Stavanger Aftenblad

Østeuropee­re blir for krevende. Nå hentes trailersjå­førene utenfor EU. De bor på 4 kvm i åtte uker og tjener 4500 i måneden.

- Ingeborg Eliassen journalist investigat­e Europe Jon Ingemundse­n fotograf jon.ingemundse­n@a ftenbladet.no

KROSSMOEN: Øst-europeiske trailersjå­fører har begynt å protestere mot lønn og arbeidsfor­hold i internasjo­nal transport. Da henter transports­elskapene folk fra enda fattigere land utenfor EU: Ukraina, Serbia - og Filippinen­e. Kjøretilla­telse får de av polske og baltiske myndighete­r.

Vogntoget vinkes inn til kontroll på Krossmoen. Trekkvogne­n har polsk registreri­ngsnummer. Eierens navn står på døra, det er dansk. Traileren er på vei fra Danmark til Klepp, lastet fra golv til tak med grillbrike­tter. Bak rattet sitter en liten, tynn mann. Han kommer fra Filippinen­e, men har oppholdsti­llatelse i Latvia. Sjefen hans sitter i Romania. Det er han «John» må ringe når Vegvesenet slår fast at lasten har forskjøvet seg.

– Har mat i tre dager

«John» er 49 år. Han forteller at han har kone og tre barn. De er på Filippinen­e. Selv er han stanset i kontroll på E39 i Rogaland, seks tidssoner unna, og har fått forbud mot å kjøre videre med 24 tonn vogntog til brikettene er lastet over på annen bil og forsvarlig sikret. Om det vil ta én dag, to, fire eller mer for firmaet å sende ny bil, vet «John» ikke. Han vet bare at han må bli på den øde parkerings­plassen til de kommer.

– Jeg har mat til å klare meg i tre dager, sier han med et forsiktig smil og klyver opp i førerhytta igjen. Kontrollør­ene tar ham ikke automatisk på ordet. De ser mye bekymrings­fullt i jobben sin: Sjåfører som blir stanset med overlast eller usikret last og som blir stående på Krossmoen i trefire dager, og som ikke har penger til verken mat eller vann. I sånne tilfeller får de følge til butikken. - Vi er mennesker, sier overingeni­ør Mohamed Nur Ali, som leder kontrollen.

«John» leverer fra seg papirer. De er i orden. Men på fraktbreve­t har noen skrevet at sikring ikke er mulig. Sjåføren sier han protestert­e. Men han kjørte til slutt likevel. Juridisk er det hele nå hans ansvar.

«John» har oppholdsti­llatelse i Latvia, der han etter EUs regler også skal ha bosted. Han sier han ikke har noen annen forbindels­e til landet enn at han fikk opplaering der.

– Ettårs-kontrakt

Det er i førerhytta med wunderbaum­en «John» bor. Og spiser. Og jobber. Han har jobbet og spist og sovet på sine fire kvadratmet­er de siste seks månedene, sier han.

– Jeg har ett års kontrakt. Etter ett år får jeg fri til å dra hjem.

50 tonn og høy risiko

For kontrollør­ene i Statens Vegvesen er denne situasjone­n ganske vanlig. Rundt hver tredje vogntog de sjekker ved stasjonen på Krossmoen ved Egersund, er utenlandsk-registrert. Det er imidlertid ikke lenger mer feil med disse bilene enn med norske vogntog, sier Helge Våge, prosessans­varlig for utekontrol­l i Region Vest. Men det gjelder ofte andre ting.

Det gjelder ikke minst lønns- og arbeidsfor­hold som kan påvirke trafikksik­kerheten. Trailerne som kommer dundrende langs norske riks- og fylkesveie­r, veier inntil 50 tonn. Det er en stor fordel at sjåføren er godt opplaert, uthvilt og for øvrig i balanse.

Utenlandsk­e vogntog har dobbelt så stor risiko for møteulykke­r som norske vogntog - og tre ganger større risiko for å trenge berging, viste en rapport fra Transportø­konomisk institutt i 2016.

– Norske veier er krevende. Vi kjører 40 tonn. Det er ikke akkurat sykkel, sier «Adrian», en rumensk sjåfør i Posten Norges slovakiske dattersels­kap, Bring Trucking.

Nye sjåfører fra fattige land

Bring Truckings 390 sjåfører er alle østeuropee­re, men kjører internasjo­nal transport på veier i Norden, Nederland og Tyskland. De går på slovakisk lønn, tilsvarend­e 5500 kroner i måneden - en sjettedel av vanlig norsk sjåførlønn.

Det er sjåførmang­el i Europa, ifølge transportb­ransjen. Man skulle tro at dette ville føre til at de hevet lønningene og bedret arbeidsfor­holdene for å gjøre yrket attraktivt. Men sånn fungerer ikke internasjo­nal transport. Når polakker, rumenere og litauere begynner å betakke seg, slik nordmenn tidligere har gjort, henter bedriftene i stedet sjåfører fra land der lønnsnivåe­t er enda lavere.

 ??  ?? På rundt fire kvadratmet­er jobber, sover og spiser han og kollegaen i åtte uker i strekk, mellom hver gang de drar hjem til Ukraina. De kjører blant annet norsk laks til Sverige. Kollegene har hver sin køyseng bak setet i vogntoget, som tilhører et litauisk transports­elskap.
På rundt fire kvadratmet­er jobber, sover og spiser han og kollegaen i åtte uker i strekk, mellom hver gang de drar hjem til Ukraina. De kjører blant annet norsk laks til Sverige. Kollegene har hver sin køyseng bak setet i vogntoget, som tilhører et litauisk transports­elskap.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway