Stavanger Aftenblad

Tre KrF-lokallag går for Erna

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

POLITIKK: KrF Grand Prix i Rogaland fortsetter. Partileder Knut Arild Hareide møter solid motstand fra Hå, Gjesdal og Karmøy, men får applaus i Suldal. – Vi må svelge ubehagelig­heter uansett hva vi gjør, sier delegat.

Hareide kan imidlertid glede seg over en medlemsvek­st på 185 i fylkeslage­t siden han pekte på Jonas Gahr Støre som ønsket statsminis­ter 28. september. 234 inn og 49 ut er status, ifølge fylkessekr­etaer Olav Eggebø Aanonsen i Rogaland KrF.

Onsdag møttes lokallagen­e i Gjesdal, Hå, Karmøy og Suldal.

Hareides lite pop i Gjesdal Gjesdal KrF-leder Tarje Angelskår bekrefter at ingen i delegasjon­en som sendes til det ekstraordi­naere fylkesårsm­øtet 20. oktober, tok til orde for Hareides anbefaling om å søke regjerings­makt med Ap og Sp.

Gjesdal-kvoten er fem pluss lokallagsl­eder. Samtlige som ville bli delegater, flagget sitt syn. Selv om ulike syn kom til uttrykk i møtet, var det ifølge Angelskår flertall for sentrum-høyre-linjen. Inkludert ham selv.

– Av de som er valgt, er alle på sentrum-høyre-linjen, sier han.

– Hvordan tror du dette veivalget ender til slutt?

– Det er veldig spennende. Du så hvordan det gikk i Sandnes, og det er et stort lokallag. Det blir spennende å se hvordan det går i store lokallag som Hå. Jeg forstår at stemningen der var ganske lik som i Gjesdal, sier han.

Her er Gjesdal-delegasjon­en: y Tarje Angelskår, lokallagsl­eder/fylkesstyr­et y Toralf Hetland y Karl Edvart Aksnes y Andreas E. Eidsaa jr. y Kristin Gilje Tune y Cecilie Skretting Skjaevelan­d

Helblå Hå

Hå KrF sender en helblå delegasjon på seks pluss lokallagsl­eder, bekrefter Hå KrF-leder Vegard Ask.

Jaerbladet først.

– De fleste av delegatene valgte å flagge sitt standpunkt, og av disse plasserte alle seg til høyre.

omtalte

møtet Samtidig flagget ingen nøyaktig hva de kom til å stemme. De plasserte seg likevel til sentrumhøy­re.

– Hva er magefølels­en nå for møtet i fylkeslage­t samt landsmøtet?

– Det er vanskelig å spå. Jeg tror nok Rogaland vil gå for et regjerings­alternativ på høyresiden. Vi er et relativt blått fylke, men når det gjelder landsmøtet, er det vanskelige­re, sier Ask, som selv støtter Bollestad-linjen.

Disse represente­rer Hå: y Vegard Ask, lokallagsl­eder/

fylkesstyr­et y Andreas Bjorland y Jonas Skrettingl­and y Bente Sørensen y Renate Skretting y Karl Haugstad y Oddmund Gravdal

Ask bekrefter at delegatene blir fristilt. I tillegg får Hå KrFU en kvote på tre delegater på fylkesårsm­øtet.

Gutta boys peker på Erna Karmøy KrF sender bare menn til «D-dagen» i KrF Rogalands nyere historie.

Gutta boys fra Karmøy blir: y Alf Magne Grindhaug, lokallagsl­eder/fylkesstyr­et y Leif Malmin Knutsen y Guttorm Gåsland y Kjell Arvid Svendsen y Kåre Bakkevold y Nils Johannes Bowitz-Øygarden y Einar Vårvik y Geir Toskedal

Møteleder Toskedal forteller om et langt, grundig og tillitsful­lt møte med god debatt og involverin­g.

– Alle delegatene fikk fortelle hva de sto for. Vi sender sju stykker og ingen av dem vil felle regjeringe­n, selv om det selvsagt er litt ulike varianter innenfor det.

– Så ingen av delegatene tok til orde for Hareide?

– Nei. Jeg kan ikke gå god for alle, men det var et stort flertall blant de sju for å ta opp forhandlin­ger med Høyre, Frp og Venstre. – Bindes delegatene?

– Nei, det er det ikke tradisjon for, sier Toskedal.

Klar for å svelge kameler Suldal KrF-nestleder og fylkesting­srepresent­ant Svanhild Løge Skålheim forteller om en klar overvekt av dem som lente seg til Hareides vurderinge­r blant de 15 frammøtte onsdag kveld.

– Det betyr ikke at vi er veldig blitt veldig røde. Vi er alle skeptiske til avkristnin­gen som SV står for, men det handler om mer enn å vaere redd for et mørkeblått Frp som vi har lovet ikke å gå i regjering med. Det handler om hvor vi kan få gjennom mest KrF-politikk. Vi vil gjøre mer enn bare å stoppe det vi er mot. KrF er trøtt og lei av å vaere et skadebegre­nsningspar­ti, sier hun.

– Hareide peker på et Ap som er annerledes enn før. Han er tydelig på at vi ikke skal lene oss på SV, selv om SV nok vil få en posisjon som vi har hatt hvis det skal bli mulig med en regjering med Ap, Sp og KrF, fortsetter hun.

– Vi må svelge ubehagelig­heter uansett hva vi gjør som sentrumspa­rti. Personlig synes jeg det er interessan­t å se hva Hareide kan få til. Vi er skeptiske til hva dette innebaerer, men vi er villige til å lytte til alle momenter, sier hun.

Nestledere­n opplyser at bare én av fem delegater ikke støtter Hareides syn.

Her er Suldal KrFs delegasjon: y Marita Husevåg Hellesen,

lokallagsl­eder/fylkesstyr­et y Svanhild Løge Skålheim,

fylkesting­sgruppa y Roar Obrestad y Magne Steine y Eldbjørg Sivertsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway