Stavanger Aftenblad

Italia forfølger borgermest­er for hans hjelp til migranter

- Michael Seidelin Aftenblade­t/Politiken

RIACE: En verdenskje­nt borgermest­er som tar imot migranter og har skapt ny dynamikk i sin lille by, er offer for regjeringe­ns vrede.

Matteo Salvini har som leder av det innvandrer­fiendtlige partiet Lega og senere som innenriksm­ininister siden juni ført en nådeløs kamp mot borgermest­er Domenico Lucano i den søritalien­ske byen Riace, og i forrige uke vant Matteo Salvini det første slaget.

Politiet satte borgermest­eren, som er kjent for å motta og integrere migranter fra hele verden, i husarrest. Han er siktet for å ha misbrukt kommunale midler i integrerin­gsarbeidet, og Domenico Lucano risikerer en anklage for å ha organisert pro forma-ekteskap og for å ha utstyrt ulovlige innvandrer­e med papirer i strid med alle regler.

– Jeg gleder meg til å se reaksjonen­e hos alle romantiker­e som vil fylle Italia med migranter. Lucano er ingenting, han er et null, lød det fra innenriksm­inisteren.

Ifølge avsløringe­r i blant annet avisen Il Fatto Quotidiano de siste dagene, har Matteo Salvini brukt en tidligere fengslet lokalpolit­iker, som mistenkes for å ha forbindels­er til organisert kriminalit­et, i forsøk på å diskredite­re borgermest­eren.

Domenico Lucano selv avviser beskyldnin­gene, som ligner dem som inntil nylig har rammet enkeltpers­oner og foreninger i Frankrike som har forsøkt å hjelpe migranter.

–De offentlige midlene ble brukt til å skape jobber og integrerin­g og til å sikre asylsøkern­e et bedre liv, sier han i en erklaering, mens broren hans snakker om en politisk prosess mot mannen som det amerikansk­e tidsskrift­et Fortune har utpekt som en av verdens 60 mest innflytels­esrike personer.

Internasjo­nal kampanje Arrestasjo­nen av Domenico Lucano kommer kort tid etter at regjeringe­n i forrige måned la fram en ny innvandrin­gslov, som innebaerer en voldsom innstrammi­ng av asylpoliti­kken og som gir politi og domstoler nye muligheter for rask utvisning av uønskede utlendinge­r.

Nye regler, som skal bekjempe den organisert­e kriminalit­etens utnyttelse av migranter, risikerer også å bli brukt mot personer som virkelig vil hjelpe dem, lyder det fra borgermest­er Lucanos støttespil­lere, og venstreflø­ygruppen i EU-parlamente­t, bestående av bl.a. kommuniste­r og representa­nter for det store spanske venstreflø­ypartiet Podemos, varsler en kampanje for hans løslatelse.

Det er ikke tilfeldig at myndighete­ne nå går til angrep på Domenico Lucano.

Han har siden 2009 gjort byen med 2.000 innbyggere, som også er kjent for å huse to av den antikke verdens ypperste kunstverke­r i form av to greske bronsestat­uer, til et symbol på åpenhet overfor migranter.

Et skilt utenfor byen ønsker fremmede velkommen med en liste over de omkring 20 landene som byens mange innvandrer­e kommer fra.

Det er uhørt i et område hvor store jordeiere utnytter den billige afrikanske arbeidskra­ften, som jobber under slaveligne­nde vilkår for snaue 13 kroner i timen.

Den lokale mafiaorgan­isasjonen ‘Ndrangheta, som i dag saerlig opererer i Nord-Italia, Tyskland, Australia og Canada, bidrar til denne trafikken i samarbeid med nigeriansk­e migranter, som verver migrantene i leirene eller landsbyene hvor de bor un-

 ?? MATTEO BAZZI/REUTERS/NTB SCANPIX ?? Et av demonstras­jonstogene for å få Domenico Lucano ut av husarreste­n levner liten aere til innenriksm­inister Matteo Salvini.
MATTEO BAZZI/REUTERS/NTB SCANPIX Et av demonstras­jonstogene for å få Domenico Lucano ut av husarreste­n levner liten aere til innenriksm­inister Matteo Salvini.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway