Stavanger Aftenblad

– I fjordene er rekene borte. På havet går det alltid opp og ned

- Birgitte Flote birgitte.flote@aftenblade­t.no

FISKERI: Rekefisker Kåre Husebø (68) har fisket siden 1980. Lite reker er en viktig grunn til at han nå vil satse mer på krabbe og kreps. Men han tror rekebestan­den tar seg opp igjen.

– Det er lite reker å finne nå, også ute på havet. Hva det skyldes, vet jeg ikke, sier rekefisker Kåre Husebø.

Han driver butikken Hafrsfjord Skalldyr og Fisk i Tananger. Mangelen på reker er en viktig grunn til at han nå utvider horisonten.

– Planen er å fiske mer krabbe og kreps fremover. Dette gjør jeg fordi det er mindre reker, men også for å ha flere bein å stå på. Da får jeg varer til butikken som jeg tidligere har kjøpt fra andre.

Kåre Husebø har trålt havet siden 1980. I sitt yrkesliv som rekefisker har han for det meste holdt seg langs Jaerkysten.

– Jeg har holdt på med dette nesten hele livet. Ute på havet har det alltid gått opp og ned. I perioder har vi sett så mye reker om vinteren langs Jaerkysten at jeg tror det knapt kan ha vaert så mye før. Og om sommeren er det ofte mye klaging, men det er vel helst avisene som klager da. Selv vet vi at det svinger.

– Dødt i fjordene

Nå opplever Husebø at det er lite reker å finne.

– I fjordene skylder mange på oppdrettsn­aeringen, men ute på havet må det jo vaere en annen grunn. At det er lite reker der nå, tror jeg har en naturlig forklaring. Det er noen årskull som har blitt sånn, som ikke har fått vokse opp. Men så plutselig snur det igjen. Jeg tror rekene kommer tilbake.

Verre i fjordene

– Tenker du det samme om rekene i fjordene også?

– Nei, nei ikke der. Der er det dødt. I fjordene har det skjedd noe drastisk. Mange av fiskerne jeg kjenner der, har sluttet. De har jo gjerne sluttet fordi de ble pensjonist­er, men jeg tror de måtte gjort det uansett. Det er ikke noe å leve av der nå.

Da Kåre Husebø startet med fiske i 1980, var han med en erfaren fisker for å laere faget. Da var det inne i fjordene de fisket.

– Vi fisket blant annet i Lysefjord og Gandsfjord. Jeg husker vi fikk mye reker. Nå sier fiskere som har brukt å dra dit, at det ikke lenger er reker å få i fjordene.

Nå er Kåre Husebø egentlig pensjonist. I fjor solgte han båten og kjøpte en mindre båt. Planen hans er å fiske i områder som ikke er fullt så vaerhardt, som blant annet Kvitsøy.

Sterk prisvekst

– Jeg vil ta det litt mer med ro nå. Orker ikke lenger ligge ute på havet dag og natt.

Mangelen på reker gjør ham ikke veldig bekymret for eget yrke.

–Tidligere leverte jeg reker og fikk 30–40 kroner kiloen. Nå leverer jeg mindre, men jeg får gjerne 100 kroner kiloen. Når prisvekste­n er slik, går det greit at vi får mindre fangst. Jeg er ikke bekymret for fremtiden.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Fisker Kåre Husebø sier det er lite reker nå, men han er likevel ikke bekymret for framtiden. En langt høyere kilopris gjør at han er mindre avhengig av å få like store mengder som han måtte for et par tiår siden.
JONAS HAARR FRIESTAD Fisker Kåre Husebø sier det er lite reker nå, men han er likevel ikke bekymret for framtiden. En langt høyere kilopris gjør at han er mindre avhengig av å få like store mengder som han måtte for et par tiår siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway