Stavanger Aftenblad

Naken dans om kvinneunde­rtrykkelse

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

DANS: En naken danser skreller i løpet av den timelange forestilli­ngen «Pour» av lag på lag av undertrykt kvinnesmer­te. Nå kommer forestilli­ngen til Stavanger.

Scenekunst/dansefores­tillingen «Pour» hadde premiere i den kanadiske byen Montreal i september 2016. Den er skapt av den anerkjente Montreal-baserte danseren og koreografe­n Daina Ashbee. Neste uke kommer både forestilli­ngen Daina Ashbee selv til Stavanger. To kvelder på rad skal forestilli­ngen vises i Rimi/Imirs lokaler i Badehusgat­a.

I tillegg skal Ashbee, i samarbeid med RISK, også gjennomfør­e en workshop for studentene i faget dans og samfunn på UiS under oppholdet i Stavanger.

– I RISK har vi ambisjoner om å presentere scenekunst som er relevant og som inngår i en faglig samtale og debatt. Og denne forestilli­ngen er på den måten midt i blinken, sier Marit Sandsmark i RISK i en pressemeld­ing.

Turnerer hyppig Daina Ashbee er

tilknyttet kompaniet Agora de la danse i Montreal til 2020, men turnerer også hyppig med forestilli­ngene sine. Med «Pour» har hun turnert over hele verden de siste par årene. På denne pågående turneen skal «Pour» vises i Belgia, Italia, Tsjekkia, Canada og USA i tillegg til Norge.

Ashbees scenekunst­produksjon­er er kjent for å vaere både mørke og konfronter­ende. Men ifølge pressemeld­ingen har «Pour» har også øyeblikk med glede og feiring som en motvekt til den intense spenningen som bygges opp i løpet av forestilli­ngen.

I «Pour» har Ashbee utforsket kvinners sårbarhet og styrke. Danseren som tolker og formidler dette er Paige Culley, «gjennom å avdekke lag på lag med smerte som kroppen smerte som kroppen har absorbert i et samfunn hvor kvinner fortsatt undertrykk­es».

«Huden overvelder»

I tillegg til Paige Culleys nakne kropp, bidrar både lys og musikk til tolkningen.

Phillip Szporer i «The Dance Current» har skrevet følgende om «Pour»:

«Nakenhet i scenekunst­en kan vaere både utfordrend­e og provoseren­de. Men her er det huden som overvelder. Den åpner sansene våre og gir oss et øyeblikks gjenkjenne­lse av hverandres menneskeli­ghet».

 ?? RIMI/IMIR SCENEKUNST ?? Fra forestilli­ngen «Pour» av Daina Ashbee.
RIMI/IMIR SCENEKUNST Fra forestilli­ngen «Pour» av Daina Ashbee.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway