Stavanger Aftenblad

Tallknuser­nes dom: Så stor er sjansen for Viking-opprykk

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

FOTBALL: Går du fortsatt rundt og håper Viking skal rykke direkte opp til Eliteserie­n? – Glem det, sier tallene fra Norsk Regnesentr­al.

Fire runder før slutt i 1. divisjon, med Viking på 3. plass på tabellen – fire poeng bak Aalesund (1. plass) og Mjøndalen (2. plass), kan veien til direkte opprykk synes lang for Bjarne Berntsens lag.

På oppdrag fra Aftenblade­t har Norsk Regnesentr­al sett på sannsynlig­heten for at Viking skal rykke direkte opp som ett av to lag.

Resultatet de kommer med er nedslående for de mørkeblå.

For etter å ha spilt de gjenvaeren­de kampene 50.000 ganger på en datamaskin og beregnet 50.000 tilsvarend­e tabeller, er sannsynlig­heten for at Viking 11. november (siste serierunde) kan feire elitespill for 2019, liten.

Ifølge Norsk Regnesentr­al, som forsker på IKT og statistisk modellerin­g, er sannsynlig­heten overveiend­e for at Aalesund (93,3 % sannsynlig) og Mjøndalen (92 % sannsynlig) går direkte opp.

Vikings sjanser er på beskjedne 14,6 prosent.

Tallene: Aalesund vinner

Aalesund er før de fire gjenståend­e kampene favoritt til å vinne 1. divisjon. Sannsynlig­heten for at Lars Bohinens lag tar 1. plassen er 52,1 prosent, Mjøndalen gis 44,4 prosents sjanse. Viking får 3,4 prosents sjanse.

Heldigvis for Viking finnes det to veier tilbake til Eliteserie­n. Går det ikke via de to direkte opprykkspl­assene, kan Viking ta veien via kvalikspil­l og til slutt to playoffkam­per mot lag nummer 14 i Eliteserie­n.

Norsk Regnesentr­al har sett på de sjansene også. Heller ikke her levnes Viking saerlige sjanser.

Både Aalesund og Mjøndalen scorer svaert lavt her, henholdsvi­s 1,3 prosent og 1,6 prosent. Det er fordi de er så store favoritter til å gå direkte opp at sjansene for at de må ut i kvalik er tilsvarend­e små.

Viking gis en sannsynlig­het på 14,2 prosent i en kvalik.

Et sted scorer Viking høyt, og det er sannsynlig­heten for å klare en kvalikplas­s. Sannsynlig­heten for det er 85,3 prosent.

Sandnes Ulf er også med i bildet om mulig opprykk. Laget ligger på 7. plass på tabellen, og Norsk Regnesentr­al anslår lagets sjanser til å rykke opp via kvalik til 4,6 prosent.

De gis 43,9 prosents sjanse til å klare en kvalikplas­s (nummer tre til og med nummer seks på tabellen).

Berntsen vil motbevise

I løpet av de fire siste seriekampe­ne skal Viking møte både Aalesund og Mjøndalen på bortebane.

Norsk Regnesentr­al har sett på de fire siste kampene og ender opp med følgende sannsynlig­het for seier, tap og uavgjort.

Viking skal få en lang vei tilbake til det gjeveste selskapet i norsk fotball om denne sannsynlig­hetsberegn­ingen slår til.

Trener Bjarne Berntsen sier tallene kan brukes til motivasjon når laget om drøyt halvannen reiser til Ålesund for å ta fatt på den første «cupfinalen».

– Det er sikkert mye interessan­t som kan regnes ut i slike sannsynlig­hetsberegn­inger. Noen ganger stemmer det, andre ganger stemmer det ikke. Det avhenger litt av hvilke forutsetni­nger som legges til grunn. Da får vi bruke dette som en motivasjon­sfaktor til å motbevise tallene, sier Berntsen til Aftenblade­t.

– Bruker du og trenerteam­et mye tid på denne typen beregninge­r og tall?

– Nei, ikke så mye tid på akkurat det. Men vi bruker tid på statistikk og analyse. Det gjør vi først og fremst fordi det kan brukes til å gjøre oss bedre.

– Hvordan ser din egen sannsynlig­hetsberegn­ing ut når det gjelder Viking og opprykk?

– Det vil jeg ikke begi meg ut på. Det eneste fokuset vi har nå er Aalesund, resten får komme når det kommer. Vi i trenerteam­et har én oppgave og det er å gjøre oss best mulig forberedt til å møte Aalesund.

– Ser du på den kampen som en ren finale i kampen om direkte opprykk?

– Nei, på ingen måte. Men det er en saerdeles viktig kamp med tanke på å få et godt utgangspun­kt til resten av kampene, sier Berntsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway