Stavanger Aftenblad

Statsbudsj­ettet gir økte forskjelle­r

- Tom Kalsås 2. vararepres­entant til Stortinget, Rogaland Arbeiderpa­rti

POLITIKK: Dessverre ser vi at regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett er et budsjett for økte forskjelle­r, faerre tiltak for å få flere i arbeid og kutt i velferdstj­enestene.

Mandag 8. oktober la finansmini­ster Siv Jensen frem forslag til statsbudsj­ett. Takket vaere høyere oljepris, lav kronekurs og parter i arbeidsliv­et som tar ansvar, ser vi nå en oppgang i norsk økonomi.

Vi i Ap er glade for den positive utviklinge­n i økonomien, og mener at de gode tidene må brukes til å redusere de økende forskjelle­ne mellom folk, få flere i arbeid og satse på gode velferdstj­enester.

Kutt i velferdstj­enestene

Dessverre ser vi at regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett er et budsjett for økte forskjelle­r, faerre tiltak for å få flere i arbeid og kutt i velferdstj­enestene. I en tid med flere og flere barn som vokser opp i fattigdom, og økende sosiale forskjelle­r, velger regjeringe­n å prioritere kutt i formuesska­tten. Det at regjeringe­n bruker nesten fire ganger så mye penger på å kutte formuesska­tt, som på å bekjempe barnefatti­gdom, er illustrere­nde for regjeringe­ns prioriteri­nger.

Istedenfor for å bidra til å løfte opp de som har minst, prioritere­s skattelett­e til de med mest. Dette fører til økte forskjelle­r mellom folk.

Ap mener at de gode, økonomiske tidene gir Norge en unik mulighet til å få hele folket i arbeid. Den muligheten bruker ikke regjeringe­n. Selv om arbeidsled­igheten har gått ned, forventes det over 100.000 arbeidsled­ige også neste år. I tillegg vokser antallet uføretrygd­ede raskt. Vi må få flere i arbeid og faerre på trygd, og da må det settes inn kraftigere tiltak. De som er ledige nå, er de som trenger hjelpen mest. Da blir det helt feil å kutte i ordningene for de som står lengst bak i køen til arbeidsliv­et.

Regjeringe­ns bevilling til VTA-plasser (varig tilrettela­gt arbeid) for personer med utviklings­hemming, er også illustrere­nde. I følge Norsk Forbund for Utviklings­hemmede (NFU) er det behov for flere tusen nye plasser. Dette gjelder i stor grad personer med stor arbeidslys­t og ønske om å komme seg i arbeid. Dessverre ser vi at regjeringe­n bare bevilger penger til 200 nye plasser. Med en slik begrenset bevilling vil det ifølge NFU ta 170 år før en har fått dekket behovet for VTA-plasser.

Ap ønsker å øke bevillinge­ne Avslutning­svis er det også verdt å merke seg at forslaget til statsbudsj­ett vil medføre kutt i de kommunale tjenestene, som barnehage, skole og eldreomsor­g. Dette er tjenester hvor det allerede er gjort omfattende kutt de siste årene, og ytterliger­e kutt vil føre til dårligere tjenester. Ap vil heller styrke de kommunale velferdstj­enestene og vil derfor foreslå å øke bevillinge­ne til kommunene med mellom 3 og 4 milliarder kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway