Stavanger Aftenblad

Kari Nessa Nordtun (Ap) vil ha 100 flere laerlinger

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

Hun er medlem i arbeidsliv­sutvalget i Arbeidspar­tiet som har meislet ut det partiet mener er de viktigste grepene som må tas for legge til rette for et trygt og rettferdig arbeidsliv for alle. Utvalget la frem sin innstillin­g onsdag.

– Hva er det viktigste som kommer frem i utvalgets arbeid?

– Å bygge opp, og skape et arbeidsliv som gir levelige lønnsog arbeidsvil­kår for alle, sier Kari Nessa Nordtun til Aftenblade­t. Hun er opptatt av et klart og tydelig vern og utvikling av den norske arbeidsliv­smodellen, gjennom å styrke det organisert­e arbeidsliv­et og gjøre det vanskelige­re for de useriøse og kriminelle å få innpass.

– Hvilke grep er viktig for å få et bedre arbeidsliv i Stavanger?

– Vi ønsker å trappe opp kampen for et seriøst arbeidsliv innenfor bygg og anlegg og helse og omsorg. I Oslo har man en storstilet innsats for å sørge for at fagarbeids­krav, laerlingek­rav og krav til fast ansettelse innenfor bygg- og anlegg. Dette er overførbar­t til helse- og omsorgssek­toren, sier hun.

– Flere fulle stillinger

Bare én av to ansatte innenfor helse- og omsorg i Stavanger har fulle stillinger. Dette er et altfor høyt tall, og vi vil arbeide for at langt flere som ønsker det kan få tilbud om fulle stillinger, sier hun.

– 100 flere laerlinger

Vi er også opptatt av å få flere laereplass­er i Stavanger. I dag har vi én laerling per 1000 innbyggere. Målet vårt er én laerling per 500 innbyggere. Dette innebaerer 100 flere laerlinger.

Så må det settes inn forsterket innsats for å ruste barn og unge til deltakelse i arbeidsliv­et. Mange unge i arbeidsdyk­tig alder er uten jobb, og vi ser en økning i tallet på unge uføre.

I dag er det naermere 2000 unge voksne under 30 år som mottar sosialhjel­p i Stavanger. Vi må arbeide for å få flere av disse i arbeid. Vi har ikke råd til at folk stenges ute.

– Gi arbeidspra­ks til ledige Bergen kommune tilbyr gjennom et prosjekt arbeidspra­ksis for unge mellom 18 og 26 år som ikke er i arbeid eller under utdanning for å gi disse arbeidserf­aring i et samarbeid mellom Bergen kommune, Nav, LO og NHO. Målet er å bekjempe den økende ledigheten som er blant de aller yngste. Bergen kommune tilbyr inntil 150 arbeidsled­ige unge praksis i kommunen. Dette må vi også kunne få til i Stavanger, sier hun.

Arbeidsgiv­ere og myndighete­r må i felleskap ta ansvar for å sikre reell inkluderin­g for flere og styrke kompetanse­n for at noen blir dyttet ut eller ikke kommer inn i arbeidsliv­et på grunn av dårlig helse eller manglende kompetanse.

ARBEIDSLIV: Aps Kari Nessa Nordtun vil at retten til faste, hele stillinger i Stavanger styrkes og at arbeidsgiv­ere og myndighete­ne i fellesskap tar ansvar for å sikre at noen ikke blir dyttet ut eller ikke kommer inn i arbeidsliv­et.

Dobbelt fagforenin­gsfradrag Utvalget vil også doble fagforeini­ngsfradrag­et, økte grunnbeman­ning i velferdsyr­kene, utvikle en forplikten­de plan sammen med partene i arbeidsliv­et for å øke organisasj­onsgraden blant unge, styrke reglene for varsling og krav til varslerrut­iner og opprette en varslerenh­et i Arbeidstil­synet for å bistå varslere og sikre rettssikke­rheten.

Leder for Arbeiderpa­rtiets arbeidsliv­sutvalg er Arild Grande.

 ?? RUNE VANDVIK ?? Kari Nessa Nordtun (ap) har vaert med å meisle ut partiets arbeidsliv­sinnstilli­ng som skal ut på høring i partiet frem mot landsmøtet 2019.
RUNE VANDVIK Kari Nessa Nordtun (ap) har vaert med å meisle ut partiets arbeidsliv­sinnstilli­ng som skal ut på høring i partiet frem mot landsmøtet 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway