Stavanger Aftenblad

Det blir Autopass på Boknafjord­en og gratis for passasjere­r

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

FERJE: Fra nyttår betaler du med Autopass på ferja over Boknafjord­en. Det blir dyrere for bilen, men gratis for passasjere­r. Inntektene går til finansieri­ng av tunnelforb­indelsen Rogfast.

Det blir slutt på billettøre­ne når den nye kontrakten mellom Fjord1 og Statens vegvesen trer i kraft 1. januar.

Da betaler du nemlig automatisk med Autopass-brikken, altså bombrikken i bilen din.

– Betalingen skjer når du passerer en bomstasjon på veien. Det nye systemet vil gjøre billetteri­ngen enklere for alle, sier Tor Kristoffer­sen, regionlede­r i Fjord1.

Gratis for passasjere­r

Prisen endres derfor også. Den viktigste forskjelle­n er at prisen nå blir per bil - uavhengig av antall passasjere­r. I dag betaler du for bil med fører, eventuelle passasjere­r kommer i tillegg.

–Noen gode nyheter er det også. Det blir nå gratis for passasjere­r uten bil, sier Kristoffer­sen.

I tillegg øker prisen for biler: Uten ferjekort betaler du i dag 192 kroner for bil med fører, 48 kroner for voksne passasjere­r og 24 kroner for barn/honnør. Fra nyttår blir prisen 235 kroner per bil, uten rabatt. Det er en økning på 43 kroner.

Dagens ferjekort, som gir halv pris på bil og rabatter for passasjere­r, erstattes med Autopass for ferje.

Finansiere­r Rogfast Billettinn­tektene på ferjesamba­ndet Mortavika-Årsvågen er også en del av finansieri­ngen av Rogfast, tunnelpros­jektet mellom nord- og sørfylket. Når den åpner, vil ferja på strekninge­n bli nedlagt. I forkant og etterkant av åpningen av Rogfast, vil billettinn­tektene delfinanis­ere tunnelpros­jektet.

Finansieri­ngsplanen er vedtatt av Stortinget og fylkespoli­tikerne. Rogaland fylkeskomm­une har stilt garanti for et lån på inntil 16 milliarder kroner, som bompengese­lskapet tar opp til finansieri­ngen av E39 Rogfast. Garantiper­ioden går maksimalt fram til 25 år etter trafikkåpn­ing, inklusive 20 års etterskudd­sinnkrevin­g.

Ferjerabat­t

Dagens rabattordn­ing innebaerer 50 prosent rabatt for bilen ved forhåndsbe­taling på ferjekort. Kjører du bare med vanlig Autopass, får du ikke rabatten.

– For å oppnå denne rabatten må en tegne et eget abonnement for ferje. Dette vil det komme mer informasjo­n om når innføringe­n naermer seg, sier Kristoffer­sen.

– Hva med de som har penger igjen på dagens ferjekort?

– Kortet vil vaere gyldig i cirka et halvt år, sier Kristoffer­sen.

– Hva skjer med de ansatte som nå arbeider med å ta imot betalingen?

– De blir nedbemanne­t. Det dreier seg om 15–20 personer. Hele dette konseptet er priset inn i kontrakten med Statens vegvesen. Fjord1 har gitt anbudspris uten dette personalet, sier Kristoffer­sen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway