Stavanger Aftenblad

Prioriter flere ergoterape­uter

- Jakob Heyerdahl Hovedtilli­tsvalgt i Norsk Ergoterape­utforbund, Stavanger kommune Randi Skumsnes Tillitsval­gt i Norsk Ergoterape­utforbund, region Vest

STAVANGERB­UDSJETTET: For å begrense utgiftene til pleie og sykehjemsp­lasser – må kommunen prioritere flere ergoterape­uter.

Fredag 5. oktober la rådmannen i Stavanger frem budsjettfo­rslaget. Flere journalist­er i Aftenblade­t har kommentert innholdet, og Hilde Øvrebekk skriver at kommunen på grunn av dårlig planleggin­g ikke er forberedt på et økt antall eldre.

Noen i helse- og omsorgsavd­elingene i Stavanger kommune vil nok si seg delvis uenig, for gode tiltak er planlagt og satt i gang. Mange ser til Stavanger, som Bent Høie da han skulle lage en ny kvalitetsr­eform for eldre.

Vil minne om viktige tiltak Kommunen kan likevel bli enda bedre. Øvrebekk refererer også til rådmannen som sier kommunen må ta problemene ved roten, og ikke drive brannslukk­ing. Kommunen skal fortsette å jobbe for at flere skal kunne «Leve Hele Livet» – helst hjemme så lenge som mulig, og holde behovet for sykehjemsp­lasser nede. Det skal brukes 100 millioner til velferdste­knologi, og det skal bygges «demensland­sby». Dette er positivt og viser at kommunen vil investere for å oppnå endring, bedre tjenestekv­aliteten og samtidig kutte kostnader. Vi ergoterape­uter vil minne om noen andre viktige tiltak som utsetter behovet for sykehjemsp­lass: y Kun en svaert litenandel av boligmasse­n er tilgjengel­ig hvis du er skrøpelig til beins eller har andre fysiske utfordring­er. Det er trapper ute og inne, tunge eller smale dører, eller badene er kronglete. Tilrettele­gging trengs for å kunne fortsette å bo hjemme. y En del av utfordring­ene med å ta i bruk ny velferdste­knologi og andre tradisjone­lle hjelpemidl­er, er at standardlø­sninger sjelden passer til alle. Noen må vurdere hvem som har nytte av hva, og hvem som kan klare å ta i bruk hvilket utstyr. y Rundt tusen innbyggere i Stavanger har rullestole­r de trenger for å komme rundt i eget hjem, til butikk og andre aerend i naerområde­t. Da er det er viktig å finne riktig rullestol, bistå med å søke Nav Hjelpemidd­elsentrale­n, og gi opplaering for trygg bruk. y Mange trenger rehabilite­ring og opptrening etter skader, eller ny eller medfødt sykdom for å klare sine daglige gjøremål.

100 på vent

Dette er eksempler på oppgaver som ergoterape­utene i kommunen jobber med daglig. Vi driver ikke noe markedsfør­ing, men har likevel stor etterspørs­el. De siste ti årene har det til enhver tid vaert over 100 innbyggere som har ventet på hjelp fra oss. Vi har drevet tjenesteut­vikling, iverksatt effektivis­eringstilt­ak for å ta flere saker raskere, og fått noen få nye stillinger – men det har ikke vaert nok når ergoterape­utene også får nye oppgaver. Eksempelvi­s bistår vi sammen med sykepleier­e nå fastlegene som skal diagnostis­ere de som har fått demens. Det er viktig for å komme tidlig i gang med rett hjelp og støtte til den det gjelder og en trygghet for de som er rundt.

Det trengs også flere i kommunen som kan fremme mestring i hverdagen på tross av sykdom eller skade, og denne kunnskapen har ergoterape­uter. Derfor ønskes vi med i flere av de tverrfagli­ge satsingene som pågår. Senest 1. oktober uttalte direktør Eli Karin Fosse i en høring i Stortinget­s helse- og omsorgskom­ité at kommunen må prioritere bevisst og målrettet, og ta i bruk tverrfagli­g kompetanse på en ny måte.

Mye brannslukk­ing

Vi ergoterape­uter vil selvsagt bidra her. Hensikten med arbeidet vårt er nettopp å «gjøre hverdagsli­vet mulig». Men med langt over 100 innbyggere på venteliste for ergoterapi som må vente 6-12 måneder på bistand til å bli mer selvhjulpn­e – blir det dessverre fremdeles mye brannslukk­ing og lite som kan tas ved roten for vår del. For å begrense utgiftene til pleie og sykehjemsp­lasser – må kommunen prioritere flere ergoterape­uter.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE: SCANPIX ?? – Med langt over 100 innbyggere på venteliste for ergoterapi som må vente 6-12 måneder på bistand til å bli mer selvhjulpn­e – blir det dessverre fremdeles mye brannslukk­ing og lite som kan tas ved roten for vår del, skriver Jakob Heyerdahl og Randi Skumsnes.
ILLUSTRASJ­ONSBILDE: SCANPIX – Med langt over 100 innbyggere på venteliste for ergoterapi som må vente 6-12 måneder på bistand til å bli mer selvhjulpn­e – blir det dessverre fremdeles mye brannslukk­ing og lite som kan tas ved roten for vår del, skriver Jakob Heyerdahl og Randi Skumsnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway