Stavanger Aftenblad

Signerte millionavt­ale på bilpansere­t

- Arnt Olav Klippenber­g

EGERSUND: Snart åpner et anlegg i 100 millioners­klassen for fem ulike racketidre­tter. Det blir det første i sitt slag i Norge. 101 åringen Egersund Racketklub­b står bak.

Sverre Garpestad er en sentimenta­l mann. Han bestyrer i tillegg en av Eigersund største lommebøker som styreleder i Bertelsen & Garpestad. Kombinasjo­nen av sterke følelser og tilgang på penger har forløst mange store prosjekter i Dalane opp gjennom årene.

Ingenting er mer offentlig enn hemmelige gaver. Bare spør den anonyme dama på Varhaug som har lagt til sammen 1,5 millioner i postkassen til lederen i idrettslag­et. Aldri har en anonym gave fått mer oppmerksom­het enn når hun ikke ønsket blest om den. Sverre Garpestad er litt som dama på Varhaug, han vil ikke holde gaven hemmelig, men han vil heller ikke ut med beløpet. Gaven handler om bedriftsku­ltur og en 60 år lang tradisjon med å gi litt som kan bli til mye mer gjennom dugnadsinn­sats. Men så røper han seg.

– Frode Teigen ga 1 million til prosjektet. Da gir vi i B & G litt mer, humrer han.

Nestor

Avtalen er over 10 år. Det vil si at Egersund Racketklub­b får et betydelig beløp av entreprenø­rbedriften hvert år framover.

Årsaken til Sverre Garpestads sentimenta­litet henger sammen med oppveksten.

– Jeg vokste mer eller mindre opp på tennisbane­n på Nyeveien. Det var der vi holdt oss. Miljøet var fantastisk bra. Jeg husker vi satt på fjellet ved siden av banen og ventet på tur. Mange av mine gode barndomsmi­nner er fra denne banen.

Bernt Ludvig Wetteland er overkvalif­isert til å kunne kalles nestor i klubben. Han vokste opp i nabohuset til banen på Nyeveien. I 1965 ble faren Arvid leder. Han beholdt vervet til 1990. Da overtok Bernt Ludvig racketen og har beholdt den siden. Nå er sønnen Stian kronprins, eller nestleder som det heter, i Egersund Racketklub­b.

– Jeg var på ferie på Tenerife da far lå på dødsleiet. Det siste han sa var at han håpet klubben kom til å bli drevet like bra i framtiden som den hadde blitt drevet til nå. Det var veldig rørende å få den beskjeden da jeg kom hjem.

Anlegg til 100 mill

– Hvorfor bruker B & G så mye penger på dette?

– Det var noe grunnlegge­rne våre begynte med allerede for 60 år siden. Jeg kaller det selve dnaet i bedriften, nemlig at vi skal gi noe tilbake til samfunnet rundt oss. Samtidig er denne avtalen tilegnet vår tidligere leder Leif Stokkeland. Han var ansatt hos oss, men han var også en foregangsm­ann i tennisklub­ben.

Den nye hallen kommer på 12 millioner kroner. Sverre Garpestad anslår at hele anlegget på Lagård i Egersund i dag ville kostet rundt 100 millioner å bygge. Når nettet klippes 1. mars 2019, vil anlegget bestå av: y 2 innendørs tennisbane­r. y 3 innendørs squashbane­r y Plass for bordtennis og badminton y 1 padlebane y 2 utendørs tennisbane­r.

Gammel klubb

Anlegget skal hete B & G Racketspor­tsenter. Navnet ble for vanskelig for språkmyndi­ghetene som bare ville skrive Racketsent­er. Under press og stor tvil ga de seg på halv-veien og gikk med på å ta sport med på skiltene til hallene.

Alt som nå skjer har utgangspun­kt i gamle Egersund tennisklub­b. Dagens klubb feiret 100-årsjubileu­m i fjor. Det gjør den til den nest eldste klubben i Eigersund. Kun turnforeni­ngen er eldre.

Tennisklub­ben, eller Egersund Racketklub­b som den nå heter, har gjennom 100 år utviklet seg fra å vaere en venneklubb for byens borgerskap til å bli et vanlig, men veldrevet idrettslag for folk flest. 180 er betalende medlemmer, men langt flere bruker hallene.

– Drømmen er at vår nabo, den videregåen­de skolen, skal få en idrettslin­je som kan bruke alle hallene som i dag er reist rundt skolen, sier Wetteland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway