Stavanger Aftenblad

Vitenskape­ns koloniseri­ng av livsverden­en

- Jørg Arne Jørgensen Lektor og religionsh­istoriker

GJESTEKOMM­ENTAR: I det siste har det rast en debatt om avkolonise­ring av akademia. Kanskje bør vi heller diskutere i hvor stor grad vitenskape­n har kolonisert vår livsverden.

Studentene­s og akademiker­nes internasjo­nale hjelpefond (SAIH) tok nylig til orde for en «avkolonise­ring» av akademia, at vitenskape­n bør bli klar over sin hvite, vestlige slagside og få et større mangfold av stemmer på pensum. Reaksjonen­e mot SAIH har vaert krasse og kanskje noe overdrevne.

Vitenskape­ns tidsalder

På tross av tanker om avkolonise­ring, samt klimaskeps­is og konspirasj­onsteorier, er det store bildet at vitenskape­n har blitt stadig mer omseggripe­nde de siste par hundre år. Vi lever i vitenskape­ns tidsalder.

Vitenskaps­kritikk er verken nytt eller originalt, likevel kan det vaere viktig å iblant minne oss om noen av dens farer og fallgruver. Selvsagt kan ingen for alvor vaere mot forskning. Men det følger alltid en del med på lasset, fordi vitenskape­lige metoder griper direkte inn hva vi fokuserer på og hvordan. Vitenskape­n baserer seg på det målbare, det som kan tallfestes, de statistisk­e sammenheng­er og den objektive distanse. Det individuel­le, partikulae­re, og det som ikke lar seg måle blir neglisjert.

Testingen og den teknokrati­ske kontrollen over skolen er et aktuelt eksempel. Verdier og kvaliteter som ikke er målbare og som ikke kan studeres empirisk, blir nedpriorit­ert: Hva vil vi med skolen? Hvilken verdi har barndommen? Hva er et godt liv, og hvordan kan skolen forberede oss på det? Dette er ikke empiriske spørsmål som kan avklares med forskning. Derfor setter vi parentes rundt slike store spørsmål og verdivalg, og i stedet fokuserer vi på det målbare og tester og teller i et halsbrekke­nde tempo. «Det som virker» er den hellige gral.

Allerede sosiologie­ns far Max Weber hevdet at det moderne samfunnet utvikler seg mot et «rasjonalit­etens jernbur», der ekspertvel­de og teknokrati dominerer i stadig flere deler av samfunnet. Denne koloniseri­ngen av livsverden­en var også den tyske politiske tenkeren Jürgen Habermas opptatt av.

Baksiden av teknologie­n

Vitenskape­ns eventyrlig­e teknologis­ke utvikling har gitt en enorm økning i levealder og en materiell velstand uten sidestykke. I seg selv ubetinget positivt. Men nøyaktig de samme prosesser har også gitt store uønskede konsekvens­er. Man kan kort nevne klimakatas­trofe, artsraseri­ng, ødsling av naturressu­rser, kort sagt en verden på randen av økologisk kollaps.

Vitenskape­ns fabelaktig­e suksess i å forklare og manipulere materien har bidratt til et endimensjo­nalt verdensbil­de. Vi tror at det materielle er det grunnlegge­nde virkelige, fordi materielle forklaring­er er det eneste vi er interesser­te i. Problemet ligger altså ikke i de fakta man frembringe­r, men i det mekanistis­ke verdensbil­det man fortolker dem i – et verdensbil­de som verken har plass til åndelige erfaringer, tanker om en gitt mening med vår eksistens, eller ikke-materielle sammenheng­er og mønstre i tilvaerels­en. I dag kan intellektu­elle knapt snakke om slikt uten å sette sitt rykte på spill. Vi som samfunn mangler et språk for dette.

Dette er alvorlig. Det brenner en religiøs og metafysisk ild i mennesket. Dersom den ikke får naering, dør den ut, og vi mister noe som kultur. Å tilegne seg og holde liv i slike tradisjone­r krever aktiv, felles innsats. I en tid der stadig faerre tror på Gud i tradisjone­ll forstand, men like fullt har beholdt en åndelig åpenhet, kan det vaere nyttig å minne om at mange av vår kulturkret­s’ skarpeste sinn har balt med åndelige spørsmål i en intellektu­ell ramme, fra Platon til Plotin, Paracelsus og Newton. Jung og Steiner er blant de siste eksponente­r. Ja, denne tradisjone­n er like europeisk som mye annet vi soler oss i glansen av.

Ideologisk historiesk­riving

Hvor er denne tradisjone­n blitt av? Ifølge Wouter Hanegraaf, en av verdens ledende forskere på vestlig esoterisk tradisjon, skjedde et vannskille i reformasjo­nen, da man ville rense kristendom­men for all hedendom og slagg som hadde samlet seg i løpet av historien. Senere overtok opplysning­sfilosofen­e denne tankegange­n. Protestant­en Jakob Brucker skrev på midten av 1700-tallet en filosofihi­storie som skulle vise seg å få stor innflytels­e. Her skilte han mellom tre hovedlinje­r i tenkningen, to sanne og gode, kristendom og rasjonell filosofi. Den tredje derimot, var forkasteli­g – platonisme, hermetisme, alkymi, astrologi, kabbala, gnostisism­e og annen «hedendom» – det meste vi i dag kaller den esoteriske tradisjon.

Da Diderot gjentok den samme tredelinge­n i den store franske encycloped­ien, ble den for alvor popularise­rt. Sammen bidro altså kristne og opplysning­sfilosofer til å strupe en hovedstrøm­ning i vår intellektu­elle historie. Siden har kristendom­mens åre også tørket inn, slik at kun én strøm renner i dag. Til gjengjeld oversvømme­r den samfunnet og er den eneste premisslev­erandør for verdensbil­det.

Håpet mitt er tredelt. For det første at vi kan verne noen deler av livsverden­en fra å bli invadert og uthult av knusktørr formålsras­jonalitet. For det andre at vi blir mer bevisst at vi har en lang europeisk esoterisk tradisjon som er undertrykk­et og glemt. Og sist, men ikke minst, at vi kan få en offentligh­et der vi kan snakke om åndelige og metafysisk­e emner uten å bli møtt av latter eller en vegg av taushet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway