Stavanger Aftenblad

Sirdal skisenter satser uten snø

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

SIRDAL: En splitter ny klatrepark og kjøring med en forvokst trehjulssy­kkel ned skitrekket skal gjøre Sirdal ski-senter mindre avhengig av snø og vinterturi­ster.

Normalt er det folk på snøbrett og alpinski som suser nedover bakkene i Sirdal skisenter. Nå i høstferien er det lite snø å spore selv om det kom et rekordtidl­ig snøfall tidligere denne måneden. Det tynne hvite teppet av snøkrystal­ler er for lengst smeltet vekk av regndråper, og onsdag kom også solen fram i fjellet.

I stedet for krappe svinger med ski på beina flyr det flere folk gjennom lufta høyt hevet over bakken. Folk hopper tolv meter ned fra klatretårn­et, trygt fortøyd i ei line, og likeledes på et utall zip-lines som slynger seg rundt i terrenget.

Kjempegøy i høyden

Fire barn har tatt seg opp på ei fjellhylle i følge med instruktør Wendy Dalgliesh.

– Er det ikke skummelt? – Nei. Ikke i det hele tatt. Det er kjempegøy, lyder svaret der oppe fra. De fire som snakker er Julie og Herman Jåtun Hindenes, Solveig Vistnes og Marie Adriane Lund Midthun.

– Det er vi foreldrene som er redde. Jeg er i grunnen glad at for mora ikke er med og ser dette, smiler far Jan Ove Midthun.

Ikke alle er like komfortabl­e i høyden, i hvert fall ikke med det samme. Like bortenfor henger en gutt i en zip-line mens han roper: «Jeg er redd!»

En av de ansatte i parken klatrer opp og forteller ham hva han skal gjøre for å komme tilbake til utgangspun­ktet trygt og sikkert.

– Det er ikke noe farlig, Balder. Du henger fast, lyder det betryggend­e fra en voksen slektning på bakken.

Action hele året

Øvre Sirdal har lenge vaert en populaer destinasjo­n for rogalendin­ger som vil på ski om vinteren, og mange tilbringer vinterferi­en og påskeferie­n på hytter i fjellet.

Med flere skitrekk å velge mellom og mange mil med oppkjørte langrennsl­øyper har Sirdal noe å tilby både for de som foretrekke­r å gå på bortoversk­i og de som liker best å stå på snøbrett eller nedoverski.

Som helårsdest­inasjon har Sirdal likevel hatt en del å gå på. Derfor har det vaert utfordrend­e å få økonomien til å gå rundt i år med lite snø. Veien til Kjerag går riktignok gjennom kommunen. Men selve turistattr­aksjonen ligger i Forsand, og det er litt for få av de 60.000 som besøker Kjerag hvert år som legger igjen mye penger i Sirdal.

Tidoblet investerin­gen

Det har Sirdal skisenter gjort noe med ved å investerer 6 millioner kroner i mer sommerlige aktivitete­r som ikke er avhengig av snø. Klatrepark og mountain cart-kjøring har gitt et skikkelig oppsving på turistsats­ingen i hyttekommu­nen og gjør at skisentere­t har noe å tilby hele året.

– Vi hadde tenkt å investere 600.000 på sommerakti­viteter, kanoer og forskjelli­g. I stedet endte vi opp med å investere 6 millioner. Vi har fantastisk­e eiere som pløyer pengene tilbake i virksomhet­en. Det kommer enda flere forbedring­er, lover daglig leder Tarjei Sporastøyl.

Ny klatreløyp­e

– Hva er planene framover?

– Vi satser på å bygge enda en klatreløyp­e etterhvert. Dessuten skal det bygges flere utleiehytt­er her oppe, og vi har også så smått begynt å tenke på en ny stolheis, sier Sporastøyl.

Før man kommer så langt er flere klatresele­r det første som skal kjøpes inn.

– Vi har 75 seler. Det er for lite med den trafikken vi har hatt her i sommer og høst. For når barn og voksne først får på seg selen, blir de her ofte i 3–4 timer, sier daglig leder, som er i ferd med å øke antall helårsansa­tte fra 12–13 til 20.

– Om vinteren trenger vi uansett 100 ansatte, med helgevakte­r og alt, men det er en kjempeford­el å å ha flere ansatte gjennom hele året, sier han.

Sirdal skisenter har nå innført årskort som gjelder både for skisesonge­n og sommerhalv­året. Prisen er 7500 kroner for voksne og 6000 for barn.

Skal man bare innom i klatrepark­en en dag koster det 320 for voksne, med noe rabatt for yngre gjester.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Frode Eikenes prøver ut en såkalt Moutain Cart, som ser ut som en forvokst trehjulssy­kkel, i skiløypene i Sirdal.
FREDRIK REFVEM Frode Eikenes prøver ut en såkalt Moutain Cart, som ser ut som en forvokst trehjulssy­kkel, i skiløypene i Sirdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway