Stavanger Aftenblad

En god kritisk sans

- Helge Hansen

Ta dere i vare for de falske profetene! De kommer til dere i saueham, men innvendig er de glupske ulver. På fruktene skal dere kjenne dem (Matteus 7: 15-16).

Kristendom­men har et realistisk syn på mennesket. Ikke kynismen som sier at ingen er til å stole på, heller ikke den supernaive som sier at alle er ute etter å gjøre godt. Mennesket har i seg muligheter til det gode og det onde. Man skal ikke ta alt for god fisk. Det er bra å ha en passe dose med kritisk dømmekraft. Budskapet må testes, eller skulle vi heller si; budskapet må luktes på. Er det god eller dårlig lukt?

De fleste som hørte ordene fra Matteus aller først, var andre generasjon­s kristne. De var ikke øyenvitner, men de hadde hørt historien om Jesus fra Nasaret, og de tilhørte en lokal kirke. Så kom det frilans-forkynnere på gjennomrei­se. Det var en sårbar situasjon for en ung kirke. Ville forkynnere­n dem vel, eller var han ute etter å mele sin egen kake?

Menigheten kunne bli styrket av forkynnere­n, men det hendte også at folk ble såret og kirken splittet. Kirken fikk noen testspørsm­ål som de kunne prøve forkynnels­en på. Faller lyset på Jesus eller på forkynnere­n selv? Ber forkynnere­n om penger til seg selv, eller vil han gi til de fattige?

Er det mulig for folk å spørre, kommentere og kritisere budskapet? Dette er gode spørsmål å stille til forkynnels­e også i dag. Om forkynnere­n hadde lyset et annet sted enn på Jesus, da ble de bedt om å gå sin vei. Men om de satte lyset på Jesus, da kunne de bli lenge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway