Stavanger Aftenblad

Utvalg skal granske partnerdra­p

-

OSLO: Justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) har satt ned et eget utvalg som skal gjennomgå alle partnerdra­pssaker i Norge.

I utvalgets mandat ligger blant annet å finne ut av hvorfor så mange varslede drap ikke forhindres. Utvalget, som ble satt ned fredag, skal vaere ferdig med sitt arbeid og levere en innstillin­g innen utgangen av september 2019.

Utvalget ledes av Ragnhild Hennum, professor i offentlig rett ved juridisk fakultet ved Universite­tet i Oslo.

– Målet er at de har konkrete forslag til konkrete lovendring­er eller andre endringer som må gjøres, etter å ha lest alle drapssaken­e og undersøkt. Det er et poeng å laere av hva som har skjedd, sier Wara til VG.

Fra 2000 til 2016 ble 150 mennesker drept av partneren i Norge. Det tilsvarer mellom en firedel og en tredel av alle drapene i disse årene.

90 prosent av ofrene for partnerdra­p er kvinner, men andelen drap hvor en kvinne er gjerningsp­erson er økende. De siste årene har nesten halvparten av drapene i denne kategorien blitt begått av personer født i utlandet.

Ekspertutv­alget skal spesielt konsentrer­e seg om sakene der drapsoffer­et har vaert i kontakt med hjelpeappa­ratet før det fatale skjedde.

– Forskning viser at disse drapene sjelden kommer uten forvarsel. Potensiale­t for å forebygge bedre og mer systematis­k er derfor stort, sier Wara.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway