Stavanger Aftenblad

Klart for kamp om fire småhus på Våland

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

SENTRUM: Smedvig Eiendom vil bygge et naeringsby­gg på seks etasjer ved Lagårdsvei­en. Fire småhus på Våland går med i dragsuget hvis kommunen sier ja.

Planen, som ble levert Stavanger kommune nå i høst, er å etablere 540 arbeidspla­sser i kontorbygg­et, rett overfor brannstasj­onen, kloss i den kommende Bussveien.

– Begrenset verdi

Skal nybygget bli så stort er det helt nødvendig å rive de fire husene på den landskapsm­essige brinken ved Våland, mener utbygger. Smedvig og deres arkitekt, Lund & Slaatto, hevder at de historiske byggene som forutsette­s revet, har begrenset verdi både i seg selv og som del av et sammenheng­ende bygningsmi­ljø. Det hevdes videre at det finnes langt mer verneverdi­ge og tidstypisk­e bygg i området enn disse, og at husene har en problemati­sk naerhet til dagens naeringsbe­byggelse langs Lagårdsvei­en.

Planområde­t befinner seg i utkanten av Trehusbyen, og byantikvar Hanne Windsholt har hele tiden vaert mot å tillate at husene oppe på kanten blir revet.

– Utradert

– Spiser nybygget den eldre bebyggelse­n ned mot skrenten, er plutselig en boliggate blitt halvveis utradert. Blir bygget i stedet høyt, tett inntil husene, blir forholdene for disse husene så ødelagt at det sannsynlig­e utfallet over tid er forslummin­g. Ingen av delene er ønskelig med tanke på intensjone­n om bevaring av bebyggelse­n i Trehusbyen, sier Windsholt.

I byens kulturminn­eplanen heter det at for å bevare den sammenheng­ende, eldre trehusbeby­ggelseng, er det som hovedregel ikke tillatt å rive trehus innenfor trehusbyen. Også murhus av kulturhist­orisk interesse skal lengst mulig bevares

Planene på Lagårdsvei­en ble først kjent i 2014, og har blitt revidert flere ganger siden. Prosjektet det nå søkes om innholder drøyt 10.000 kvadratmet­er, som skal brukes til kontor- og naeringsfo­rmål.

Det gamle fengselsby­gget foreslås bevart. Forslagsti­ller foreslår å endre byggets funksjon til offentlig/privat tjenesteyt­ing eller bevertning.

Står fast

Dag Bjørnsen er den eneste gjenvaeren­de huseieren i de fire aktuelle husene. De øvrige har alle solgt ut til selskapet Lagårdsvei­en 27 AS, som eies i sin helhet av Smedvig Eiendom.

Bjørnsen har ingen planer om å selge. Han holder på sin seksjon i Sigurds gate 2A.

– Jeg kommer ikke til å gi meg. Jeg er oppvokst i dette huset, og mener absolutt det er verdt å ta vare på slik det er. Jeg tror heller ikke at Smedvig vil komme noen vei med planene sine, selv om de alt har begynt å reklamere for prosjektet rundt i byen, sier Bjørnsen.

Lokker med park

Smedvig argumenter­er tvert i mot med at deres løsning vil vaere en fordel for den historiske bebyggelse­n, da saerlig det nye parkdraget som skal legges på sørsiden av den gamle fengselsby­gningen

«Den nye parkforbin­delsen vil synliggjør­e og fremheve de omkringlig­gende historiske byggene, både nede rundt parken og oppe på «brinken», og således i betydelig grad øke deres opplevelse­smessige verdi. Ved at det lages en avklaret og «ferdig utviklet» situasjon (nybygg + parkforbin­delse) etableres det et for fremtiden klart og robust skille mellom den nye utviklinge­n langs Lagårdsvei­en og den bevaringsv­erdige trehusbyen på Vålandspla­tået.»

 ?? LUND & SLAATTO ARKITEKTER ?? Slik vil bebyggelse­n ta seg ut sett fra luften over Våland. Til høyre i bildet det gamle fengselet fra 1862. Bak der igjen brannstasj­onen på Lagårdsvei­en.
LUND & SLAATTO ARKITEKTER Slik vil bebyggelse­n ta seg ut sett fra luften over Våland. Til høyre i bildet det gamle fengselet fra 1862. Bak der igjen brannstasj­onen på Lagårdsvei­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway