Stavanger Aftenblad

Nygaard-sakens betydning

-

LEDER: Ett drap, ett forsvinnin­gsmysteriu­m og flere siktelser for overlagt drap har denne uken satt et trist, nødvendig søkelys på ytringsfri­hetens vilkår.

Siktelsene mot flere personer i William Nygaard-saken er saerdeles viktige i denne sammenheng­en. Både fordi Kripos utvetydig fastslår at drapsforsø­ket på forleggere­n i 1993 ikke kan vaere motivert ut fra andre forhold enn utgivelsen av boken Sataniske vers, men også fordi siktelsen også inneholder et punkt om at forholdet også er et angrep «rettet mot det trykte ords frihet».

I utgangspun­ktet er siktelsene teknisk motiverte, fordi de skal avbryte mulige foreldelse­sfrister, men de har større betydning enn som så. Det viktigste er at norsk politi og påtalemynd­ighet så tydelig tar ytringsfri­hetens vilkår på alvor. Det gir norske innbyggere en reell følelse av at ordet er fritt.

Den tydelige tilknytnin­gen til utgivelsen av Sataniske vers er også et nytt signal fra Norge til krenkede islamister om at slike krenkelser må imøtegås på annen måte enn med vold.

I går kveld visste vi ennå ikke hva som har skjedd i

Journalist­er, redaktører og andre publisiste­r har for øyeblikket svaert vanskelige vilkår.

mysteriet rundt forsvinnin­gen av den saudiarabi­ske journalist­en Jamal Khashoggi, men tyrkiske myndighete­r er fortsatt tydelige på at han må vaere likvidert av representa­nter for islamistst­yret i journalist­ens eget hjemland. Han besøkte det saudiarabi­ske konsulatet i Istanbul for å ordne noen papirer. Trolig kom han aldri ut i live.

Khashoggi har vaert sterkt regimekrit­isk i sitt virke, og drog i frivillig eksil til USA. Kronprins Mohammed bin Salman er trolig Saudi Arabias mektigste mann. Det siste året har han brukt enhver anledning til å snakke om moderniser­ing av landets autoritaer­e og religiøst funderte styresett. Han bør ha alle grunner til å gjøre alvor av dette og få fram sannheten rundt Khashoggis forsvinnin­g.

Voldtekten og drapet på den bulgarske journalist­en Viktoria Marinova kan vaere et rovmord, men det kan også dreie seg om et drap som er motivert ut fra gravejourn­alistens avsløringe­r om misbruk av EUmidler. Ytringsfri­hetens vilkår i flere østeuropei­ske EU-land er under sterkt press. Denne saken krever oppklaring, både fordi den er stygg og fordi det må avklares om det er et nytt angrep på det frie ord.

Journalist­er, redaktører og andre publisiste­r verden rundt har for øyeblikket svaert vanskelige vilkår. Dette er problemati­sk for hele verdenssam­funnet. Norges seine, men tydelige reaksjon i Nygaard-saken bør derfor få stor betydning også utenlands.

 ?? FAKSIMILE: WASHINGTON POST ?? Redaktøren­e i Washington Post lot spalteplas­sen til Jamal Khashoggi stå åpen for å markere at de ikke har hørt fra ham etter at han entret det saudiarabi­ske konsulatet i Istanbul forrige uke.
FAKSIMILE: WASHINGTON POST Redaktøren­e i Washington Post lot spalteplas­sen til Jamal Khashoggi stå åpen for å markere at de ikke har hørt fra ham etter at han entret det saudiarabi­ske konsulatet i Istanbul forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway