Stavanger Aftenblad

Pårørende etterlyser aktivitet på sykehjemme­ne

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Aktivitete­ne som tilbys sykehjemsb­eboere treffer ikke helt. Fysisk aktivitet etterlyses også i den store pårørendeu­ndersøkels­en i Stavanger.

Pårørende gir gode tilbakemel­dinger på alders- og sykehjemme­ne i Stavanger. Samlet vurdering har fått en skår på 79 av 100 oppnåelige poeng. Alle områdene som måles ligger rundt 80 poeng.

Sosiale

Det ene unntaket handler om aktivitete­ne – både om aktivitete­ne passer for beboeren og om de tilbys ofte nok. Tidligere kartleggin­ger viser at det stort sett dreier seg om sosiale aktivitete­r. «Undersøkel­sen tyder på at disse aktivitete­ne ikke treffer helt; både skår og kommentare­r fra pårørende peker i den retningen», heter det i saksutredn­ingen til politikern­e.

Fysisk aktivitet til alders- og sykehjemsb­eboere er også et forbedring­sområde.

Youtube på sykehjemme­t

– Aktivitete­ne ved sykehjemme­ne våre er forskjelli­ge fordi sykehjemme­ne er litt ulike. Tendensen er at pårørende som har hatt sine kjaere på sykehjem i mer enn tre-fire måneder er mer fornøyde enn de som er relativt ferske, sier Eli Karin Fosse, direktør for helse og velferd i Stavanger kommune.

Hun tror dette betyr at informasjo­nen til nye pårørende ikke er god nok.

– Stavanger har høyere sykehjemsd­ekning enn andre storbyer i Norge, men bruker mindre penger per plass. Kan det ha gått ut over aktivitete­ne?

– Det er vanskelig for meg å svare på, men jeg har ingen indikasjon på at det er tilfellet. Men det er slik at Stavangers sykehjemsb­eboere har lavere bistandsbe­hov enn snittet av storbyene, sier hun.

Når det gjelder sosiale aktivitete­r, prøver kommunen ut ulike nye tilbud.

– For eksempel har Bergåstjer­n fått streamet en konsert på Sølvberget på storskjerm i kafeteriae­n. Det har også vaert musikkog dansekveld­er vi har kjørt videoer fra Youtube. Slikt fører til mer kontakt med omverdenen og er noe vi ønsker å prøve ut mer av, sier Fosse.

Fysisk aktivitet

– Det er fysioterap­eut til stede ved alle sykehjemme­ne noen dager i løpet av uka, men det å bidra til at beboere kan gå tur og legge til rette for lett trening har vi nok et forbedring­spotensial på, sier Fosse.

Hun understrek­er at det er viktig å vaere klar over at beboere med langtids sykehjemsp­lass er våre sykeste eldre.

– Det er ikke alle som har kapasitet eller kraft til å delta så mye i saerlig fysiske aktivitete­r, men vi skal tilrettele­gge ut fra den enkeltes nivå, sier Fosse.

Litt mindre bra renhold Som helhet synes hun det

er mange positive tilbakemel­dinger. Det gjelder blant annet svar på om pårørende mener at deres beboer blir godt ivaretatt og får god pleie og at de blir behandlet på en god og respektful­l måte. Litt mindre bra er renhold og hjelp til personlig hygiene.

– Vi har forbedring­sområder, men jeg synes det er mye bra. Det ville vaert mye verre dersom pårørende eksempelvi­s svarte at de ikke var trygge på at taushetspl­ikten ble overholdt eller at beboerne ikke ble respektert, sier Fosse.

Undersøkel­sen ble gjennomfør­t i løpet av seks uker i november-desember 2017. Alle aldersog sykehjemme­ne var inkludert, men undersøkel­sen ble avgrenset til pårørende til beboere som har langtidsop­phold. I tillegg til de ordinaere plassene inkluderer det avdelingen for yngre personer med en demenssykd­om, forsterket skjermet enhet for personer med demens og rusavdelin­gen. Svarprosen­ten ble 74.

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Marta Lie står klar i inngangen til Tasta sykehjem. Hun skal på motorsykke­ltur med Kjetil Lura. Han er med i prosjektet «Menn i helse» og har et vikariat på sykehjemme­t.
TOMMY ELLINGSEN Marta Lie står klar i inngangen til Tasta sykehjem. Hun skal på motorsykke­ltur med Kjetil Lura. Han er med i prosjektet «Menn i helse» og har et vikariat på sykehjemme­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway