Stavanger Aftenblad

Nasjonalt veikart for smart utvikling trengs

- Ståle Undheim Leder av NKF plan og miljø

SMARTBYUTV­IKLING: Norske regioner kunne blitt smartere dersom staten i partnerska­p og sammen med aktørene hadde utviklet et nasjonalt veikart for smarte samfunn.

For fjerde gang er Nordic Edge Expo arrangert i Stavanger. Med over 4500 personer fra 47 ulike nasjoner har Stavanger befestet sin posisjon som Nordens største møteplass innen smartbyutv­ikling.

I oktober 2014 ble Stavanger Norges første fyrtårnby, i samarbeid med Eindhoven og Manchester. Med seg i arbeidet hadde kommunen lokale partnere hos UiS, Lyse AS, Rogaland fylkeskomm­une og Kolumbus. Store summer kom derfor fra EU og det store forsknings­programmet Horisont 2020, til det lokale konsortiet og flere smarte prosjekter ble igangsatt. Etter dette har lyset skint stadig sterkere fra Triangulum­fyrlykten.

Første gang i 2015

I 2015 ble den første Nordic Edge Expo avholdt, i 2016 ble veikartet for Smartbyen Stavanger vedtatt av bystyret og høsten 2017 etablerte kommunen sitt eget smartbykon­tor. Samtidig tok andre kommuner som Gjesdal, Sandnes, Sola, Strand og Time fatt på arbeidet med å bli smarte kommuner.

Satsing på smart konseptet gjøres også hos UiS, Lyse AS, IVAR IKS, Avinor, Forus naeringspa­rk, Tine, Kolumbus, Atea og Westport for å nevne noen. Det er også etablert en rekke startupbed­rifter innen smartbyutv­ikling og fysiske steder som Innovation Dock på Storhaug og Creator Makerspace på Forus. Regionen har også blitt en Arena Smart City som er et samarbeid mellom naeringsli­vet, FoU-miljøer og offentlige aktører for å skape verdier, omstilling og fornyelse i bedrifter og utvikle kvalitativ­e og kostnadsef­fektive smartbyløs­ninger for kommunene.

Tilsvarend­e ble Norwegian Smart Care Cluster etablert i 2015. Med utspring i Stavangerr­egionen er SMCC et klyngepros­jekt for implemente­ring av velferdste­knologi. Regionalt jobber både Stavanger kommune og Greater Stavanger med nettverksb­ygging mellom kommunene, naeringsli­vet og akademia.

Norske regioner satser på smartby Men, smartby-satsingen i Norge eies ikke alene av Stavanger-regionen. Det er grunn til å minne om at Smart City Baerum så dagens lys allerede i 2012 og Baerum har siden da jobbet strategisk med smartby-utvikling gjennom en offentlig-privat stiftelse.

Senere har byer som Oslo, Larvik, Kongsberg, Fredriksta­d, Sarpsborg og Halden etablert seg som smarte byer på Østlandet, og i Østfold satses det regionalt på smartØstfo­ld.

På Nordvestla­ndet er Kristiansu­nd etablert som smartby. Lengre nord har teknologib­yen Trondheim tatt steget opp på den europeiske smartby-arenaen og blitt fyrtårnby i år, sammen med irske Limerick. Helt i nord jobber kommunene Bodø, Tromsø og Alta med å bli smartbyer. Av disse har Bodø størst kraft delvis gjennom god organiseri­ng der naeringsli­v og FoU-miljøer sammen med kommunen har jobber strategisk med å bli en markant smartby.

Er i pilotering­sfasen Smartby-satsingen i kommune-Norge er ikke styrt etter nasjonale retningsli­njer eller samordning. Unntaket er kanskje Norwegian Smart Care Cluster. I dag implemente­rer kommunene smartby-metoden selv og arbeidet er i pilotering­sfasen, og det er i liten grad institusjo­nalisert. Dette fører til at regionene ikke jobber strategisk seg imellom og utvikler stedenes saeregenhe­ter og styrker. Norske regioner kunne blitt smartere, sammen og hver for seg, dersom staten i partnerska­p og gjennom en god prosess med aktørene hadde utviklet et nasjonalt veikart for smartsamfu­nn. Kun gjennom gode verktøy og helhetlig tankegang vil vi kunne bli smartere sammen.

Ståle Undheim jobber til daglig som leder av Smartby-kontoret i Sola kommune, men skriver kronikken i egenskap av å vaere leder av NKF plan og miljø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway