Stavanger Aftenblad

– Bispebolig­en bør ikke bli stående tom

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

DOM: Helt fram til måneden før biskopen flyttet ut hadde legatet som ga bort eiendommen for over 50 år siden, rett til å få den tilbakefør­t dersom den ikke ble brukt som bispebolig.

– Det setter de rettslige temaene i saken på spissen, og det er litt påfallende at det skjer så naert opp til hverandre i tid. Men situasjone­n for legatet ville vaert den samme om biskopen flyttet ut seinere, sier advokat Ellen Cecilie Mostad, som represente­rer Kaptein Reinert Tørresen og hustru Jorines legat.

Spørsmålet nå er hva som skjer dersom den nye biskopen, som skal utpekes på nyåret, ikke vil bo der. En fersk og enstemmig dom fra Høyesteret­t slår nemlig fast at bispebolig­en i Stavanger ikke kan brukes til andre formål uten samtykke fra legatet som ga bort eiendommen, men samtidig har ikke legatet krav på å få eiendommen tilbake hvis den ikke blir brukt som bispebolig. Utfallet av dommen ble kjent tidligere i uken, men det er først nå hele dommen er offentlig.

– Vi er veldig fornøyd med dommen. Et legat har bare én interesse, og det er å oppfylle legatets formål. Om det skjer gjennom eierskap eller styrt bruk, er ikke avgjørende, sier Mostad.

– Hva skjer med eiendommen dersom den nye biskopen ikke vil bo der?

– Det må legatet vurdere konkret når den situasjone­n oppstår. Det viktige er at denne dommen gjør at eieren må til legatet for å avklare eiendommen­s videre skjebne, sier Mostad.

35–40 millioner

Verdier for mellom 35 og 40 millioner sto på spill da saken om bispebolig­en i Stavanger var oppe i Høyesteret­t. Det er den anslåtte verdien på eiendommen på Eiganes. Ifølge Høyesteret­t falt retten til tilbakefør­ing av eiendommen bort 1. juli 2015. Måneden etter flyttet biskop Erling Pettersen ut.

– Hva betyr denne dommen for framtid bruk av eiendommen?

– Nå må vi avklare om eiendommen kan brukes som bispebolig av den nye biskopen, sier advokat Olav A. Røssaak, som represente­rer OVF.

– Hva skjer med eiendommen hvis biskopen ikke vil bo der?

– Da må legatet gi et samtykke til annen bruk. Det er en flott eiendom som ikke bør bli stående tom, og jeg tviler på at legatet vil tvinge oss til å la eiendommen bli stående tom over tid, sier Røssaak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway