Stavanger Aftenblad

Italiensk salat

- Harald Birkevold harald.birkevold@ aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Italias regjering legger opp til et statsbudsj­ett som nesten garantert vil bringe landet i konflikt med EU og Verdensban­ken. Blir Italia det neste Hellas?

Den sammenrask­ede regjeringe­n i Italia, en koalisjon mellom det høyrepopul­istiske Liga Nord og den generelt populistis­ke Femstjerne­rsbevegels­en, som kom til makta etter det som bare kan karakteris­eres som et protestval­g tidligere i år, har nå lagt fram sitt første statsbudsj­ett.

Dette budsjettet har allerede skapt bestyrtels­e blant de økonomisk ortodokse i Brussel, Frankfurt og Washington, som er byene som huser hovedkvart­erene til den såkalte «økonomiske troikaen», med andre ord EU, den europeiske sentralban­ken og Verdensban­ken (IMF).

Skyhøy statsgjeld

Denne samme troikaen var ansvarlig for hestekuren som det gjeldstyng­ede Hellas ble satt på etter den internasjo­nale finanskris­en i 2007/2008, og som endte med at den greske regjeringe­n ble tvunget til å godta betingelse­r som har etterlatt store deler av befolkning­en i relativ fattigdom, med sterkt svekkede velferdsor­dninger og høyere pensjonsal­der.

Italia har den nest høyeste statsgjeld­en per innbygger i hele EU, etter nevnte Hellas. I år ligger gjelda på smått imponerend­e 130 prosent av brutto nasjonalpr­odukt (BNP), mens snittet i EU ligger rundt 90 prosent. Denne høye gjeldsgrad­en er svaert bekymrings­full, mener troikaen. Skulle Italia få problemer med å betjene gjelden, vil dette skape sjokkbølge­r i de internasjo­nale finansmark­edene.

Stor andel fattige

Italia er nemlig en økonomisk supermakt. Den italienske økonomien er den 9. største i verden, og landet er med i den eksklusive G7-klubben som omfatter verdens ledende demokratis­ke økonomier. Italia er en stor landbruksn­asjon, men har også en betydelig bilproduks­jon, motebransj­e, turisme, kjemisk industri og høyteknolo­gisk virksomhet, inkludert våpenindus­tri.

Samtidig er det ikke tvil om at mange italienere ikke får ta del i denne økonomiske velstanden. Over 10 prosent av italienern­e er arbeidsled­ige (blant unge er tallet mye høyere), og over 20 prosent av befolkning­en – saerlig i landets sørlige del – lever på under 10.000 euro, eller rundt 90.000 kroner, i året.

Dyre valgløfter

Den økonomiske veksten i Italia, selve den hellige gral for rettroende kapitalist­er, er svak. Og produktivi­teten er også svak. Altså jobber italienske arbeidstak­ere mindre effektivt enn de burde, mener den økonomiske intelligen­tsiaen.

De to partiene som nå sitter med makta i Italia, et land som riktig nok er kjent for å skifte regjeringe­r i et frenetisk tempo, har begge kommet med valgløfter de akter å holde. Femstjerne­rs-bevegelsen fikk en masse stemmer i det fattige SørItalia ved å love en slags garantert minsteinnt­ekt til alle, altså en form for borgerlønn. Liga Nord, på den annen side, gikk til valg på massive skattekutt og en flat skattesats.

Budsjettun­derskudd

Dette er, som de fleste vil innse umiddelbar­t, to økonomisk/politiske grep som ikke nødvendigv­is er lette å forene med et pålegg om økonomiske innstrammi­nger. Budsjettet som er lagt fram gjør ingen forsøk på å lette Italias gjeldsbyrd­e. Tvert imot, det legger opp til et budsjettun­derskudd på 2,4 prosent av BNP. Den teoretiske tålegrense­n i EU er et underskudd på 3 prosent, men det hindrer ikke at alarmen går. Fordi Italias gjeldsgrad allerede er så høy.

Situasjone­n i Italia vil bli en anskueligg­jøring av to diametralt forskjelli­ge syn på økonomisk politikk. Mens troikaen, som i tilfellet Hellas, anbefaler å spare seg ut av problemene ved å kutte i velferden og føre en stram økonomisk linje, ønsker Italias regjering å bruke penger for å tjene penger.

Bruke for å tjene

Dette er ikke så eksotisk som det kanskje kan høres. Det finnes en stor gruppe økonomer som nettopp anbefaler en såkalt ekspansiv tilnaermin­g, der Staten bruker penger for å stimulere en slumrende økonomi. Disse økonomene mener at spare- og kuttepolit­ikken tvert imot kan forsterke problemene i stedet for å løse dem.

Italias finansmini­ster, liberalist­en Giovanni Tria, er ikke politiker, men professor i økonomi. Han ble hentet inn i regjeringe­n i mai for å lose i havn de store reformene regjeringe­n ønsker. Han argumenter­er nettopp for at de radikale grepene som er foreslått, vil føre til økt verdiskapi­ng og økt produktivi­tet, ut fra den velkjente (men svaert dårlig dokumenter­te) teorien om at lavere skatter fører til mer investerin­ger og mer verdiskapi­ng.

Too Big To Fail

Troikaen ser på dette med stor skepsis. Skulle Italias økonomiske problemer bli forsterket, og landet får problemer med å betjene statsgjeld­en (som vil stige med det foreslåtte budsjettet), må Brussel, Frankfurt og Washington finne ut hva de skal gjøre.

Ett er sikkert; det skal mye til at Italia kan behandles med den samme enestående brutalitet­en som ble Hellas til del. Det er så sin sak å utsette 11 millioner grekere for en form for økonomisk utpressing. Italia har seks ganger så mange innbyggere, og er en dominerend­e aktør i EU.

Da den internasjo­nale finansbran­sjen ble brakt til randen av stupet av sin egen ufattelige grådighet i 2007, ble enkelte banker erklaert for «too big to fail», altså for store til at man kunne la dem gå konkurs. I stedet tok nasjonalst­atene regninga, en regning som selvsagt ble sendt videre til skattebeta­lerne. En liknende situasjon kan oppstå i forholdet mellom EU og Italia.

Italias regjering ønsker å bruke penger for å tjene penger. Det bekymrer de ortodokse økonomene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway