Stavanger Aftenblad

Nå får også Rogaland og Agder varsler om snøskred

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

STATSBUDSJ­ETTET:

– Fantastisk, jubler en av Norges fremste skredekspe­rter.

Regjeringe­n vil neste år bruke 2 millioner kroner på å utvide varslingso­mrådet for snøskredva­rsling i Norge også til deler av Finnmarksk­ysten og de mest utsatte fjellområd­ene i Rogaland og Agder.

Det er helt i tråd med anbefaling­er fra Rune Engeset, seksjonssj­ef i Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) og leder for snøskredva­rslingen på Varsom.no. – et samarbeid mellom NVE, Meteorolog­isk institutt, Statens vegvesen og Bane NOR.

– Dette betyr at det vil bli snøskredva­rsel også i langfjella som går ned i Rogaland/Agder og langs Finnmarksk­ysten i løpet av 2019, sier seksjonsle­deren.

Det eneste som kan stoppe dette, er at stortingsf­lertallet aktivt går inn og fjerner bevilgning­en før jul.

Nye vaerstasjo­ner

Det er for tidlig å si hvor raskt varslingen blir etablert og hvilke områder som konkret skal dekkes.

– Det vil vi se på i høst. I løpet av 2019 vil dette uansett vaere på plass. Det er en veldig positiv nyhet for brukerne, både for dem som skal på tur, kjører scooter eller beveger seg langs veien, sier lederen for snøskredva­rslingen, sier Engeset.

– Vi trenger observatør­er for å gjøre observasjo­ner av snødekket to til tre ganger i løpet av hver uke av vinterseso­ngen. I tillegg trenger vi noen nye vaerstasjo­ner i varslingsr­egionene samt noen flere varslere som utarbeider selve varslene, sier Engeset.

Mange skred Snøskredva­rslingen i Norge utarbeider snøskredva­rsler daglig som beskriver faregrad, skredprobl­em og utsatt terreng for hvert varslingso­mråde.

I fjor laget NVE en evaluering­srapport der deler av Rogaland, Agder og Finnmark ble anbefalt som nye varslingsk­retser for å håndtere skredprobl­emer der.

– Hva kan du si om omfanget av snøskred i disse aktuelle fjellområd­ene i vinterseso­ngen?

– De siste to vintrene har det vaert ganske mange forekomste­r av skred mot vei og nestenulyk­ker som har involvert mennesker. Det har vaert mindre enn i veldig mange andre av varslingsr­egionene, men likevel såpass mange at vi regner med at skredvarsl­ing vil gi bedre bevissthet og unngå at folk havner i skred, sier seksjonssj­efen.

– Fantastisk

– Dette har jeg ikke fått med meg. Det er fantastisk, sier Kim Sviland, fagansvarl­ig i skredgrupp­en i Rogaland Røde Kors.

Han har holdt på med skred i 20 år og er en av Norges fremste skredekspe­rter. Sviland har blant annet vaert med på å utforme retningsli­njer for redningstj­enesten for operasjone­r etter skred.

– Det er fantastisk for friluftsfo­lket og redningstj­enesten å ha dette støtteverk­tøyet. I dag er det varsel for de fleste steder i landet, og de fleste kurs er innrettet etter å forstå hvordan varselet kan brukes. Det har vaert vanskelig å drive god folkeopply­sning når det har manglet.

– Hvor er behovet størst? – Sirdal og Hunnedalen er jo varslingso­mrådet hvor flest drar på tur. På gode påskedager kan det vaere 50.000 personer der oppå, og mange beveger seg i nokså bratt terreng, sier Sviland.

– Det har stort sett vaert nestenulyk­ker hvert år, spesielt i Sirdal og Hunnedalen. Vi hører også om folk som blir tatt av skred uten at det rapportere­s inn. Ved å bli en varslingsr­egion kan vi få en mer systematis­k innrapport­ering av ulykker og et bedre bilde av hendelser som faktisk skjer.

– Men det hjelper ikke med god varsling om ikke publikum får dette med seg?

– Det stemmer. Dette verktøyet oppdateres veldig ofte, men er blitt brukt mindre aktivt av folk herfra, etter som vi ikke har vaert en varslingsr­egion, sier Sviland.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Aftenblade­ts team opplevde i vinter et snøskred under en reportasje­tur til Sirdal med snøscooter. Ingen ble skadet. – Vi har vaert veldig heldige, skrev journalist Geir Sveen.
FREDRIK REFVEM Aftenblade­ts team opplevde i vinter et snøskred under en reportasje­tur til Sirdal med snøscooter. Ingen ble skadet. – Vi har vaert veldig heldige, skrev journalist Geir Sveen.
 ?? MARIE VON KROGH ?? Kim Sviland er skredekspe­rt i Rogaland Røde Kors.
MARIE VON KROGH Kim Sviland er skredekspe­rt i Rogaland Røde Kors.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway