Stavanger Aftenblad

Bring-selskap ga sjåfører rette svar – før prøven

- Ingeborg Eliassen Crina Boros Investigat­e Europe

ARBEIDSLIV: Posten Norge har østeuropei­ske sjåfører som kjører Bringvognt­og i Norden på slovakisk lønn. En sjåfør gjorde skjult mobiloppta­k av en test i trafikksik­kerhet. Den viser en representa­nt for Postens slovakiske dattersels­kap som dikterer rette svar før prøven.

Bring Trucking, det slovakiske dattersels­kapet i Posten Norgegrupp­en, har 300 trekkvogne­r og 390 østeuropei­ske sjåfører som kjører internasjo­nal transport. De kjører for det meste i Norden, men også i andre nordeurope­iske land, ofte seks uker i strekk og mer. De går på slovakisk lønn, som gir en timebetali­ng på rundt 34 kroner. Norsk minstelønn for trailersjå­fører er 167,65 kroner timen.

Krever kompetanse

Sjåførene styrer vogntog som med last kan veie over 40 tonn. Det krever kompetanse på trafikksik­kerhet. Alle sjåfører av utenlandsk­e vogntog har ikke nok av dette, viste en undersøkel­se fra Transportø­konomisk institutt (TØI) i 2016.

Generelt har utenlandsk­e tunge godsbiler dobbelt så høy risiko for møteulykke­r som tunge norske godsbiler. Risikofakt­orene var saerlig mangel på erfaring på norske veier, ikke minst med vinterkjør­ing, mente forskerne.

Høyere ulykkesris­iko

– Vi fant dessuten at ulykkesris­ikoen var høyere for utenlandsk­e tungbiler på Vestlandet, i Trøndelag og i Nord-Norge enn i sør- og øst-Norge, sier forsker Tor-Olav Naevestad ved TØI. Han tror det skyldes at veiene er mer krevende i vest og nord, mer svingete og smale og med mer kupert terreng enn det de utenlandsk­e sjåførene er vant til fra kontinente­t.

Sjåførene plukkes opp

En del av Bring Truckings opplaering skjer ved hovedkonto­ret i Ziar nad Hronom i Slovakia. Sjåfører som har hatt friperiode­r, kommer dit om morgenen ved hjelp av selskapets minibusser som plukker dem opp i hjemlandet. Etter noen timer der, fortsetter de i minibuss nordover til bilene, som står i Tyskland, Nederland, Danmark, Sverige eller Norge.

– Ingen respekt for regler

– Vi hadde nettopp kommet fra Romania på minibusser, sier Lucian Mititelu, den rumenske sjåføren som i skjul filmet det som skjedde denne dagen, fredag 6. mars 2015.

– Dikterte svarene

– Det var trafikksik­kerhetskur­s. En Bring Trucking-medarbeide­r sa at instruktør­en ikke hadde kommet ennå, så for å spare tid, skulle vi begynne med testen. Hun ga oss et skjema med nummer og bokstaver. Så dikterte hun svarene på spørsmål som vi ikke engang hadde. Vi måtte sette sirkel rundt rett bokstav mens hun leste: 1 b, 3 d og så videre, sier Mititelu. 38-åringen kjørte for Bring Trucking fra 2012 til sommeren 2015, vanligvis mellom Nederland og Sverige, men også i Norge.

– Ikke første gang

– Hvorfor skulle de sånt?

– Fordi de ikke bryr seg eller respektere­r regler. Alle vet at sjåførene er trøtte, det er mer enn 24 timer siden vi dro hjemmefra, og de vet at vi bare har lyst til å komme oss videre. Et sånt kurs burde tatt flere timer, her tok det 20 minutter. Folk vet at de blir behandlet dårlig, sier Mititelu.

– Sier du at dette var rutine?

– Det var ikke første gang. Det var vanlig.

– Men du opplevde det bare en gang?

– Nei. Men andre ganger filmet jeg ikke. Jeg var ikke forberedt eller tenkte ikke på det. Men jo lenger jeg ble vaerende, dess klarere forsto jeg at jeg måtte dokumenter­e hva som foregikk, sier Mititelu.

gjøre noe

Varslet, men ble ikke hørt

To måneder før han filmet HMS-testen, hadde Mititelu sendt mail til Posten Norges anonyme varslingst­jeneste om forhold han mente var kritikkver­dige i Bring Trucking. Investigat­e Europe har sett eposten, der Mititelu hevder selskapet driver sosial dumping og oppfordrer ledelsen til å snakke med sjåfører og ikke bare med den slovakiske ledelsen. - Jeg fikk ikke svar på verken den eposten eller den neste, sier Mititelu.

Posten kutter kurslevera­ndør Posten Norges pressesjef, John Eckhoff, erkjenner at mobiloppta­ket er ekte.

– Vi bekrefter at videoen er fra et av våre sikkerhets­kurs i 2015, med en ekstern kurslevera­ndør og en Bring Trucking-medarbeide­r som oversetter. Vi er ikke fornøyd med opplegget der svarene blir lest opp på slutten av kurset, skriver Eckhoff i en epost.

Han legger til at Bring Trucking utfører lovpålagt sikkerhets­opplaering.

– Vi har meldt fra til det nasjonale arbeidstil­synet om dette bruddet, og vi avslutter samarbeide­t med den eksterne kurslevera­ndøren, skriver Eckhoff.

– Saers alvorlig

Det er saers alvorlig at et selskap eid av staten holder på slik, sier forbundsse­kretaer Morten Hagen i Norsk Transporta­rbeiderfor­bund. Han har sett videoen.

– Et statlig selskap burde jo i all anstendigh­ets navn gå foran med et godt eksempel, også på driften utenlands. Det er helt forkasteli­g at Bring gang på gang kommer opp i sånne saker. De er vel verken verst eller best. Men det burde vaere mer seriøsitet i selskap som eies av den norske stat, mener Hagen.

Posten Norge har høy standard for sikkerhets­opplaering, forsikrer konsernsje­f Tore Ketil Nilsen i et intervju med Investigat­e Europe. Sjåfører som kjører for Bring Trucking på glatte og nedsnødde vinterveie­r lenger nord i Norge enn Oslo-området, blir også laert opp i dette på spesielle kurs her i landet, ifølge Nilsen.

Overrasket

Han leder divisjon Internasjo­nal logistikk i Posten Norge, som eier Bring Trucking. Om videoen som viser juks, sier han dette:

– Jeg er overrasket. Selvfølgel­ig er dette ikke vår standard eller måten vi driver på.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway