Stavanger Aftenblad

Nå fikses Valbergtår­net

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Stavangers kjente landemerke blir innhyllet i stillaser når tømmermenn og blikkensla­gere skal reparere tårnet.

I den øverste delen av tårnet lekker det i dag inn vann. Dette har ført til skader, råte og rust på undertak og spir. En reparasjon av taket er nødvendig for å forhindre ytterliger­e skader. Arbeidet vil bli utført med de beste teknikker for taktekking, men uten at tårnets utseende blir forandret. Antikvaris­ke myndighete­r har derfor akseptert utbedringe­n på bygningen, som ble fredet alt i 1988.

Aftenblade­t skrev før sommeren at kommunen håpet arbeidet ville starte like etter skoleferie­n.

Nå er altså stillasene på plass.

En måneds arbeid

Det er kommunen som eier Valbergtår­net, og arbeidet er tidligere anslått å ta rundt en måned. Kostnadene vil trolig ligge på en million kroner, ifølge kommunen. Skadene ble oppdaget i vinter. – Det skjedde da det blåste som verst. En blikkensla­ger oppdaget at det var noe som flagret oppe på det øverste taket. Da vi fikk undersøkt det, fant vi så ut at spiret var løst. Det er 3,21 meter langt, og vi fikk heist det ned så raskt vi kunne. Det er fint at vi har observante folk som melder fra når de ser noe uvanlig med bygningene våre, sa Siri Rognø Sørbel i Stavanger kommune til Aftenblade­t før sommeren.

Tegnet i 1850-årene

Tårnet, som ble tegnet av stadscondu­ktør Christian Grosch, ble bygget i årene 1850-1853 som branntårn for byens vektere. Tårnet erstattet da et to hundre år gammelt tårn i tre på samme plass. Valbergtår­net er nesten 27 meter høyt og på midten av 1800-tallet hadde en oversikt over hele Stavangers utstreknin­g fra toppen. Den siste vekteren i tårnet sluttet i 1922. I dag rommer tårnet et vektermuse­um, som vil kunne holde åpent som vanlig i byggeperio­den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway