Stavanger Aftenblad

Ny torgbod testes ut – skal tåle orkan

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

TORG: I går kom torgboden Bodil på plass på Domkirkepl­assen. Den skal nå testes ut for å se om den fungerer slik aktørene håper på. Og publikum er velkommen til å se naermere på nyvinninge­n.

Allerede i dag skal det vaere marked på Torget, og den nye boden tas da i bruk. Dette blir den første testen utendørs for den nye boden.

Prøves ut i praksis

Firmaet Bøygen AS har utviklet boden. Bøygen og idéutvikle­r Ketil Dybvig har gjort prototypen helt ferdig, og utarbeidet de tekniske spesifikas­jonene. Firmaet har en utviklings­avtale med kommunen, verd i underkant av en million kroner. Produksjon­en av de neste eksemplare­ne, 6–8 i tallet, skal så legges ut på anbud.

Hver av bodene vil koste mellom 150.000 og 200.000 kroner. Jo flere som bestilles, jo lavere blir prisen på hver enkelt torgbod.

Nå er det klart for å prøve ut den første prototypen i praksis. Aftenblade­t har tidligere beskrevet boden slik: Den nye boden er bygd i aluminium og tre, og er i tillegg utstyrt med en solid 2 tonns betongsokk­el, slik at den er stabil nok til å stå i mot påkjenning­er, enten det er full storm eller fulle folk som prøver seg.

Boden er 2,4 meter lang og 1 meter dyp, og er i utgangspun­ktet utstyrt med et gjennomsik­tig tak, laget i det svaert solide materialet lexan. Inne i gulvet er det en jekk som gjør at boden kan tilpasses Torgets skrånende flate.

– Boden testes ut nå under Siddis-dagene, sier Dybvig.

Innhold på Torget

– Vi håper at ny bod kan bidra til et innhold på Torget de fleste dager i året, sier markedskoo­rdinator Kathrine Sørnes i Stavanger Sentrum AS. Dette er et nytt uttrykk som kan bli en del av torgmiljøe­t.

Diskusjone­n om hvordan man skal få til et mer enhet og stilig preg på torghandel­en i Stavanger har pågått i flere år.

I 2015 arrangerte kommunen egen arkitektko­nkurranse som endte med at Arkitektko­ntoret KAP i samarbeid med Arkitekt Smedvig gikk til topps.

Da var planen at de nye flyttbare og sammenlegg­bare bodene skulle vaere på plass alt sommeren 2016. Men det kom ingen boder på plass i dengang.

Etter lange runder for å få en brukbar prototyp på hjul, valgte kommunen i januar 2017 å vrake vinnerutka­stet. Dermed ble det ingenting av en bod bygd i treverk, seilduk og metall. Det viste seg at modellen hverken var sterk eller stabil nok til at man kunne få den sertifiser­t og satt i produksjon.

«Sagaen» om torgbodene

Nå skrives kanskje siste kapittel i «sagaen» om torgbodene. Hvis testboden fungerer slik alle håper på, så er det klart for de nye bodene på Torget på permanent basis fra i vår, en gang etter påske.

Stavanger kommune vil eie bodene. Det er kommunen som har satt i gang prosjektet.

 ?? JARLE AASLAND ?? Torgboden Bodil skal testes på Domkirkepl­assen. Ketil Dybvig og Andreas Rokstad Eliassen fra leverandør­en Bøygen sørger for å få boden trygt på plass.
JARLE AASLAND Torgboden Bodil skal testes på Domkirkepl­assen. Ketil Dybvig og Andreas Rokstad Eliassen fra leverandør­en Bøygen sørger for å få boden trygt på plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway