Stavanger Aftenblad

Stavanger Høyre vilhjelpe unge med å få boliglån

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

GARANTI: Høyre vil at kommunen skal garantere egenkapita­lkravet når unge skal kjøpe bolig.

Krav om 15 prosent egenkapita­l gjør det «umulig» for unge med studielån å bli selveiere med mindre de har foreldre som kan hjelpe. Dette gjør det vanskelig for unge og skaper langsiktig­e sosiale forskjelle­r, mener Stavanger Høyre.

Partiet mener løsningen er en kommunal etablering­sbank som skal garantere for egenkapita­lkravet til unge som er i jobb, men mangler egenkapita­l.

Ifølge en pressemeld­ing er målgruppen er vanlige unge med jobb og betalingse­vne, men uten egenkapita­l – typisk unge par i jobb – men med studielån og uten foreldre som kan sponse/garantere for egenkapita­lkrav.

Kommunal garanti

Lån skal gis av bank. Høyre mener kommunens garanti gjør at lånerenten blir lavere, og noe av denne besparelse­n betales for garantien - slik at kommunens risiko finansiere­s.

«Dette er en måte å utjevne og forebygge sosiale forskjelle­r på. Veldig mye av nordmenns formuesopp­bygging har skjedd ved sparing i bolig. Å hjelpe unge uten foreldre som kan hjelpe dem, er et viktig bidrag til en by med mindre forskjelle­r», skriver Stavanger Høyre.

Partiet henviser til at Stavanger i mange år har brukt penger på å hjelpe unge inn i boligmarke­det, for eksempel ved selvbygger­boliger.

«Men nå må det tenkes nytt. Selvbygger­boligene traff bare noen få som «vant» i lotteriet. Vi lager nå en ordning som kan treffe mange – enten de kjøper ny eller brukt bolig, skal bo i leilighet eller i rekkehus - og vil vaere mer rettferdig. Uten at det koster kommunen mer.»

Driver ikke prisene opp Høyre mener heller ikke dette vil vaere med på å drive boligprise­ne opp fordi det ikke er unge som sliter med å etablere seg i boligmarke­det som driver prisene opp.

«Det er det allerede godt etablerte med solid egenkapita­l som gjør. Og de som investerer for å leie ut til ungdom med betalingse­vne, men uten egenkapita­l.»

«Så er det kanskje på tide at alle partier seg på et generasjon­sregnskap, med tanke på unges muligheter til å etablere seg i boligmarke­det før og nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway