Stavanger Aftenblad

Han visste ikke at han var helt

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: – Nå fikk jeg litt gåsehud. Ja, det var jeg som hentet gutten inn på Borestrand­a. For en dag det var!

Per Freisberg lå i senga der han bor ved Stad på Vestlandet og ante ingen ting om at han neste dag skulle våkne som en helt.

«Er det ikke du som svømmer ut på surfebrett­et», var spørsmålet fra en venn.

Vennen sendte over en link fra Aftenblade­t, der Norges livredning­sselskap etterlyser heltene etter en av de mest dramatiske dagene på Borestrand­a i år, 31. mai.

Det spesielle var at Norges livredning­sselskap hadde øyenvitner som til og med filmet redningsdå­den, men selskapet klarte ikke å finne hverken navn på livreddere­n eller de som ble reddet. Løsningen ble en etterlysni­ng i Aftenblade­t.

Tilfeldigv­is på Bore

Per Freisberg visste ikke at det fantes en videofilm fra hendelsen, til tross for at den er vist både på Aftenblade­t og TV 2. Når man er opptatt av det frie liv, så griper man dagen i dag, ikke gårsdagens nyheter.

Freisberg kom fra Tyskland i 1977 for å jobbe på Nato-basen i Stavanger, og da perioden var over, ble han igjen. –Årsaken var en kombinasjo­n av surfing, snowboard og norske jenter.

Han leide seg hus på Orre, kloss i Orreelva og strendene, og har nå drevet med surfing og kursing i 15 år. Det var også han som ivret fram Lydbølgefe­stivalen, en populaer festival, men den ble tatt av orkanen i 2014 slik at Freisberg tapte et par millioner kroner.

31. mai hadde han i et par år jobbet som prosjektle­der for et nytt hotell på Stadlandet, men var nå tilbake til Jaeren for et jobbinterv­ju i Klepp kommune. En venninne ville ha surfekurs, og derfor var han på plass på Borestrand­a dagen før intervjuet.

Kom i rett tid

– Vi hadde drevet på i vel to timer, litt lenger nord på stranda der det ikke var så sterke strømmer. Da kom det noen springende og ropte at noen var i ferd med å drukne, forteller Freisberg. Han padlet som en gal med brettet mot strømmen kanskje 100 meter, og nådde to gutter.

Den ene var svømmedykt­ig og holdt den andre oppe. Det var Trym Nilsen Ekreim, 17 år da og elev på Øksnevad vgs, fikk Aftenblade­t opplyst i går. De var på skoletur.

Flere helter

– Gutten var en helt. Hadde han ikke gjort det han gjorde i sjøen, kunne dette gått galt. Men jeg så også at han var ganske ferdig. Han sa likevel at han kunne svømme til lands, forklarer surferen.

På videoen ser vi at Trym etterpå legger seg ned på land, helt utmattet.

– Jeg fikk den andre gutten på brettet, padlet til land, og da var jeg egentlig ferdig selv. Jeg er jo ingen jernmann, og havet er en tøff plass.

Etterpå ble det konstatert at alle hadde det bra. Freisberg satte seg i bilen, var fornøyd med dagen og kom ikke på at han skulle sjekke hverken nettsider eller radio.

– Men du var jo en helt denne dagen?

– Det var bare normal oppførsel. Men hvis folk synes det, er det helt greit. Jeg la ikke noe mer i det. Jeg var mest opptatt at jobbinterv­juet neste dag.

– Fikk du jobben?

– Nei.

– Klepp sa altså nei til en livredder?

– De så nok at min motivasjon kanskje ikke var helt slik de hadde tenkt seg. Det dreide seg om en vaktmester­jobb, og jeg var nok overkvalif­isert. Men tanken min var å prøve en litt mer ordnet jobb. Men jeg benyttet anledninge­n til å minne om at kommunen burde sette opp flere skilt som advarte mot farlige strømmer på Bore. Bare denne kvelden kunne fem til seks personer druknet, sier Per Freisberg.

Farlig, alltid

Det ble også ordnet. Allerede neste dag rykket Jaeren friluftsrå­d ut med skilt. Og Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese la ut en melding på Facebook om at Borestrand­a er farlig. Alltid. Bad heller andre steder, var hennes budskap.

Faktum er at det var så mange episoder på Borestrand­a 31. mai at det er vanskelig å få oversikt i hvem som deltok hvor. Klepp-ordføreren og flere andre har kommet med navn på helter som Aftenblade­t nå har levert videre til Norges livredning­sselskap.

– Dette er kjempebra, stråler fylkeslede­r Arnvid Brustveit, som prøver å få oversikt over hvem som bør få hedersbevi­sning for redningsdå­d denne dagen.

De andre heltene

Bare noen timer etter episoden som ble filmet, klokken 19.45, fikk nødetatene melding om at en mann og en dame var i ferd med å drukne på samme strand. Da ble surferne Anders Berge Weatherhil­l og Frank Oliver Bekken alarmert av Are Haldorsen inne på land.

– Den ene var så langt ute at han var vanskelig å se. Og han var nesten bevisstløs, forklarer Berge Weatherill. Han fikk mannen opp på brettet og brukte kanskje ti minutter på å få ham til land. Mens kameraten og Are Haldorsen fikk berget jenta. Begge som ble reddet hadde svelget en del vann, men var våkne og bevisste da de ble kjørt til SUS i ambulanse. Også luftambula­nsen kom til plassen.

Da hadde det rett før vaert nok en ulykke. Jarle Borsheim var der med datteren, da det plutselig ble vinket fortvilt fra vannet. En 13 år gammel jente ble ført med strømmen, og kunne så vidt skimtes i bølgene.

– Vi var flere som sprang til. Jeg grabbet en luftmadras­s og etter mye kav, fikk vi tak i jenta, fortalte Borsheim til Aftenblade­t den gang.

 ?? ANDERS MINGE ?? Her er han, Per Freisberg som festivalsj­ef for Lydbølger på Orre i 2014, flankert av Fleur Nathalie Ter Braak og Åse Digranes Øydegard.
ANDERS MINGE Her er han, Per Freisberg som festivalsj­ef for Lydbølger på Orre i 2014, flankert av Fleur Nathalie Ter Braak og Åse Digranes Øydegard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway