Stavanger Aftenblad

– Jeg er veldig takknemlig for det jeg får oppleve her

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

ISHOCKEY: Jacob Lagacé (28) har mye å juble for om dagen. Han har tatt Oilers med storm og stortrives i Stavanger. Og på hjemmebane har han endelig truffet blink.

28-åringen fra Saint-Hyacinthe i Canada, like øst for storbyen Montreal i Quebec, er fransktale­nde. Men snakker engelsk så godt som noen med sin litt spesielle og ru røst.

På isen ser det ut til at han forstår – og snakker – alle tenkelige språk. I Oilers-drakten har klubbens nye nummer 10 virkelig fått skinne. Han har øst inn solide 12 poeng på ti kamper. Seks scoringer og seks målgivende pasninger. Han naermer seg allerede samme antall poeng han avsluttet sesongen med i svenske SHL for Mora og Luleå de to siste sesongene.

– Riktig sted å vaere

Noe har skjedd med den elegante og hardtarbei­dende løperen som lørdag møter Stjernen i DNB Arena etter en ukes kampfri.

–Jeg er veldig takknemlig for det jeg får oppleve her. Jeg hadde ikke forventet å ende opp i Norge i år. Men her er jeg, og det har vist seg å vaere veldig bra for meg både som spiller og person. Du vet aldri helt hva livet bringer, men Stavanger og Oilers er helt klart et riktig og viktig sted for meg å vaere nå, sier Lagacé til Aftenblade­t.

Den sympatiske og skjeggete importspil­leren fikk tidlig en A på brystet. Som betyr at han er visekaptei­n og en av lederne i Todd Bjorkstran­ds lag. På isen og i garderoben. Etter flere år med spill i AHL (nest høyeste nivå i USA og Canada) og ECHL (nivået under AHL), endte han i 2014 opp i Tønsberg.

Etter 20 poeng på 13 kamper bar det videre til Asplöven på nivå to i Sverige. Der ble han beste poengplukk­er med 57 poeng, og fikk sjansen i SHL (øverste nivå i Sverige). Etter tre sesonger der (to år i Luleå og ett år i Mora), kom Oilers på banen. Det kan vaere starten på et nytt kapittel i Lagacé sitt Europa-eventyr.

For gode importspil­lere som gjør sine saker bra i Oilers, blir lagt merke til. De har en tendens til å få tilbud fra andre og gjerne bedre ligaer.

Langt hjemmefra

– Du er liksom på et oppdrag, du lever i en boble og alt handler om ishockey. Om denne sesongen ender med at jeg reiser videre, vet jeg ikke. Men uansett, om det skulle skje, kan jeg jo komme tilbake hit etter noen år og spille her til jeg legger opp, sier Lagacé med et smil.

– Men det viktigste er å ikke tenke for langt fram. Heller fokusere på og nyte det som skjer her og nå.

– Hvordan er det å reise halve jorden rundt for å spille ishockey?

– Da jeg kom til Europa første gang, i Tønsberg for fire år siden, tenkte jeg ikke så mye over det. Jeg var 24 år og så på det som å spille et sted i USA. Men når du ikke rekker hjem til jul, for eksempel, du er langt unna venner og familie, da går det etter hvert opp for deg at du setter pris på dem du har der hjemme. Når jeg reiser hjemmefra er det som regel for å vaere borte i åtte måneder, noen ganger enda lenger. Det blir noen tøffe farvel, men tiden går fort. Nå er det snart jul, så kommer sluttspill­et på nyåret, og så kommer sommeren igjen.

Endelig samboer

Lagacé sier tilvaerels­en som hockeyspil­ler kan vaere ensom. Men ikke nå lenger. For nå lyser øynene til Oilers-spilleren opp. Han har nemlig fått seg kjaereste etter seks år alene. Det har gitt ham en ny dimensjon utenfor isen, som gjenspeile­r seg på isen.

–Jeg kom alene til sesongoppk­jøringen, men nå har kjaeresten min Marie-Eve vaert her i snart en måned. Vi er samboere for første gang begge to, så det er nytt og spennende og ikke minst veldig trivelig. Hun kommer til å bli her store deler av sesongen, og det setter jeg pris på. Jeg var alene i seks år før jeg møtte henne, og da kan det bli litt ensomt og kjedelig. Men nå har jeg noen å komme hjem til, noen å lage mat sammen med, noen å vaere sammen med hele tiden. Det er veldig fint, sier Lagacé.

– Spesielt når du kommer hjem etter et tap, eller det går tungt, da er det fint å ha noen å koble av sammen med. Hun kan ikke så mye om ishockey, men hun laerer.

Laerer gjør også Lagacé selv. For etter å ha blitt brukt i alle posisjoner, som han sier selv, i Sverige, er han nå bankers i en av de to topprekken­e i Oilers. Han er sentral i alle spillets faser.

Selvtillit

– Ishockey handler mye om å få sjansen og selvtillit. Jeg har fått begge deler her. Det er et litt høyere nivå i Sverige, og jeg var veldig opptatt av at vi ikke skulle slippe inn mål mens jeg var på isen. Det defensive fokuset påvirket nok mitt offensive spill. Jeg har alltid vaert hardtarbei­dende og spiller med hodet og hjertet. Men uten flyt og godt med spilletid er det vanskelig å finne rytmen helt. Da får du heller ikke den nødvendige selvtillit­en. Det laerte jeg i Sverige. I Oilers har jeg en sentral rolle og det er jeg glad for. Jeg håper å bidra til at vi kan bygge oss sterke igjen og kanskje vinne noe denne sesongen.

Jacob Lagacé sier han ikke er så fancy i stilen. Og mener puckene har en tendens til å finne han mer enn at han selv er så god.

– Jeg står som regel rundt mål, og når puckene kommer og du får mange nok sjanser, går noen i mål, sier han beskjedent.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Jacob Lagacé i kjent positur. Her feirer han scoring i hjemmekamp­en mot Vålerenga. Etter ti kamper framstår Lagacé som en av Oilers’ beste og viktigste spillere.
FREDRIK REFVEM Jacob Lagacé i kjent positur. Her feirer han scoring i hjemmekamp­en mot Vålerenga. Etter ti kamper framstår Lagacé som en av Oilers’ beste og viktigste spillere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway