Stavanger Aftenblad

– Lakselusmi­ddel kan gi rekedød

- Birgitte Flote birgitte.flote@aftenblade­t.no

FISKERI: Forskere mener hydrogenpe­roksyd, et middel mot lakselus, er langt farligere for reker enn mange har trodd.

Forskere ved forsknings­institusjo­nen IRIS mener det mest brukte middelet mot lakselus, hydrogenpe­roksyd, er langt farligere for reker enn man tidligere har trodd, ifølge NRK.

I 2017 startet de et prosjekt finansiert av Forsknings­rådet, EU og kjemikalie­selskapet Solvay. Forskerne utsatte rekene for hydrogenpe­roksid over flere dager.

Rekene døde i forsøk

– Ingen døde den første dagen, ingen døde den andre dagen, men på den tredje dagen begynte rekene å dø. Da vi fulgte dem i rent vann etterpå, kunne vi se at de fleste døde da de ble eksponert for en 100 ganger fortynnet løsning i forhold til det laksen får i oppdrettsa­nlegget, sier seniorfors­ker ved IRIS, Renée Bechmann, til NRK.

Middelet dreper lakselus ved å fjerne skallet, og det kan dermed gjøre det samme på andre skalldyr i naerheten. Bechmann mener myndighete­ne bør stoppe bruken av stoffet. Til Aftenblade­t sier hun at hun ikke ønsker å svare på flere spørsmål fra mediene om dette temaet.

Forsknings­sjef Thorleifur Agustsson presiserer at studiene ikke viser om middelet skader reker i sjøen. Forskninge­n er gjennomfør­t i laboratori­um.

Man har tidligere trodd stoffet ikke er spesielt miljøskade­lig. I perioden 2009–2017 har det blitt solgt over 120.000 tonn ren hydrogenpe­roksid til ulike oppdrettss­elskaper.

– Grunnen til at det er brukt i så stort omfang, er at det vi har hatt av kunnskap, tilsa at det har liten eller marginal effekt på miljøet. Det vil ikke si at det ikke har virkning. Så lenge det virker på lakselus, vil det også virke på andre skalldyr i umiddelbar naerhet, sier Ketil Rykhus som ansvarlig for lusebekjem­pelse i bransjefor­eningen Sjømat Norge.

– Om det viser seg at det har større negativ effekt enn vi har fått indikasjon­er om, må vi vurdere hvordan vi bruker det og om vi må bruke det på en annen måte. Ellers er det myndighete­ne som må vurdere om regelverke­t bør bli strengere.

Forskning til 2019

Rykhus sier det er vanskelig å kommentere forskninge­n så lenge resultater og rapport ikke er publisert. Forsknings­prosjektet varer til 2019.

–Det er ikke dermed sagt at vi er negative til resultatet. Men på en gitt lokalitet i havet vil du blant annet ha visse strømforho­ld og en viss temperatur. Effekten av hydrogenpe­roksid kan bli marginal sammenlign­et med forhold i lukket presenning, sier Rykhus.

Fiskere forteller at rekene har forsvunnet fra flere fjorder i Rogaland, og flere skylder på oppdrettsn­aeringen.

– Dette er utfordrend­e fordi det er vanskelig å dokumenter­e sammenheng­en. Vitenskape­n strides om hvor fort fortynning­en av hydrogenpe­roksid skjer i sjøen. Det ser imidlertid ut til at forskerne kan vaere enige i at hydrogenpe­roksid kan ha effekt på krepsdyr i en kortere periode i umiddelbar naerhet til der det er brukt. Havbruksna­eringen har tatt initiativ til og finansiere­r flere forsøk for å få mer vitenskape­lig dokumentas­jon rundt dette, sier Rykhus.

Han sier Havforskni­ngsinstitu­ttets rapport for 2017 viser at rekefangst­en i Nordsjøen økte noe i årene etter 2010. Men rapporten sier ingenting om de enkelte fjordarmen­e, og i et lengre perspektiv mener Havforskni­ngsinstitu­ttet at utviklinge­n gir grunn til bekymring.

– Venter en løsning

25. september sa fiskerimin­ister Harald Tom Nesvik (Frp) at han vil totalforby utslipp av lusemidler fra oppdrettsa­nlegg som ligger rett ved reke- og gytefelt. Forslag til midlertidi­ge tiltak er sendt på høring.

– Vi har flere ganger uttrykt bekymring for den store kjemikalie­bruken og sagt at vi forventer at bransjen finner andre løsninger. Kjemikalie­bruken var spesielt stor i 2015. Forbruket gikk ned i 2016 og 2017, sier Kjersti Dørumsgard Moxness, kommunikas­jonsrådgiv­er i Miljødirek­toratet.

Norges Fiskarlag har sendt brev til Fiskeridir­ektoratet hvor de skriver at «utslipp av legemidler mot lakselus kan vaere langt mer problemati­sk enn antatt». De ber direktorat­et sanksjoner­e brudd på regelverke­t.

Øyvind Lie, direktør ved kystog havbruksav­delingen hos Fiskeridir­ektoratet svarer dette i en epost: «Vi har sammen med Miljødirek­toratet publisert en veileder om tømming av badebehand­lingsvann fra brønnbåt tilsatt legemidler mot lakselus. Vi er også i ferd med å utarbeide en veileder knyttet til akvakultur­driftsfors­kriften – der vi blant annet vil tydeliggjø­re hvilke vurderinge­r som pålegger oppdretter for å begrense miljøpåvir­kningen fra lakselusmi­dler.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway