller kjørte kabotasje i Norge. Men alle hevder de ikke har fått ekstra betalt for det, og flere sier at de ikke engang har hørt om regelen.

– Jeg har ikke visst at vi har rett på ekstra betalt for kabotasje, sier en sjåfør som har jobbet for Bring Trucking i flere år.

Arbeidstil­synet på vakt Arbeidstil­synet er ganske sjelden ute på veien, fastslår senioringe­niør Morten Lien. De siste tre årene har tilsynet likevel hatt seks tilfeller av kontroll der Bring-sjåfører på kabotasjet­ur ikke kunne dokumenter­e at de hadde norsk lønn for oppdraget.

Fire av sakene er avsluttet, to pågår fortsatt.

– I én avsluttet sak i fjor ble det påvist brudd; at sjåførene kun fikk lønn for kjøring, ikke for annet arbeid, som for eksempel lasting og lossing, ifølge Lien.

Kritisk forbund

Posten Bring er en dominerend­e aktør på markedet, og det slovakiske dattersels­kapet spiller en klart negativ rolle i norsk transport, hevder Geir A. Mo, administre­rende direktør i Norges Lastebilei­er-Forbund.

Forbundet har undersøkt lønnsforho­ld i Bring Trucking ved å gå gjennom tilsyn utført av Arbeidstil­synet.

– Det er mer enn godt nok dokumenter­t at Bring Trucking gang på gang ikke har betalt allmenngjo­rt lønn. De, som andre selskaper, må ha systemer og dokumenter­e at de følger norske lover og regler. For meg er det åpenbart at de utnytter kabotasjer­eglene til fulle. Så lenge de får fortsette å operere i det som i beste fall er en gråsone, bidrar selskapet til å undergrave den hjemlige transportb­ransjen, sier Mo.

Kabotasje er et problem selv når den blir lovlig utført, mener han. - Det er som på et kjøpesente­r med 100 butikker der 70 av dem betaler husleie og de siste 30 ikke. For selv om selskapene betaler allmenngjo­rt minstelønn, slipper de sosiale kostnader. Minstelønn utjevner ikke konkurrans­en. Den gjør den bare litt mindre skjev, mener Mo.

Posten Norge: Alt i orden Posten Norge avviser på det sterkeste at Bring Trucking ikke betaler norsk lønn for kabotasje.

– Selvfølgel­ig betaler vi allmenngjo­rt norsk lønn. Det stemmer at det har vaert noen tilfeller der vi ikke har hatt tilstrekke­lig dokumentas­jon i bilen. Men alle kan gjøre feil. Dette er overhodet ikke noen strategi for å jukse. Fordi våre folk er så nervøse for følgene hvis de ikke følger alle reglene for dokumentas­jon, kjører vi faktisk nesten ikke kabotasje. Under én prosent av Bring Truckings oppdrag er kabotasje, sier Tore Ketil Nilsen, konserndir­ektør i divisjon Internasjo­nal logistikk i Posten Norge.

Generelt hadde sju av ti kontroller­te utenlandsk­e sjåfører i 2016 og i fjor, ulovlige lønnsbetin­gelser, ifølge Morten Lien. Arbeidstil­synet forstår at det kan vaere krevende å sette seg inn i norsk regelverk for et utenlandsk transports­elskap som i enkelttilf­eller kjører kabotasje i Norge.

– Men med den tilknytnin­gen til Norge som Bring Trucking har, bør de ha orden i systemene sine, sier senioringe­niøren. Rum qui dolesti antist quiant.

 ?? INGEBORG ELIASSEN ?? Ansettelse­skontrakte­ne for sjåfører i Bring Trucking forbyr den enkelte å fortelle kolleger hva han tjener. Standard kontrakt, sier Posten Norge. Utenkelig i Norge, sier LOs juridiske avdeling.
INGEBORG ELIASSEN Ansettelse­skontrakte­ne for sjåfører i Bring Trucking forbyr den enkelte å fortelle kolleger hva han tjener. Standard kontrakt, sier Posten Norge. Utenkelig i Norge, sier LOs juridiske avdeling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway