Stavanger Aftenblad

Regjeringe­r under press etter journalist­forsvinnin­g

- Anders Jerichow Aftenblade­t/Politiken

ISTANBUL: Har SaudiArabi­a kaldblodig drept en kritiker i sitt eget konsulat? Internasjo­nal protest møter behov for vennskap med saudierne.

Uansett om Jamal Khashoggi er død eller levende, er Saudi-Arabia fortsatt verdens viktigste oljeekspor­tør, verdens mest ivrige våpenimpor­tør og en hjørnestei­n i den arabiske verden.

Det kan og vil ingen vestlig regjering se bort ifra.

Selv om Saudi-Arabia er en stor oljeprodus­ent, våpenkunde og vestlig alliert, er eller var Jamal Khashoggi en prominent kommentato­r i den arabiske verden, en god bekjent av vestlige politikere og et fyrtårn for pressefrih­et i den arabiske verden. Det kan ikke politikere og medier ignorere.

Slik utvikler dramaet om Khashoggis ufrivillig­e forsvinnin­g og mulige brutale død seg i to vidt forskjelli­ge retninger. Protestene vokser. Regjeringe­r har begynt å mane til besinnelse.

Regjeringe­ne i Tyrkia, hvor han forsvant 2. oktober, og i USA, hvor spaltene hans er publisert i Washington Post, er allerede i gang med krisehåndt­ering, selv før Khashoggis skjebne er kjent.

Det skjer mens mediefolk og offentligh­et er opprørte over at den saudiske regjeringe­n kanskje har latt en av sine egne borgere bli bortført eller drept i landets konsulat i den tyrkiske hovedstade­n Istanbul.

Skulle gifte seg

Khashoggi oppsøkte konsulatet for å få dokumenter på en tidligere skilsmisse, slik at han kunne gifte seg med sin tyrkiske kjaereste dagen etter. Kjaeresten har fortalt tyrkiske presse at han var nervøs. Det hadde han grunn til. Ingen har sett ham siden.

Tyrkiske embetsmenn var allerede dagen etter klar til å melde Khashoggi død eller bortført. De har avslørt at to saudiske privatfly med 15 sikkerhets­folk ankom Istanbul kort tid før Khashoggis avtale på konsulatet. De 15 forlot konsulatet og byen få timer senere. Ifølge New York Times drepte de Khashoggi etter ordre fra det saudiske kongehuset.

Saudi-Arabias konsulat har dessverre – dessverre – ikke selv overvåking­sopptak fra innsiden av bygningen, fordi apparatene den dagen – akkurat den dagen – var ute av drift.

En tyrkisk avis, Sabah, mener imidlertid å ha identifise­rt en rekke av de saudiarabi­ske sikkerhets­folkene. En framtreden­de rettsmedis­iner hadde ifølge avisen med seg en beinsag.

Krever en forklaring Khashoggis venner, kolleger og politiske kontakter krever en forklaring. Regjeringe­ne har på sin side grunn til å vaere urolige for en forklaring – hvis den utløser krav om en politisk reaksjon som setter forholdet til Saudi-Arabia i fare. Oljelandet skal etter planen kjøpe våpen i USA for 140 milliarder kroner. Den saudiske regjeringe­n anses av Trumpregje­ringen som et bolverk mot prestestyr­et i Iran. Og Saud-familien oppfattes av vestlige regjeringe­r som stabiliser­ende i Midtøsten – på tross av krigen landet fører i Jemen.

Bortført eller drept?

Tyrkiske medier har siden Khashoggis forsvinnin­g fått stadig flere detaljer om påstanden som tyrkiske myndighete­r allerede dagen etter lekket: At Khashoggi enten ble bortført eller drept. Mens embetsmenn­ene fortsatt lekker flere detaljer, ser regjeringe­n ut til å dempe sin reaksjon.

Saudi-Arabia har flere ganger bortført systemkrit­iske prinser i Europa for å hente dem hjem, hvor man har lagt lokk på kritikken deres. Landets mektige kronprins har i vinter også innesperre­t minst 100 rikmenn på et all-inclusive-hotell, hvor de ble truet med å stille for en saudiarabi­sk domstol med mindre de ga fra seg en betydelig del av formuene sine. De valgte å betale.

Både den tyrkiske presidente­n, Recep Tayyip Erdogan, og den saudiarabi­ske ambassadør­en i USA, Khaled bin Salman, har de siste dagene kalt Jamal Khashoggi deres «venn». Det vil de bli påminnet om, hvis eller når det kan dokumenter­es at Khashoggi ble bortført eller drept i Tyrkia i et saudiarabi­sk konsulat. Da vil vennskap og moral bli konfronter­t med «politisk nødvendigh­et».

Saudi-Arabias konsulat har dessverre – dessverre – ikke selv overvåking­sopptak fra innsiden av bygningen, fordi apparatene den dagen – akkurat den dagen – var ute av drift.

 ?? HASAN JAMALI ?? Journalist Jamal Khashoggi hadde et aerende i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober. Siden har han vaert savnet.
HASAN JAMALI Journalist Jamal Khashoggi hadde et aerende i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober. Siden har han vaert savnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway