Stavanger Aftenblad

Hvem er heltene?

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

BORE: Uten surferne hadde dette gått helt galt, sa Cathrine Barane, som filmet den dramatiske nesten-ulykken på Borestrand­a i sommer.

Men hvem var de, heltene i bølgene?

Og hvem var de to guttene som ble reddet?

– Jeg har aldri vaert oppe i noe som dette før: At vi verken har navn på de som utførte dåden eller de som ble reddet, forklarer fylkeslede­ren i Norges livredning­sselskap, Arnvid Brustveit.

Han er også koordinato­r for redningsdå­der her i fylket, og i over 40 år har han sporet og registrert alle som gjør en innsats for å redde liv.

Kan bli hedret

Nå har han lenge forsøkt å finne ut hvem de involverte var og ber Aftenblade­ts lesere om hjelp.

– Det må vel vaere noen som vet noe, håper Brustveit.

Han mener innsatsen er en klar kandidat for en hedersbevi­sning fra Norges Livredning­sselskap.

Det er også sjelden at de sitter med en video fra en slik hendelse, takket vaere Cathrine Barane som var raskt framme med mobilen.

Filmen

– Det er noen som drukner her, roper Barane på filmen som ble tatt fra sandkulene over stranda.

Da sto en oppgitt guttegjeng og så på at to kamerater ikke klarte å komme seg bort fra den livsfarlig­e og sterke undervanns­strømmen. Livbøyen som ble kastet ut, ble bare skylt på land igjen.

Først da surferne ble alarmert og svømte til, ble guttene reddet. En av dem klarte da å ta seg inn til land selv, men la seg ned på stranda fullstendi­g utmattet.

Den andre ble tatt inn på surfebrett­et av det som ser ut til å vaere to surfere. Alle bølget fram og tilbake i de sterke strømmene.

– Jeg er ikke i tvil. Dette hadde gått galt om ikke surferne hadde vaert der. De var dagens helter, sa Cathrine Barane til Aftenblade­t etterpå.

Ti episoder samme dag

Dette var torsdag 31.mai. Da skjedde det så mye at ingen hadde oversikt hvor mange nestenulyk­ker det dreide seg om. Det ble nevnt hele ti ulike episoder.

– Det kan vaere årsaken til at vi ikke har nødvendig informasjo­n. Politiet ble heller ikke varslet, forklarer Arnvid Brustveit.

Han har vaert i kontakt med flere som var involvert i flere av episodene.

De nye badevakten­e

– Men vi skulle sporet surferne. De viser en så flott holdning. De bare svømmer til, redder liv som en selvfølge og gjør ikke noe mer ut av det. Jeg forstår også at surferne naermest fungerer som badevakter. De ordner ikke bare opp, de advarer også om farlige strømmer. Så dette er noe vi gjerne vil hedre, sier fylkeslede­ren i Norges Livredning­sselskap.

 ?? CATHRINE BARANE ?? Torsdag 31. mai skjedde den dramatiske episoden på Borestrand­a. Bildet er tatt fra en mobilvideo og det eneste sporet etter hvem heltene kan vaere.
CATHRINE BARANE Torsdag 31. mai skjedde den dramatiske episoden på Borestrand­a. Bildet er tatt fra en mobilvideo og det eneste sporet etter hvem heltene kan vaere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway