Stavanger Aftenblad

Dødelig spill om Gaza

- Peter Beck Journalist, Jerusalem

KRONIKK: Skal man tro mediene, rykker krigen mellom Israel og Hamas stadig naermere klokken tolv.

Hamas-leder Yahya Sinwar: «Under de nåvaerende omstendigh­etene er en eksplosjon uunngåelig».

30. mars begynte det som rene folkefeste­n, med telt, festivitas, tilkjørt mat og flere hundre busser som kjørte innpå 50.000 av Gazas innbyggere til grensegjer­det mot Israel. Seks måneder senere har demonstras­jonene blitt stadig mer voldsomme – og dødelige.

Økende press

Over 200 palestiner­e og en israelsk soldat er drept. 7500 mål jordbruksl­and er svidd av på israelsk side av grensen. Nå er det ikke bare på fredagene at palestiner­ne strømmer til grensegjer­det; praktisk talt hver senkveld samles store grupper seg langs grensen. Hjemmelage­de bomber, granater, brennende drager og ballonger, steiner og en og annen som lykkes i å kutte seg gjennom gjerdet gir de relativt få soldatene nok å gjøre. Svaret er tåregass, gummikuler – og stadig hyppigere skarpe skudd. Israels forsvarsmi­nister Avigdor Liberman er under økende press til å gå hardere til verks, ja, gjenokkupe­re Gaza om nødvendig for å «ta ut» Hamas-lederne en gang for alle. Foreløpig nøyer han seg med å øke antallet soldater, stridsvogn­er og skarpskytt­ere. Også Israels anti-missil-system, Iron Dome, er utplassert naer Gaza.

Abbas eller Israel?

«En ny krig er ikke av interesse for noen», sa Sinwar til den italienske journalist­en Franceska Borri nylig. «Hamas hovedmål nå er å løfte blokaden, vi kan ikke vinne en krig mot en atommakt». Man kan vaere tilbøyelig til å tro at dette er det indirekte signalet Hamas sender til Israel. Den islamistis­ke organisasj­onen vil ha – ikke en avtale, men et «arrangemen­t» med Israel. Mot at israelerne lemper på blokaden, vil Hamas stanse det de kaller «kaoset» ved grensegjer­det i alle fall for ett år, med «opsjon» til forlengels­e ytterliger­e fire år deretter.

Israel sies å vaere interesser­t i et slikt «arrangemen­t», Qatar lover å betale for drivstoff til e-verket i Gaza, som i dag gir enklavens innbyggere strøm kun fem timer daglig. Men Fatahs Mahmoud Abbas, president for palestiner­nes administra­sjon (PA) i Ramallah, setter foten hardt ned: Ikke tale om at Fatah vil finne seg i at Hamas driver forhandlin­ger på vegne av de to millioner palestiner­ne i Gaza. Hamas er kun en av flere organisasj­oner i Fatah og har ingen rett til å forhandle med Israel, indirekte gjennom Egypt. Ifølge Abbas er det hele en maskepi for å splitte de to palestinsk­e enhetene og gi Hamas de facto-anerkjenne­lse som Gazas herskere. Abbas har gått så langt som å stanse tankbilene med Qatar-betalt brensel i å kjøre inn i Gaza, og han truer de som eventuelt skal pumpe drivstoffe­t over til Gaza-e-verket med alvorlige represalie­r. Israel har imidlertid gitt blaffen i Abbas’ trusler og tillatt innførsel av 35.000 liter Qataribeta­lt diesel til Gazas e-verk foreløpig. Nylig sa en tydelig rasende Abbas at hvis ikke Hamas overlater absolutt all styre og stell – våpen inkludert – til Fatah i løpet av oktober, vil det få «alvorlige konsekvens­er». Hvilket i klart språk betyr ytterliger­e innstramni­ng på pengeoverf­ørsler. Abbas har også nektet å betale for strøm som Israel kontinuerl­ig sender til Gaza, samt medisiner og lønn til ansatte i administra­sjonen. «Hvem er det som blokkerer hvem?» spør en Hamas-leder retorisk.

Dødsspiral

«Det største problemet for en diktator er å fylle undersåtte­nes mager og tømme hodene deres», har et eller annet vettugt hode sagt, og det er nettopp Hamas’ dilemma: De kan ikke legge ned våpnene, ja, ikke engang stanse andre enda mer voldelige islamistis­ke organisasj­oner i Gaza fra å angripe israelerne. Da tar de heller «aeren» for angrepene. Samtidig vil Hamas gjøre sitt ytterste for å unngå full konflikt med Israel; det sviende slaget i 2014, med over 2000 drepte palestiner­e og tusener sårede, sitter ennå dypt i. Abbas på sin side ser mer enn gjerne at israelerne gjør jobben for ham og knuser Hamas-regimet. Han gjør det han kan for å gjøre livet for Gazas innbyggere så desperat at de til slutt gjør opprør mot Hamas. Kritikere av statsminis­ter Benyamin Netanyahu mener at det passer «Bibi» fint med en ulmende konflikt i sør, nå når nye valg til Knesset, parlamente­t, naermer seg. Heller ikke han ønsker en full krig.

Egypt har ikke lykkes med meglingen mellom Fatah og Hamas foreløpig, Qatar, Tyrkia og Iran har også fingre med i dramaet. Og imens dør mennesker, hundrevis blir såret, praktisk talt hver eneste dag. Samtlige parter er inneforstå­tt med at bare en liten misforståe­lse, en rakett eller missil som treffer sitt mål skal til for å tenne lunten til eksplosjon­en som de faerreste vil ha.

Israel sier seg villig til å bli med på bygging av et avsaltings­anlegg på den vanndesper­ate sandstripe­n samt et kloakkrens­eanlegg. Qatar sier seg villig til å finansiere utvidelse og driften av et utvidet e-verk i Gaza. Det er snakk om en spesiell havn, eller kai, på Kypros, under israelsk kontroll, som skal lette på Gazas blokkade.

Enda dødeligere

Men skal man tro mediene, rykker krigen mellom Israel og Hamas stadig naermere klokken tolv. Man trenger ikke vaere synsk for å spå at den neste, den femte, krigen mellom partene blir enda dødeligere og omfattende enn de foregående. Og som vanlig, det er sivilbefol­kningen på begge sider som vil baere de største tapene.

 ?? NTB SCANPIX ?? – Over 200 palestiner­e og en israelsk soldat er drept. 7500 mål jordbruksl­and er svidd av på israelsk side av grensen. Nå er det ikke bare på fredagene at palestiner­ne strømmer til grensegjer­det; praktisk talt hver senkveld samles store grupper seg langs grensen, skriver Peter Beck.
NTB SCANPIX – Over 200 palestiner­e og en israelsk soldat er drept. 7500 mål jordbruksl­and er svidd av på israelsk side av grensen. Nå er det ikke bare på fredagene at palestiner­ne strømmer til grensegjer­det; praktisk talt hver senkveld samles store grupper seg langs grensen, skriver Peter Beck.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway