Stavanger Aftenblad

Barneverne­t trenger hjelp!

- Sara Nustad Mauland Gruppelede­r Rødt Ine Haver Listekandi­dat, Ap Linda Krüger Medlem av kommunalst­yret for levekår, Ap Ingrid Kristine Aspli Medlem av kommunalst­yret for levekår, SV Daria Maria Johnsen Gruppeleia­r, Stavanger MDG

STAVANGER: Vi politikere må ta innover oss at situasjone­n i barnevernt­jenesten er alvorlig.

Snart kommer kvalitetsp­lanen for barnevernt­jenesten i Stavanger kommune. Mange politikere på tvers av partilinje­ne har engasjert seg i debatten om barnevern og det har kommet opp mange og gode tanker og forslag i debattene som har gått. Noe av det som ble utfallet er nettopp kvalitetsp­lanen. Bestilling­en kom fra levekårsst­yret i 2016, og i oktober legges planen.

Folk slutter eller blir syke

Vi har gjort et dypdykk i barnevern sammen med fagfolk i nettopp barneverne­t. Ap fremmet forslag om blant annet at søsken skal holdes sammen i fosterhjem, at det skal tilbys kursing for foreldre på helsestasj­onen, å innføre en stilling til familiekoo­rdinator, gi et tidlig tilbud om advokat, rekruttere flere menn inn i barnevernt­jenesten og gi tid til kompetanse­heving og veiledning av de ansatte m.v. Vi politikere må ta innover oss at situasjone­n i barnevernt­jenesten er alvorlig. Hver kontaktper­son har ansvar for altfor mange barn. Flere barn er uten kontaktper­soner fordi folk slutter eller blir syke.

Barnevern handler om mer enn kunnskap og kompetanse­heving. Men kompetanse­heving i barneverne­t handler også om å sørge for at de som har opparbeide­t seg erfaring blir vaerende i tjenesten. På landsbasis er det i snitt over 30 prosent turnover (SSB, 2014), i tillegg til høyt sykefravae­r. Når folk ikke blir vaerende, går tjenestene glipp av den kompetanse­n de har opparbeide­t.

Barneverne­t er instansen som skal ivareta barn og unge som opplever omsorgssvi­kt og gi familier med saerskilte behov veiledning. Dette innebaerer at kommunen som arbeidsgiv­er må ha evne til å ivareta de ansatte i barneverne­t – de som jobber med svaert krevende saker, og under krevende forhold. Hvordan er det å vaere den personen som står i dette?

Medfølelse­stretthet Barneverns­ansatte eksponeres for menneskesk­jebner og familier i kriser. Dette krever profesjona­litet og fagfokus, men det krever også empati og tilstedeva­erelse. Ikke minst krever det tid. Medfølelse­stretthet og vikarieren­de traumatise­ring er to begreper vi bør vite hva handler om når vi snakker om hvordan ivareta ansatte i barneverne­t.

Innenfor hjelpeyrke­ne har man begynt å anerkjenne at hjelpere blir sterkt påvirket av arbeidet de gjør. De utsettes for potensielt traumatisk­e hendelser ved arbeid i bl.a. nødetatene, eller ved sekundaer eksponerin­g for traumer ved å høre klienter snakke om traumer de har opplevd, som ved å hjelpe mennesker som nylig har blitt utsatt for overgrep og ved arbeid i barnevernt­jenesten.

Snakkes for lite om Medfølelse­stretthet er en dyp følelsesme­ssig og fysisk utmattelse som profesjone­lle hjelpere kan utvikle. Det er en yrkesrisik­o som det snakkes for lite om generelt, men kanskje spesielt i barnevern. Nesten alle hjelpere vil til slutt utvikle dette til en viss grad. Vikarieren­de traumatise­ring er en kumulativ prosess. Vi snakker ikke om den tyngste historien du noen gang har hørt, vi snakker om de mange tusen historiene du ikke engang kan huske at du har hørt. Hvor blir disse historiene av når arbeidsdag­en er over?

Det er på høy tid å se på hva de ansatte trenger for å forebygge dette. Rådmannen la frem sitt budsjettfo­rslag 5. oktober, med en styrking til barneverne­t på 1,3 millioner, altså 2-2,5 stillinger. Samtidig vet vi at barneverne­t sitt behov ligger naermere 20.

Barneverns­arbeid er forebyggen­de og avhjelpend­e arbeid. Det er essensielt at saksbehand­lere ikke drukner i krevende saker mens de skal møte familier i krise. Ønsker vi at Stavanger skal ha landets beste barnevern? Ønsker vi en reell satsing på «tidlig innsats», som vi er forpliktet til? Da er vi avhengige av et barnevern med ansatte som har tid til å gjøre grundig arbeid, treffe gode tiltak og møte mennesker med empati og omsorg. I motsatt ende får vi utbrenthet, stor turnover, dårligere saksbehand­ling og mister verdifull kompetanse.

Blir i tjenesten

Ved å tilføre barnevernt­jenesten flere stillinger oppnår vi flere ting. Vi beholder kompetente ansatte som blir i tjenesten over tid, og de ansatte får bedre tid til veiledning som er det best egnede virkemidde­let mot nettopp turnover og utbrenthet.

Arbeiderpa­rtiet, Miljøparti­et De Grønne, SV og Rødt vil jobbe for å prioritere og styrke barneverne­t med flere stillinger til saksbehand­ling i sitt kommende samarbeids­budsjett.

Kommunen skal vaere en ansvarlig arbeidsgiv­er og en ansvarlig tjenestele­verandør, samtidig skal vi aldri glemme menneskene i det hele, både de ansatte og familiene. Barnets beste avhenger av et velfungere­nde barnevern.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway