Stavanger Aftenblad

– Vi feirer ikke før vi er i grønn sone

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

FOTBALL: Vikingøkon­omien er i bedring. Men Eirik W. Henningsen hever pekefinger­en og minner om at klubben ikke er friskmeldt.

I går formiddag kom tallene fra klubblisen­snemnda i Norges Fotballfor­bund (NFF). For Viking var det – som ventet – gledelig lesning.

Klubben er ute av rød sone for andre innrapport­erte periode på rad, noe som betyr at de også er ute av handlingsp­lanen fra NFF de har vaert underlagt.

– Vi feirer ikke før vi er i grønn sone, men vi gleder oss over å få bekreftet å vaere i gul sone. Vi hadde beregnet oss fram til at fargen skulle bli gul, men det er alltid kjekt å se det i farger. Helt friskmeldt er vi ikke. Målet er å komme i grønn sone, sier Vikings daglige leder, Eirik W. Henningsen.

Denne siste perioden gjelder for første halvår i 2018. Viking har nå to gule soner etter hverandre etter å ha vaert i rød sone i tre perioder før det.

Henningsen & co. på kontoret på SR-Bank Arena har stått opp ned i tallene de siste årene for å få klubben på rett kjøl. Kostnader på over 20 millioner kroner er kuttet.

En god bekreftels­e

– Dette er en bekreftels­e på at det er blitt gjort en god jobb med å ta ned kostnadene, drive stram økonomikon­troll. Det har ikke kommet av seg selv. Det har vaert tre år med kostnadsre­duksjoner og stram kontroll, sier Henningsen.

At klubben er ute av handlingsp­lanen de har vaert underlagt, betyr enkelt fortalt større frihet:

– Det betyr at vi ikke trenger å få budsjettet vårt godkjent, vi trenger ikke å søke om å avvike fra budsjettet slik vi har gjort fram til nå. Eksempel: Har vi en lønnspost på 14 millioner så har vi måttet søke hvis vi ønsket å gå over den budsjetter­te lønnsposte­n. I tillegg var vi avhengig av eksterne midler for å få det til. Det trenger vi ikke lenger. Men vi har ikke mer penger å bruke av den grunn, understrek­er Henningsen.

For å komme i grønn sone, som er NFFs beste kategori, sier Viking-sjefen at det er flere ting som spiller inn: Soliditet, egenkapita­l og resultat (økonomisk, ikke sportslig).

– 1000 ekstra tilskuere på kamp gir oss 150.000 kroner i ekstra inntekter rett på bunnlinjen, sier Henningsen og kommer med et lite publikumsf­rieri.

Treårig handlingsp­lan

For en måned siden la Viking fram halvårstal­lene for sine aksjonaere­r. I det opprinneli­ge budsjettet for 2018 la klubben opp til et underskudd på rundt 12 millioner kroner. Dette var et kalkulert underskudd og noe styret var villig til å bruke for å rykke direkte opp til eliteserie­n igjen.

Halvveis ut i 2018 viser regnskapet bedre inntekter på noen områder og fortsatt streng kostnadsko­ntroll. Underskudd­et da var på 5,98 millioner, prognosene for hele året viste at underskudd­et lå an til å bli på 10,7 millioner kroner, inkludert avskrivnin­ger og nedskrivni­nger. Viking har bedre inntekter enn budsjetter­t på både marked og publikum.

Tar du bort nedskrivni­nger og avskrivnin­ger, viser halvårsres­ultatet 800.000 kroner i pluss.

Vikings økonomi har de siste årene vaert så skral at de har ligget i rød sone og dermed underlagt en treårig handlingsp­lan hos fotballfor­bundets lisensnemn­d. Ved forrige rapporteri­ng gikk Viking over i gul sone, mye på grunn av emisjonspe­ngene som kom inn i romjulen.

Sandnes Ulf og Klepp

Sandnes Ulf er også i gul sone. Ulf var i rød sone ved forrige innrapport­ering, men har nå tatt steget ut av «verstingkl­assen».

Etter å ha havnet i rød sone ble også de underlagt handlingsp­lanen de kjenner så godt i Viking.

Det er fire lag i 1. divisjon som er i rød sone: Strømmen, Jerv, Nest-Sotra og HamKam.

Klepp er i grønn sone for sjuende periode på rad. Det er med andre ord ikke bare på banen Toppseriel­aget har bra kontroll på hva de driver med.

I en pressemeld­ing sier klubblisen­snemnda i NFF at kostnadsni­vået på herresiden i norsk toppfotbal­l er for høyt. Klubbene på kvinneside­n går i pluss.

Tallene for første halvår 2018 viser at Eliteserie­n og 1. divisjons driftsinnt­ekter er på rekordhøye 854 millioner kroner. Samtidig er driftskost­nadene også på rekordhøye 937 millioner kroner. Etter blant annet inntekter fra salg av spillere,0 viser resultatet et underskudd på 23 millioner kroner.

 ?? JARLE AASLAND ?? Vikings daglige leder Eirik W. Henningsen er glad for at klubben er i gul sone for andre gang på rad. Det gir større frihet økonomisk.
JARLE AASLAND Vikings daglige leder Eirik W. Henningsen er glad for at klubben er i gul sone for andre gang på rad. Det gir større frihet økonomisk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway