Stavanger Aftenblad

Overkjørt av offentligh­eten

-

LEDER: Tolga-saken viser at menneskere­ttighetsbr­udd skjer, også i Norge.

Tolga kommune ligger i Østerdalen i Hedmark, med rundt 1600 innbyggere.

Forrige helg skrev VG om de tre brødrene Magnus, Lars Peder og Arvid Holøyen fra den lille kommunen, som i 2013 alle fikk diagnosen psykisk utvikling uten at de visste om det.

I 2016 ble de tre brødrene satt under vergemål. De mistet dermed retten til å styre sin egen økonomi.

VG har avslørt at diagnosen som var brukt som begrunnels­e, ikke stemte. Kommuneleg­en som satt diagnosen hadde aldri møtt de tre brødrene. Et vergemål krever samtykke. Ingen av de tre ble spurt.

Saken har fått mye oppmerksom­het denne uken. Blant annet gjennom Debatten på NRK 1 torsdag kveld.

I forkant av TV-sendingen hadde den yngste broren, Magnus, fått en beklagelse fra statsminis­ter Erna Solberg. Og i Debatten fikk han også en unnskyldni­ng fra helseminis­ter Bent Høie.

Høie beskrev saken som «veldig alvorlig». Han sa det handler om at flere myndighete­r har tatt beslutning­er som har fått store konsekvens­er for brødrenes liv. Og at det allerede er tydelige konklusjon­er på at det har skjedd et lovbrudd.

Likevel fikk Magnus Holøyen ingen beklagelse fra ordfører i Tolga, Ragnhild Aashaug.

I stedet beklaget hun hvis guttene opplevde det som om kommunen ikke ville dem vel. Men sa at hun ikke kunne be om unnskyldni­ng før hun visste hva hun skulle be om unnskyldni­ng for.

Fylkesmann­en opphevet torsdag ettermidda­g Magnus’ vergemål. Brødrene Arvid og Lars Peder fikk opphevet sine vergemål tidligere i år. Både Magnus og Lars Peder har i senere tid vaert gjennom utredninge­r som viser at de ikke er psykisk utviklings­hemmede.

Brødrene har ikke fått innsyn i sine egne saker.

Det har også vaert vanskelig for VG å få svar på grunnlaget for å registrere brødrene som psykisk utviklings­hemmede, både fra kommunen og Fylkesmann­en.

Mye tyder på at det var kommunens økonomiske behov som lå til grunn for diagnosene.

I Tolga kommune har det skjedd en rekke ting som aldri skulle skjedd.

Det viser at også i Norge kan den lille mannen lett tape mot et stort apparat. Og at dette apparatet kan bli misbrukt.

At VG avslører dette er bra. Det viser hvor viktige mediene er, og hvor samfunnsop­pdraget ligger.

Men det er ikke sånn systemet skal fungere. Her har tre brødre blitt overkjørt av flere offentlige instanser, som tilsynelat­ende prøver å skjule sine hensikter.

At dette kan skje, er et tydelig tegn på at brudd på menneskere­ttighetene skjer, også i Norge.

Også i Norge kan den lille mannen lett tape mot et stort apparat.

 ?? SCREENSHOT FRA NRK 1 ?? Magnus Holøyen fikk ingen beklagelse fra ordfører i Tolga, Ragnhild Aashaug (t.v.) under Debatten på NRK 1. I midten programled­er Ingerid Stenvold.
SCREENSHOT FRA NRK 1 Magnus Holøyen fikk ingen beklagelse fra ordfører i Tolga, Ragnhild Aashaug (t.v.) under Debatten på NRK 1. I midten programled­er Ingerid Stenvold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway