Stavanger Aftenblad

17 prosent flere tar bussen etter bomringen

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

SAMFERDSEL:

– Fantastisk gode tall, sier Kolumbus-sjefen om økningen i antall busspassas­jerer. 10.000 flere tok bussen den første uka med de nye bomringene.

– Dette er den største passasjerv­eksten vi har hatt noen gang, sier Odd Aksland, administre­rende direktør i Kolumbus.

I uke 39 og uke 40, altså uka før og den første uka etter at de nye bomringene ble satt i drift, har det kostet 1 krone å ta bussen.

– I uke 39 var økningen på om lag sju prosent, sammenlign­et med de tre ukene før. I uke 40 var økningen på hele 17 prosent. Det er fantastisk gode tall, sier han.

Bussene fulle Det innebaerer

at

antall

daglig reisende har økt fra om lag 80.000 til om lag 90.000. Den store økningen medførte også at enkelte busser måtte kjøre forbi holdeplass­er for bussen var full.

– Vi har brukket ned tallene fra uke 40 til rutenummer og enkeltavga­nger for å se hvor vi lå på bristepunk­tet. På mandag har vi derfor omdisponer­t noe av materielle­t vårt, det vil si leddbusser, 15-metersbuss­er og vanlige 12-metersbuss­er. På avganger med stor trengsel har vi satt inn leddbusser, sier han.

Aksland understrek­er likevel at folk må regne med at det i rushtiden ikke vil vaere sitteplass­er til alle.

Kalkulere med ståplasser

– Vi er nødt til å kalkulere med ståplasser. Vi er en storby. Det er veldig positivt at folk har begynt å ta bussen og jeg regner med at de vil venne seg til at de innimellom må stå, sier han.

– Har det vaert mange reaksjoner fra de reisende?

– Når det er rolig og stille, er det et tegn på at det fungerer. Selv om det er en veldig liten andel av de 90.000 som reagerer, må vi ta det på alvor likevel.

I tillegg til å omdisponer­e noen busser, har Kolumbus totalt 11 busser i beredskap; 5 rundt Stavanger og 6 i Sandnes og omegn. Disse vil fortsatt vaere i beredskap når høstferien er over.

– Kan det vaere en fare for at flere velger vekk bussen når billetten ikke lenger koster 1 krone?

– Nei, jeg tror de gode tallene fortsetter. Viktig med kampanjen var å få folk til å laere seg til å betale med app slik at vi slipper å bruke tid og ressurser på kontant betaling. Det blir veldig spennende å se framover om nye reisevaner dukker opp. Ved at folk setter bilen hjemme av og til blir det et annet reisemønst­er. Det vil vi se over litt tid, sier Aksland.

– I så fall vil det vaere godt for miljøet, nyttetrafi­kk og kollektivt­rafikken kommer raskere fram. Det samme gjelder de som ikke kan la bilen stå.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Suksess for bussen etter bomringene startet. 10.000 flere tar nå bussen. Her buss nr. 27 fra Bogafjell til Sandnes sentrum. Ungdomssko­le-elevene Leah Barstad, foran, og Tiril Østvold er blant skoleleven­e som velger kollektivt.
JON INGEMUNDSE­N Suksess for bussen etter bomringene startet. 10.000 flere tar nå bussen. Her buss nr. 27 fra Bogafjell til Sandnes sentrum. Ungdomssko­le-elevene Leah Barstad, foran, og Tiril Østvold er blant skoleleven­e som velger kollektivt.
 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Administre­rende direktør i Kolumbus, Odd Aksland, er strålende fornøyd med at flere tar bussen.
JONAS HAARR FRIESTAD Administre­rende direktør i Kolumbus, Odd Aksland, er strålende fornøyd med at flere tar bussen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway