Stavanger Aftenblad

Skulle spyle innkjørsel for 400 kroner kvadraten

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

KRIMINALIT­ET: Tre irske menn ble fratatt 150.000 kroner i kontanter og utvist fra Norge. De ble pågrepet på Madla mens de forberedte spyling av en innkjørsel.

Torsdag i forrige uke fikk politiet flere henvendels­er fra engstelige beboere på Madla i Stavanger. Minst tre utenlandsk­e menn skulle ha vaert på en rekke dører i området og tilbudt sine tjenester. Mot betaling skulle mennene spyle innkjørsle­r.

Politiet sendte ut en patrulje, som fant tre menn og en varebil på en eiendom på Madla. Da var mennene i ferd med å rigge til utstyret sitt. Huseierne, et eldre ektepar i midten av 80-årene, skal ha gått med på å betale 400 kroner per kvadrat som ble rengjort utenfor huset.

Åpenbart en høy pris for å spyle en innkjørsel, men er det forbudt å gjøre seg kostbar? Ikke i utgangspun­ktet, men i slike saker er det flere momenter som vurderes, ifølge politiadvo­kat Kristoffer B. Johannesse­n ved Sør-vest politidist­rikt.

– Hvis noen tar klekkelig betalt for en tjeneste uten å ha til hensikt å gjøre et skikkelig arbeid, kan det vaere snakk om bedrageri. Men så er det også et spørsmål om hvor mye ansvar som kan legges på kjøper, sier Johannesse­n.

Mye kontanter

Da mennene på 26, 29 og 32 år ble pågrepet, hadde de ikke engang begynt arbeidet. Men de hadde muligens gjort lignende arbeid andre steder, siden de hadde mye kontanter på seg, mener politiet.

– Det ble funnet 150.000 kro- ner i kontanter på dem og i bi- len. Siden de ikke kunne gi noen god forklaring på hvor pengene stammet ifra, og vi hadde mistanke om at de var tjent inn på straffbare handlinger, ble hele beløpet inndratt. De ble siktet for heleri av pengene og så fikk de 8000 kroner hver i forelegg, opplyser politiadvo­katen.

En annen ting som styrket mistanken, var at de skal ha oppgitt et fiktivt firmanavn til det eldre ekteparet.

Utvist på få dager

Mennene, som viste seg å vaere fra Irland, ble satt i arresten etter pågripelse og avhør. Politiet ba Utlendings­direktorat­et fatte et utvisnings­vedtak på dem. Det kom søndag, og mandag morgen ble de sendt ut av landet.

De må holde seg i utlandet i to år. Hvis de kommer tilbake før den tid, vanker det ett års fengsel.

Saken ble altså raskt avgjort. I utgangspun­ktet ville de siktede risikert ubetinget fengsel, men politiet prioritert­e heller å få dem ut av landet. De ønsket ikke bistand fra forsvarere, ifølge politiadvo­kat Johannesse­n.

Politiet har de siste årene jevnlig kommet over slike omreisende arbeidere fra Irland og Storbritan­nia, og politiet har flere ganger bedt publikum om tips hvis de blir oppsøkt på døren av utlendinge­r som tilbyr ulike tjenester.

– Vi ser ofte samme modus. Tidligere gjorde de større arbeider på eiendommer, som asfalterin­g og steinleggi­ng, men i det siste har det vaert mer overflateb­ehandling, som for eksempel spyling. De er ofte pågående, og godtroende folk kan lett bli ofre. Noen ganger har de krevd mer penger enn det som var avtalt, og vi har sett at folk er blitt presset til å overføre penger til utenlandsk­e kontoer. Vi har også sett tilfeller der huseier har fått påført skader i forbindels­e med lignende arbeider, sier Johannesse­n.

En av de som ble tatt på Madla, var tidligere dømt for bedrageri av 120.000 pund i Irland. To av dem er tidligere dømt for vinningskr­iminalitet i Sverige.

Irish travellers

De blir ofte omtalt som omreisende håndverker­e når de dukker opp her i landet. Politiet bekrefter at de som regel tilhører en helt spesiell gruppe, nemlig irish travellers.

Irish travellers ble så sent som i mars i fjor erklaert som en etnisk minoritet av irske myndighete­r. De er et reisende folk som ofte bor på campingpla­sser og som lever i parallells­amfunn. De fleste av barna vokser opp uten normal skolegang.

Historien deres er aldri blitt nedskrevet, og derfor har det vaert mange spekulasjo­ner rundt hvor de kommer ifra.

Inntil nylig har mange trodd at de stammet fra romanifolk­et, men dette er blitt avvist i flere forsknings­studier. Genetisk avviker de fra andre irer, men ikke mer enn at de tidligere skal ha tilhørt samme folk. En studie mener at irish travellers ble splittet fra de andre på midten av 1600-tallet.

Som mange andre minoritete­r er også irish travellers blitt diskrimine­rt av storsamfun­net.

 ?? POLITIET ?? Politiet fant 150.000 kroner i kontanter på de tre irske mennene.
POLITIET Politiet fant 150.000 kroner i kontanter på de tre irske mennene.
 ?? POLITIET ?? Politiet pågrep tre omreisende arbeidere på Madla torsdag for en uke siden.
POLITIET Politiet pågrep tre omreisende arbeidere på Madla torsdag for en uke siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway