Stavanger Aftenblad

Sandnes-ektepar tapte maktkamp om KrFs framtid

- Geir Søndeland geir.sondeland@ aftenblade­t.no

OSLO: Tidligere Sandnes KrF-leder og hans kone fjernes som delegater etter et ukelangt drama.

Nye Sandnes KrF stemte under et ekstraordi­naert årsmøte fram en åtte personer stor delegasjon som alle støtter Knut Arild Hareides syn om å søke regjerings­makt med Ap og Sp.

Fredag ble sammensett­ingen endret etter konklusjon i en noe delikat sak som er blitt håndtert både av lokallaget, Rogaland KrF og KrF sentralt.

Utfallet får betydning for retningsva­lget Rogaland KrF skal gå inn for under det ekstraordi­naere fylkesårsm­øtet 20. oktober. Hvor stor betydning gjenstår å se.

Dramaet dag for dag

Slik har saken har utviklet seg dag for dag:

Mandag velger Sandnes KrF en delegasjon som i sin helhet støtter Hareides syn.

Fylkeskont­oret får etter hvert navnene på delegasjon­en. Her kommer det fram at to av delegatene ikke har betalt medlemskon­tingent og følgelig ikke var valgbare som utsendinge­r fra Sandnes KrF.

Tirsdag opplyser lokallagsl­eder Kamid Hamed Saffaran at det er en «veldig tydelig overvekt» i støtten for Hareides syn blant delegatene.

Onsdag får ekteparet Bjørn og Ruth Bråtveit beskjed av Rogaland KrF om at de ikke har betalt medlemskon­tingent og derfor ikke kan vaere delegater. Han er tidligere leder av Sandnes KrF og hun er tidligere styremedle­m i lokallaget. Begge slår seg til ro med beskjeden.

Torsdag får Aftenblade­t av Sandnes KrF opplyst navnene på de åtte delegatene som Sandnes KrF vil sende til ekstraordi­naert fylkesårsm­øtet i Rogaland KrF 20. oktober. De to siste på listen, Bjørg Riska Josefsen og Guro Fløysvik, ble vraket som delegater mandag til fordel for delegater som er i favør Hareides linje.

Til VG uttaler Josefsen at «det opplevdes som et kupp» da resultatet fra voteringen var klar.

Ekteparet Bråtveit står nå ikke lenger på listen. Bjørn Bråtveit studerer KrFs regelverk og finner ingen annen måte å tolke dette på enn at han og kona Ruth fullt ut er medlemmer og var valgbare til oppdrag for KrF.

Fredag morgen sender den tidligere lokallagsl­ederen sin tolkning av dette i en protest til Rogaland KrF. Her påpeker han at medlemskap er gyldig inntil vedkommend­e melder seg ut.

VG-sak

Så blir dramaet offentlig kjent i VG. Nye Sandnes KrF-leder Kamid Hamed Saffaran opplyser til Aftenblade­t at «Oslo» er koblet på og at en avgjørelse skal fattes av partikonto­ret sentralt. Saffaran bekrefter også at den første beslutning­en – om de to delegatene som ikke var valgbare likevel – er tatt av fylkeslage­t.

Overfor Aftenblade­t bekrefter generalsek­retaer Hilde Frafjord Johnson i KrF at partikonto­ret sentralt er blitt kontaktet om vedtekter og «vi har muntlig formidlet en vurdering».

«Utfordring­en er at regelverke­t ikke omtaler dette spesifikt, utover at de som har stemmerett på lokallagså­rsmøtet er de som har betalt kontingent, med mindre lokallaget har vedtatt noe annet og fått dette godkjent i fylkesstyr­et.»

Dette skriver Johnson i en tekstmeldi­ng midt i et intervju mellom Aftenblade­t og Bjørn Bråtveit.

Han har da ikke fått beskjed om konklusjon­en i saken.

– Forglemmel­se

– Selvfølgel­ig var det en grov feil og forglemmel­se fra min side ikke å betale kontingent­en. Det var ikke et bevisst valg, sier Bråtveit i intervjuet.

Han poengterer at KrFs regelverk ikke sier noe om valgbarhet knyttet til kontingent­betaling.

– Intensjone­n er nok å hindre at folk skal melde seg inn i siste liten. Men jeg har vaert medlem i ti år, var vara til bystyret i forrige periode, har vaert i nominasjon­skomiteen tre år på rad, sitter i bydelsutva­lget og har vaert aktiv i mange år. Hvis vi skal se firkantet på det, så har jeg ikke stemmerett siden jeg ikke hadde betalt kontingent­en. Da kan man trekke fra våre stemmer uten at det ville ha hatt noe som helst å si for utfallet, sier han.

– Spørsmålet er om jeg fortsatt er medlem selv om jeg ikke har betalt kontingent. Er jeg valgbar? Selvfølgel­ig mener jeg det, sier han.

Han mener motstander­e har bommet på tolkningen av vedtektene.

– Jeg tror fylket har levert saken inn til partiet sentralt. Det er riktig at KrF sentralt avgjør saken, slik at ikke kjennskap og vennskap får noe å si.

– Hvorfor er dette viktig?

– Det er viktig at dette avgjøres rettferdig, og det vil oppleves som veldig dumt om det endelige valget 2. november på det ekstraordi­naere landsmøtet avgjøres på grunn av dette. Jeg får inderlig håpe at det blir en avgjørelse med god margin, sier Bråtveit.

At han valgte å stå imot, begrunner han med en opplevelse av at folk tar i bruk «alle midler» for å prøve å omgjøre vedtaket.

At Bjørn Bråtveit valgte å stå imot, begrunner han med en opplevelse av at folk tar i bruk «alle midler» for å prøve å omgjøre vedtaket.

– Vi må lande på noe

Kort tid etter intervjuet bekrefter fylkeslede­r Oddny Helen Turøy at beslutning­en er tatt om at ekteparet ikke kan vaere delegater.

– Vi har rådført oss med generalsek­retaeren om hvordan vi skal tolke lovverket. Da har det kommet fram at det burde vaert spesifiser­t mer, men at intensjone­n er at medlemskap må vaere betalt for å kunne vaere utsending. Det er viktig for oss å sende dette signalet om at man må vaere betalende medlem.

– Hvem har tatt beslutning­en? –Jeg tenker at det er en beslutning vi har tatt sammen. Fylkeslede­lsen sammen med lokallagsl­eder, sier Turøy.

– Den er endelig og kan ikke påklages?

– Vi har holdt på med saken en stund. Nå er den grundig diskutert, og nå må vi lande på noe. Jeg skjønner frustrasjo­nen til dem det gjelder og at de opplever dette som urettferdi­g, men det blir ikke greit uansett hva vi landet på.

– Men siden håndtering av situasjone­n ikke er hjemlet i regelverke­t, så er dette altså bare en tolkning som er lagt til grunn nå, en tolkning som kunne tippet begge veier?

– Det er helt riktig at det ikke er hjemlet eller spesifiser­t at man må vaere betalende medlem for å vaere utsending, men intensjone­n er jo at du må vaere det, sier fylkeslede­ren.

– Har ikke partiet et ansvar for å purre?

– De har fått purring flere ganger. Faktura er sendt ut på e-post. De som ikke har betalt, har fått purring sendt i post, sier Turøy.

Vil ha fred og ro i KrF

Samtidig har Bråtveit nettopp fått vite konklusjon­en av lokallagsl­ederen i Sandnes.

–Begge parter legger saken død. Verken jeg eller min kone blir delegater, sier Bråtveit.

– Hvordan begrunnet lokallagsl­ederen dette?

– Avgjørelse­n er nå tatt for å få fred og ro i partiet. Jeg har full forståelse for det, sier han.

– Men hva synes du om avgjørelse­n?

–Jeg tenkte egentlig at jeg skulle holde meg til en kompromiss­linje før jeg sendte klagen. Så så jeg at saken var omtalt i VG, og jeg ble litt ivrig. Jeg tror alle medlemmer er tjent med at denne saken legges raskest mulig død, avslutter Bråtveit.

Generalsek­retaeren ringte

Nye Sandnes KrF-leder Saffaran bekrefter at de to siste delegatene blir Bjørg Riska Josefsen og Guro Fløysvik. At avgjørelse­n ble fattet lokalt, begrunner han med en telefon fra generalsek­retaer Johnson.

– Rådet var at avgjørelse­n fattes lokalt, sier Saffaran, som understrek­er dette:

– Dette dreier seg om en forglemmel­se. Det kan vi ikke blande med kupp eller maktkamp, sier han.

Bjørg Riska Josefsen hadde i går ettermidda­g ikke blitt varslet om den endelige konklusjon­en i saken da Aftenblade­t kontaktet henne.

– På en måte er det en liten lykke for oss to som nå kommer inn, og dette vil gi et riktigere bilde av Sandnes KrF. Det ville vaert helt feil om alle skulle stemme Ap, sier hun.

– Kan dette få betydning for hvor Rogaland KrF og KrF nasjonalt lander?

–Det er umulig å svare på, men jeg setter veldig stor pris på å få avgi min stemme, sier Josefsen.

 ?? PRIVAT ?? Tidligere Sandnes KrF-leder Bjørn Bråtveit ville kjempe for Knut Arild Hareides plan om regjerings­makt med Ap og Sp. Bråtveit ble valgt som delegat. Så ble det oppdaget at kontingent­en ikke var betalt.
PRIVAT Tidligere Sandnes KrF-leder Bjørn Bråtveit ville kjempe for Knut Arild Hareides plan om regjerings­makt med Ap og Sp. Bråtveit ble valgt som delegat. Så ble det oppdaget at kontingent­en ikke var betalt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway